sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăActualitate militaraInchisoare cu executare in dosarul "Angajari in armata"

Inchisoare cu executare in dosarul „Angajari in armata”

general chiritaMai multi militari au primit inchisoare cu executare in dosarul 1556/1/2012 din data de 27.02.2012, pedepsele fiind cuprinse intre 8 luni si 4 ani, pentru fraudarea unor concursuri de angajare în armată, decizia instanței supreme nefiind definitiva. Generalii Marian Ion și Mihai Chiriță, patru respectiv doi ani de închisoare cu executare.

Potrivit sentinţei pronunţate marţi de completul de la instanţa supremă care a judecat cauza, din pedeapsa lui Marian Ion va fi dedusă reţinerea de 24 de ore din 13 decembrie 2010 şi perioada pe care acesta a petrecut-o în arest preventiv, respectiv din 21 decembrie 2010 până în 18 martie 2011. De asemenea, lui Mihai Chiriţă îi va fi dedusă din pedeapsă reţinerea de 24 de ore din 13 decembrie 2010 şi arestarea preventivă din 21 decembrie 2010 până în 17 februarie 2011.

În luna mai 2011, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 112 inculpaţi, din care doi generali, 24 de ofiţeri, 15 subofiţeri şi maiştri militari şi 71 de caporali candidaţi la selecţii şi concursuri organizate în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, în unităţile din Breaza şi Piteşti.

Cinci dintre militarii judecaţi pentru fraudarea unor concursuri de angajare în armată au fost condamnaţi de judecătorii instanţei supreme, în decembrie 2011, la pedepse cuprinse între zece luni şi doi ani de închisoare, în cazul acestora dispunându-se suspendarea executării sentinţelor.

Magistraţii instanţei supreme au luat astfel act de faptul că cei cinci inculpaţi condamnaţi sunt de acord să invoce articolul 320 indice 1. cei cinci inculpaţi au fost de acord să fie judecaţi imediat doar în baza probelor, dovezilor şi susţinerilor procurorilor, în acest fel beneficiind de micşorarea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege.

Astfel, instanţa supremă l-a condamnat pe fostul comandant al UM 01261 Piteşti Vasile Belciug, acuzat de trafic de influenţă şi alte fapte de corupţie, la un an şi zece luni de închisoare, cu suspendarea executării detenţiei şi un termen de încercare de trei ani şi zece luni. În cazul lui Belciug instanţa a dispus confiscarea unei sume de trei mii de euro precum şi obligarea acestuia la plata a 5.500 de lei către Ioan Marius Zăgrean.

Potrivit evz.ro, parte din aceste condamnari sunt:

– Dan Costel Crăciuneanu – 2 ani cu executare
– Crinu Ionuț Onel – 3 ani cu executare
– Nicolae Zamfirache – 3 ani cu suspendare
– Ion Liviu Bocanu – 3 ani cu suspendare
– Cornel Nae – 3 ani cu suspendare
– Ionel Corduban Oniciuc – 3 ani cu suspendare
– Nicolae Dragomir – 3 ani cu suspendare
– Ioan Burghelea – 3 ani cu suspendare
– Vasile Vreme – 3 ani cu suspendare
– Nicolae Mitu – 3 ani cu suspendare
– Mihăiță Băleanu – 3 ani cu suspendare
– Stan Condruz – 3 ani cu suspendare
– Gabi Costel Drăgoescu – 3 ani cu suspendare
– Gheorghe Anghelina – 3 ani cu suspendare
– Sorin Moraru – 2 ani și 6 luni cu suspendare
– Vasile Alexandru – 3 ani închisoare cu suspendare
– Dragoș Matei Laurențiu – 3 ani cu suspendare
– Cătălin Drăgan – 3 ani cu suspendare
– Valentin Dincă – 3 ani cu suspendare
– Costel Caba – 3 ani cu suspendare
– Valentin Dincă – 3 ani cu suspendare
– Iulian Geluțu Marin – 3 ani cu suspendare
– Gheorghița Huluba – 3 ani cu suspendare
– Viorel Ciocan – 3 ani cu suspendare
– Vasile Cătălin Stanciu – 3 ani cu suspendare
– Ionel Lepădat – 3 ani cu suspendare
– Nicolae Gheorghe Răducu – 2 ani și șase luni închisoare
– Francisc Deak – 3 ani cu suspendare

Merita domnilor sa-ti bati joc de o intreaga cariera pentru cativa leuti? Merita sa tarasti numele unei institutii ce se bucura de respect in mocirla in care va scaldati voi? Cea mai mare parte a militarilor romani muncesc si se zbat pentru a face din aceasta institutie una respectata, iar voi, in nemernicia voastra, o intinati cu gesturi de doi lei pentru cativa banuti de parca zecile de milioane nu va erau suficiente.

Daca aceste condamnari vor deveni definitive si vinovatia va fi dovedita, cred ca mesajul Papei Francisc de luni s-ar potrivi perfect pentru voi. Papa a citat din Evanghelia dupa Luca un pasaj in care Iisus sustinea pedepsirea prin inecare a celor care se ocupa cu inselaciuni, scrie The Telegraph.

„Iisus a spus ca ar fi mai bine pentru el (n.r. pentru cel corupt) daca o piatra de hotar i-ar fi legata de gat si ar fi aruncat in mare, caci acolo unde exista inselaciune, nu poate exista spiritul lui Dumnezeu”, a spus Papa citind din Noul Testament.

Este pacat ca ministerul apararii este tarat in astfel de scandaluri. Sincer nu cred ca merita aceasta pata urata.

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

  1. Edit roarmy: doar institutiile abilitate ale statului pot face lumina in cazul dumneavoastra. Nu online si nu la televizor, asa cum se face politica. Din pacate nu sunt avocat, asa ca nu va pot indruma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular