joi, septembrie 28, 2023
AcasăActualitate militaraGeneralii MApN acuzati de coruptie, cercetati în libertate

Generalii MApN acuzati de coruptie, cercetati în libertate

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) le-au cerut magistraţilor Curţii Supreme arestarea a doi generali din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Acuzaţiile: trafic de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă. Magistraţii au decis însă, ca cei doi să fie cercetaţi în libertate desi s-a avut la baza un flagrant.

Potrivit unor surse judiciare, cei doi generali şi alţi trei ofiţeri MApN ar fi pretins şi primit sume cuprinse intre 1000 si 1500 de euro în schimbul unor promisiuni de angajare în cadrul ministerului.
Cei doi au fost retinuti de anchetatori în urma unui flagrant.

Aceste persoane sunt: general maior dr. Mihai Chiriţă, general de brigadă Marian Ion, colonel Vasile Belciug, lt. colonel Dan Costel Crăciuneanu şi maior Ionuţ Onel Crinu In aceeasi seară, judecătorii au decis că generalii si cadrele militare retinute in cursul zilei pot fi cercetaţi în libertate.

Apărătoarea lui Ionut Onel Crinu susţine,Conform Evenimentului zilei că, în urmă cu mai mult timp, acesta ar fi fost căutat de persoană care l-ar fi rugat să intervină pentru a angaja patru soldaţi. Onel a susţinut că a mers la un prieten care i-ar fi cerut 1.500 de euro de persoană, pe care să-i primească după susţinerea examenului de încadrare pe funcţii. Se pare însă că „prietenul” nu ar fi intervenit, deoarece doar doi dintre cei patru au promovat examenul. „Flagrantul s-a făcut în momentul în care unul dintre cei care au promovat ar fi plătit 1.000 de euro”, a precizat apărătorul Domnica Antoniuc.

Generalul de brigadă Marian Ion este locţiitorul şefului Direcţiei Management Resurse Umane din MApN, iar generalul-maior dr. Mihai Chiriţă, celălalt ofiţer cu rang înalt pentru care DNA a cerut arestarea, este şeful Direcţiei Doctrină şi Instrucţie a MApN, instituţie în care a fost încadrat cu 33 de ani în urmă, după ce a absolvit Şcoala militară de ofiţeri activi de artilerie „Ioan Vodă”, din Sibiu.

Mihai Chiriţă a fost comandant în Irak

Şi-a completat pregătirea profesională urmând, în perioada 1982 – 1984, cursurile Facultăţii de arme, specialitatea artilerie, a Academiei Militare, pe
care le-a absolvit ca şef de promoţie. În perioada 2003-2005, a fost încadrat în Statul Major al Forţelor Terestre,unde a îndeplinit succesiv funcţiile de şef de stat major al Comandamentului Forţelor Terestre, şef Instrucţie şi Doctrină şi inspector general al Forţelor Terestre şi comandant al Comandamentului Forţelor Terestre.

În perioada mai 2008-februarie 2009, a îndeplinit funcţia de locţiitor al şefului Direcţiei operaţionalizare, generare şi evaluare forţe din Statul Major General. În acelaşi timp, din iunie până în decembrie 2008, a fost în misiune în Irak, unde a îndeplinit funcţia de locţiitor pentru operaţiile coaliţiei al şefului pentru strategii, planuri şi evaluări. Pe 17 februarie 2009, a fost numit şef al Direcţiei operaţionalizare, generare şi evaluare forţe, care la data de 30 martie 2009 şi-a schimbat denumirea în Direcţia doctrină şi instrucţie.

La 1 decembrie 2009, a fost avansat de preşedintele Traian Băsescu la gradul de general-maior.

Potrivit unui comunicat al mapn, ministrul apărării naţionale a ordonat punerea la dispoziţie, începând cu data de 9 decembrie a.c., a cadrelor militare împotriva cărora a fost pusă în mişcare acţiunea penală, in conformitate cu prevederile art. 89 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

Potrivit aceluiasi comunicat, Direcţia pentru Prevenirea şi Investigarea Corupţiei şi Fraudelor şi alte structuri specializate din Ministerul Apărării Naţionale au colaborat cu Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, în vederea cercetării unor fapte de corupţie sau în legătură cu corupţia, săvârşite de cadre militare aparţinând M.Ap.N.

Update:
Presedintele Traian Basescu a semnat, marti, decretele privind trecerea in rezerva a generalului maior – cu doua stele Mihai Chirita si a generalului de brigada – cu o stea Ion Marian.

Tot marti, ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea a ordonat suspendarea din functie a generalilor Mihai Chirita si Marian Ion, dar si a celorlalti trei ofiteri care au fost arestati.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular