duminică, iulie 14, 2024
AcasăActualitate militaraFregata Regele Ferdinand participa la operatiunea de impunere a embargoului pentru comertul...

Fregata Regele Ferdinand participa la operatiunea de impunere a embargoului pentru comertul de armament catre Libia

In urma sedintei CSAT de marti, presedintele Traian Basescu a declarat, ca Romania va participa cu 205 militari si doi ofiteri la operatiunile din Libia, cu fregata Regele Ferdinand, care va fi gata de misiune in 30 de zile.

In urma acestei hotarari a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii , bugetul ministerului apararii a fost suplimentat conform declaratiilor ministrului Oprea cu suma de 4,5 milioane euro (19,1 milioane lei), suma ce ar trebui sa asigure operarea fregatei in Marea Mediterana pentru 3 luni. Suma a fost alocata din fondul de rezerva al guvernului.

„Guvernul trebuie sa aloce fondurile necesare acestei operatiuni; 4,5 milioane euro pentru a opera 3 luni in Marea Mediterana…suntem stat NATO, Guvernul va trebui sa gaseasca resursele… am decis sa fie gata de plecare in 30 de zile”, a declarat marti seara presedintele Traian Basescu.

Potrivit ministrului apararii, principalele misiuni ale fregatei Regele Ferdinand in Marea Mediterana vor fi de patrulare, observare si control aerian.

„Fregata va efectua in Libia operatiuni de blocare a oricarei nave suspecte ca ar transporta de exemplu armament catre Libia. Participam la operatiuni la solicitarea NATO”, a mai spus presedintele.

Fregata Regele Ferdinand a întrat în componenţa flotei naţionale a României în septembrie 2004. Este prima fregată modernă, dotată conform standardelor NATO şi a fost achiziţionată de la Marina Regală Britanică, potrivit ligamilitarilor.ro.

Fregata “Regele Ferdinand” a participat, în perioada septembrie-decembrie 2005 la Operaţia “Active Endeavour”. A fost prima prezenţă românească în teatrul maritim de operaţii din Marea Mediterană.

Fregata a fost lansată la apă în 1986, a ieşit din serviciul Marinei Britanice în 2002, în 2003 a intrat într-un proces de refacere, în 2004 fiind preluată de Forţele Navale Române.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE