Conform proiectului de rectificare bugetara prezentat de Ministerul Finanţelor, Ministerul Apararii Nationale va primi la aceasta prima rectificare pentru ”posibile cheltuieli in perioada imediat urmatoare” 400 de milioane de lei. Cel putin doua intrebari se nasc vazand aceasta suma.
1. Unde este diferenta de 300 de milioane promisa de premier in 28 aprilie 2014? Urmeaza o posibila rectificare pozitiva pentru bugetul MApN in septembrie?
Intr-o declaratie de presa sustinuta in 28.04.2014, premierul Ponta anunta suplimentarea bugetului MApN, la rectificarea din iulie, cu 0,2% din PIB, aproximativ 700 milioane lei, in contextul crizei din Ucraina.
“Vom suplimenta bugetul Ministerului Apărării Naționale. Au reușit ministrul de Finanțe și ministrul Bugetului, au discutat atât la nivelul FMI cât și al Comisiei Europene și vom suplimenta cu 0,2% din PIB, în jur de 700 de milioane lei, bugetul de anul acesta la Ministerul Apărării Naționale, în așa fel încât investiții în modernizarea capacităților militare să fie făcute imediat”.
Ca un slab cunoscator de finante, pun aceasta suma micsorata cu 40% pe seama incasarilor foarte slabe la bugetul de stat. Daca in aprilie se identificasera fondurile, in iulie acestea s-au volatilizat. Poate la arieratele primariilor unde au fost alocate 600 de milioane?
2. Cum vor fi angajate aceste 400 de milioane daca ele sunt ”trecute” in fondul de rezerva al guvernului?
Intr-o declaratie de presa pe tema rectificarii bugetare, premierul Ponta spunea:
Ministerul Apărării are prevăzute pentru posibile cheltuieli în perioada imediat următoare 400 de milioane de lei. Acestea urmează să fie angajate – din acest motiv le-am trecut în fondul de rezervă al guvernului şi, pe măsură ce sunt angajate, aceste cheltuieli vor fi decontate. Am discutat cu ministrul apărării, domnul Duşa, în această dimineaţă, până la sfârşitul anului intenţionăm ca această creştere de cheltuieli pentru apărare, într-o perioadă sensibilă, importantă, dificilă pentru regiune, să fie până la sfârşitul anului de 0,2 % din produsul intern brut, iar la construcţia bugetului pe anii 2015-2016 să prevedem o creştere continuă de 0,2 % din produsul intern brut, în aşa fel încât România să atingă, cât mai curând, ţinta de alocare de 2 % din produsul intern brut pentru apărare.
Din incultura mea economica stiu ca pentru a angaja niste cheltuieli este obligatoriu sa ai sumele aferente prevazute in buget. Cum va putea ministerul apararii sa angajeze niste sume prevazute in fondul de rezerva al guvernului? Posibil sa existe cai legislative sau va fi necesara modificarea legislatiei pentru angajarea acestor bani? Au fost aceste sume acordate real bugetului MApN sau doar promise in caz ca….
Va reusi ministerul apararii sa repare sau sa achizitioneze ceva cu acesti bani sau ei vor sta frumos pe hartia cu bugetul MApN al anului electoral 2014?
Din proiectul rectificarii: Sănătatea va primi 489 milioane lei pentru cheltuielile aferente programelor naţionale şi sistemului de intervenţii de urgenţă, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate – 166 milioane lei, Apărarea – 400 milioane lei, Economia – 300 milioane lei din care 100 milioane lei pentru schema de ajutor de minimis pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi 200 milioane lei pentru investiţii de retehnologizare, Educaţia – 150 milioane lei pentru plata drepturilor salariale câştigate prin hotărâri judecătoreşti, Transporturile – 356 milioane lei în special pentru restanţele şi subvenţiile CFR, Afacerile Interne şi Autoritatea Electorală Permanentă – 192 milioane lei, Munca – 42 milioane lei, Cultura – 10 milioane lei.
Alte 600 milioane lei vor fi alocate pentru plata arieratelor autorităţilor locale către furnizori, care la rândul lor au datorii către bugetul de stat, în cadrul unei operaţiuni de compensare.
A se vedea si: buget MApN