luni, aprilie 15, 2024
AcasăIn zona barfeiGeneralul(r) Radici Francisc, fost sef al DGIA, a fost trimis in judecata...

Generalul(r) Radici Francisc, fost sef al DGIA, a fost trimis in judecata pentru favorizarea infractorului

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele: procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

STAN LIVIU NICOLAE, în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat;

CHIRA ROBERT ALEXANDRU, în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăinuire, favorizarea infractorului, complicitate la furt calificat;

IONIŢĂ NICOLAE FLORIN sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat, tăinuire, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără a deţine permis de conducere;

COVALIU MIHAIL şi COVALIU VITALIE, în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire;

TRICĂ GEORGIAN MARIUS, PĂUN DAN ALEXANDRU, ENE GABRIEL CĂTĂLIN, ZAMFIR GHEORGHE, RADICI FRANCISC sub aspectul săvârşirii infracţiunii de favorizarea infractorului;

TARANENCO DANIEL şi STEFAN DUMITRU sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune;

MOLDOVEANU ALEXANDRU LUCIAN şi MIHAI VALENTINA ANEMARI sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire;

GHEORGHE TIBERIU COSTEL sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat şi tăinuire;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:

În perioada mai 2012 – februarie 2013, intuind obţinerea facilă a unor câştiguri imediate, unii dintre inculpaţii cercetaţi în cauză au pus bazele unei grupări infracţionale, specializate în comiterea de furturi de autoturisme.

În activitatea infracţională, aceştia vizau, cu predilecţie, autoturisme de lux lăsate de către proprietari cu motorul pornit şi cheia în contact, împrejurare în care autorii pătrundeau în autoturisme şi le sustrăgeau.

Prin acest mod de operare, inculpaţii vizau două scopuri, după cum urmează:

Pe de o parte, având cheia autoturismului, autorii îl puteau valorifica mai uşor şi pentru o sumă mai mare de bani pe ‘piaţa neagră’, nemaifiind nevoiţi să procure chei contrafăcute pentru autoturismele în cauză, iar pe de altă parte, cele mai multe dintre autoturismele furate, având o valoare foarte mare, erau asigurate CASCO, fiind acoperită inclusiv situaţia furtului.

Pentru a beneficia de asigurarea CASCO este necesar, însă, ca persoana păgubită (proprietarul autoturismului sustras) să prezinte ambele rânduri de chei ale autoturismului; în caz contrar – potrivit prevederilor standard ale contractelor de asigurare CASCO – cel în cauză nu este despăgubit, considerându-se că sustragerea autoturismului s-a produs ca urmare a neglijenţei manifestate de acesta.

De această împrejurare au profitat şi membrii grupării infracţionale în cauză, care, cunoscând faptul că persoanele vătămate nu vor putea obţine despăgubirea pentru autoturismul sustras, după consumarea furtului, obişnuiau să contacteze persoana vătămată şi să-i propună ‘răscumpărarea’ autoturismului sustras, respectiv restituirea acestuia, în schimbul unei sume de bani.

Infractorii obţineau astfel un profit sigur şi rapid în urma activităţii lor infracţionale, fără a se expune riscului pe care îl implică valorificarea autoturismului sustras pe piaţa neagră şi eventualei identificări a acestuia de către organele de poliţie.

În activităţile de ‘restituire’ a autoturismelor sustrase către persoanele vătămate, membrii grupării pretindeau că autoturismele au fost sustrase de alte persoane şi că ei doar intermediază recuperarea acestuia.

Astfel, inculpaţii puteau atât să negocieze cu părţile vătămate pentru obţinerea unei sume cât mai mari, pretinzând că acesta ar fi solicitate de alte persoane, cât şi să se disculpe, în situaţia în care persoana vătămată contactată ar fi alertat organele de poliţie.

O altă modalitate de valorificare a autoturismelor astfel sustrase era aceea a înstrăinării acestora, după ce în prealabil le erau procurate documente şi plăci cu numere false de înmatriculare, pe ‘piaţa neagră’ în condiţiile în care beneficiau şi de complicitatea eventualilor cumpărători.

În derularea activităţii infracţionale, membrii grupării au beneficiat de ajutorul altor inculpaţi care au înlesnit valorificarea sau restituirea unor autoturisme sustrase.

De asemenea, cu prilejul executării sau încheierii unor contracte de leasing, unii dintre inculpaţi induceau în eroare firmele de leasing cu privire la asumarea şi executarea obligaţiilor contractuale, prin însuşirea autoturismului după momentul rezilierii contractului sau prin înstrăinarea lui, fără drept, către alte persoane.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Judecătoriei Sectorului 1.

Facem precizarea că trimiterea în judecată este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Sursa: Agerpres

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE