marți, iulie 23, 2024
AcasăActualitate militaraInterneGeneralul maior Ariton Ionita este noul sef al Corpului de control si...

Generalul maior Ariton Ionita este noul sef al Corpului de control si inspectie din MApN

S-a schimbat ministrul apararii, se schimba parte din conducerea ministerului. Aceasta pare sa fi devenit o regula de baza in managementul institutiei militare si nu numai. Pentru ca functia de sef al Corpului de control si inspectie din MApN a ramas liberă prin numirea generalului-maior Hăpău la sefia DGIA, ministrul a decis ocuparea ei de catre seful Comandamentului logistic intrunit, generalul maior Ariton Ioniță.

Potrivit unui comunicat dat publicitatii de MApN, ministrul Mircea Duşa, a semnat astăzi, 27 februarie, ordinul de numire al generalului maior Ariton Ioniţă în funcţia de şef al Corpului de control şi inspecţie al MApN.

Generalul Ioniţă, născut în anul 1960, a absolvit ca șef de promoție atât Școala Militară de Ofițeri de Geniu de la Râmnicu-Vâlcea (1982), cât și Facultatea de comandă și stat major, Secția Geniu, din cadrul Academiei Militare (1989). A absolvit Colegiul de comandă și stat major – Cursul postuniversitar de conducere comandanți de brigăzi (1995) și Colegiul Național de Aparare (2007).

Începând cu anul 1999, a îndeplinit funcţii de conducere la diferite nivele în Statul Major al Forţelor Terestre, fiind şi comandant al Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” al Garnizoanei Brăila. În prezent, este comandant al Comandamentului Logistic Întrunit.

Acesta este comunicatul MApN, comunicat din care se omite un element esential in prezentarea generalului Ionita si anume faptul ca a fost seful Statului Major al Fortelor Terestre, functie in care a fost numit in ianuarie 2011 si pe care a dus-o cu succes, se pare, pana in iulie 2012. Numirea generalului Ionita a fost contestata de multi la vremea respectiva, saltul generalului din functia de comandant de brigada la cea de sef al celei mai mari categorii de forte a armatei fiind cel putin ilogica.

Generalul maior Ariton Ioniţă a absolvit ca şef de promoţie, atât Şcoala Militară de Ofiţeri de Geniu de la Râmnicu-Vâlcea (în anul 1982), cât şi Facultatea de comandă şi stat major, Secţia Geniu, din cadrul Academiei Militare (1989). A absolvit Colegiul de comandă şi stat major – Cursul postuniversitar de conducere comandanţi de brigăzi (1995) şi Colegiul Naţional de Apărare (2007). Şi-a început cariera la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri de Geniu, Construcţii şi Căi Ferate, unde a îndeplinit funcţii de comandant de pluton şi companie. În perioada 1989-1991, a fost comandantul Batalionului Instrucţie-Experimentări din cadrul Centrului de Instrucţie al Geniului, ulterior primind responsabilităţi în Comandamentul Trupelor de Geniu şi în Comandamentul Trupelor de Uscat.

In calitatea sa de sef al SMFT, generalul-maior Ariton Ioniţă a fost decorat cu “Legiunea de merit în grad de comandor”, distincţie conferită de Preşedintele Statelor Unite ale Americii, de generalul-locotenent Mark Hertling, Comandantul Forţelor Armate ale Statelor Unite din Europa, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat in poligonul militar de la Cincu, în 26 Aprilie 2012.

In iulie 2012, generalul Ionita il inlocuia la conducerea comandamentului logistic intrunit pe contestatul general locotenent Zisu, lasand sefia SMFT generalului Ioan Sorin.

Desi ministrul Dusa declara raspicat ca pe timpul mandatului domniei sale politica nu-si va regasi locul in institutia militara, sa-mi fie cu iertare, dar tare miroase a mana generalului in rezerva vicepremier Oprea aici. Sa ne asteptam la revenirea spectaculoasa a generalului Zisu la conducerea CLI, la debarcarea generalului Ioan Sorin de la SMFT si la numirile secretarilor de stat în Ministerul Apărării Naţionale, Viorel Oancea şi Mihail Vasile-Ozunu ???

Deocamdata nu ne ramane decat sa-i dorim generalului-maior Ariton Ionita mult succes in activitatea viitoare.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE