duminică, decembrie 10, 2023
AcasăDiverseFolosirea neautorizata a dronelor poate costa: libertatea sau bani

Folosirea neautorizata a dronelor poate costa: libertatea sau bani

Drona Hirrus
Drona Hirrus
Românii, posesori de drone, riscă închisoarea sau amenzi usturătoare dacă nu își înregistrează, în perioada imediat următoare, aeronavele la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR). În prezent, sub 3% dintre dronele care zboară în spațiul aerian român o fac legal, deși de la începutul verii posesorii lor sunt obligați să le înregistreze. În prezent, autoritățile nu știu numărul exact al posesorilor de drone din România.

Românii utilizează drone neidentificate și, mai grav, o fac fără a rezerva un spațiu de zbor de la autoritățile aviatice, ceea ce ar putea duce la adevărate catastrofe aeriene.

„Folosirea unei drone neidentificate se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la un an sau cu o amendă penală”, a declarat Remus Dogaru, inspector aeronautic al AACR. În plus, Ordinul 8/2014 al Ministerului Transporturilor prevede că toate dronele (cele cu aripă rotativă) care au cameră video și cântăresc până în 150 de kg trebuie identificate.

O altă problemă este reprezentată de filmările și fotografierile din orașe. Mulți fac astfel de filmări și fotografii, deși acest lucru este interzis. Tot ilegal este și zborul dronelor deasupra mulțimilor. De asemenea, toți cei care intenționează sau vând drone cu cameră, inclusiv pe cele destinate copiilor, trebuie să dețină o autorizare din partea AACR pentru distribuirea de produse aeronautice. După cunoștințele autorităților, nici măcar marii retaileri nu au astfel de autorizații, deși ordinul care obligă fiecare agent comercial să aibă patalamaua AACR a intrat în vigoare acum jumătate de an.

Zborul fără segregarea spațiului aerian și deasupra mulțimii este considerat contravenție și se sancționează cu amendă între 30.000 și 50.000 de lei.

MApN are rol decisiv în această problemă

Deși vin cu foarte multe avantaje, dronele reprezintă un pericol pentru siguranța națională, de aceea pentru a filma sau fotografia în anumite zone, utilizatorii au nevoie de un aviz de la MApN. Dacă nu sunteți documentați și vreți o dronă, ar trebui să știți că primele indicații despre legalitatea lor ar trebui să le primiți de la vânzătorii dronelor.

Excepție: dronele care au o greutate mai mică de un kilogram și nici nu sunt echipate cu o cameră foto-video nu necesită luarea în evidență de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

Mai multe detalii pe jurnalul.ro

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular