Recunoscut oficial, stresul postmisiune in teatrul de operatii este cat se poate de real si cu el se confrunta tot mai multi militari romani. Specificul misiunii intr-o zona de conflict, intr-o zona in care totul se rezuma la a supravietui se pare ca-si pune adanc amprenta asupra militarilor nostrii. Un militar român întors din Afganistan a fost găsit spânzurat într-o pădure din Târgu Lăpuş, la 70 de kilometri de casă.
Potrivit Antena 3, căpitanul Flaviu Petru Păcurariu in varsta de numai 31 de ani, a participat alaturi de Dragonii Transilvani la misiuni in teatrele de operatii din Kosovo şi Afganistan. În ultima misiune de şase luni din Afganistan, provincia Zabul, a asistat la moartea a doi camarazi şi mutilarea altuia, aceste evenimente parand sa nu-l afecteze, militarul comportandu-se normal atat in familie cat si la serviciu.
In data de 17 martie, si-a urmat traseul normal dintre casa si unitatea militara din Dej, unde nu a mai ajuns. Sotia militarului a anuntat politia, a postat fotografii si anunturi pe internet fara raspuns ……
Dupa indelungi cautari, politistii au reusit localizarea militarului dupa semnalul telefonului mobil, intr-o padure din Targu Lapus, la 70 de kilometri de casa, rezultatele necropsiei aratand ca militarul s-a sinucis in data de 17 martie, ziua disparitiei.
Iata ce declara un psiholog ce se ocupa de militarii unui batalion american, Erika Cheney: multi sufera de stres post traumatic. „Sunt obositi, frustrati, speriati. Multora le este si teama sa iasa din corturi, dar o fac totusi”. Insomniile si atacurile de furie sunt foarte comune printre soldati.
Multi se intorc in corturi si plang, dorm putin sau deloc, si atunci cand reusesc sa adoarma li se intorc in cosmaruri prietenii cazuti pe front. Cand se intorc acasa au un comportament anormal, fiecare zgomot facandu-i sa isi apuce fiii si sa se arunce la pamant, intre doua masini, cum i s-a intamplat recent locotenentului Peter Hjelmstad.
Cei mai multi sunt furiosi ca semenii lor isi pierd viata incercand sa ajute o populatie care nu ii ajuta la randul ei. „Le dai toata asistenta umanitara pe care ti-o cer si tot te vor minti in fata. Iti vor spune ca nu exista niciun taliban in zona si imediat ce pleci, la 30 de metri de casa lor, te impusca”.
Una din cele mai problematice situatii apare ca urmare a faptului ca majoritatea militarilor nu mor in lupta ci mor sfartecati de asa zisele IED-uri (Dispozitive Explozive Improvizate), armele atipice ale talibanilor.
Tot ce-si doresc este sa se intoarca acasa vii, la sotii si copii. Totul se reduce la a supravietui, dupa cum a declarat capitanul Masengale.
În urma militarului au rămas soţia şi două fetiţe, de 5 şi 7 ani.
Sa-i fie tarana usoara si Dumnezeu sa-l ierte.
Dupa o stire Antena 3
Sursa foto: www.clon.ro
Despre recuperarea postmisiune si cum se realizeaza ea in Romania, se poate citi un articol din anul 2004, concludent, aici:
RECUPERAREA POSTMISIUNE MERITA A FI REGANDITA!
Poate cineva care a participat recent la misiune intr-un teatru de operatii ne poate spune daca s-a schimbat ceva.
Cu parere de rau va pot spune, ca nu stiu, daca s-a schimbat ceva…un singur lucru este cert…fostul nostru camarad nu mai este printre noi…va rog sa-mi permiteti prin intermediul dumneavoastra,sa-mi exprim profundul meu regret si compasiune, familiei indoliate si camarazilor acestuia pentru pierderea pricinuita prin disparitia premetura a Omului si Militarului Flaviu Petre Pacurariu…SI-A SERVIT CU CREDINTA, CU ONOARE SI DEMNITATE TARA !
DUMNEZEU SA-L IERTE !
Numai el stie ce a avut in suflet. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Pacat de tineretea lui.