luni, aprilie 15, 2024
AcasăInzestrareFiliera Columbiana

Filiera Columbiana

In anul 2009 s-a intrat in contact cu un potential client extern, Columbia, care dorea sa achizitioneze din Romania un numar semnificativ de transportoare blindate SAUR2/TBT, de la Automecanica Moreni si de asemenea un numar foarte mare de tancuri (foarte mare pentru noi! ) de la uzina din Bucuresti. Numarul de care de lupta discutat pentru acest contract era de 100 de bucati!

In conformitate cererea columbienilor, producatorul roman de tancuri a inaintat o oferta comericala, cu termene de livrari si preturi, oferta care are in vedere trei variante de tancuri:
1. Oferirea catre partea columbiana a tancului romanesc TR-85M1, la care s-au adus cateva modificari, conform cu dorintele si specificatiile clientului
2. In paralele s-a oferit si o alta varianta, anume TR-85M2, acesta diferentiindu-se de M1 prin dotarea cu un agregat energetic de 1000cp si un tun cu teava lisa, calibrul 120mm
3. S-a oferit insa si o varianta low-cost, sa zicem asa, care consta in livrarea foarte rapida de tancuri TR-85 din stocurile Armatei Romane, tancuri care ar fi urmat sa fie modernizate si reparate.Pentru fiecare dintre cele trei variante au existat oferte concrete cu preturi si termne de livrare, fabrica bucuresteana fiind perfect capabila sa asigure, atat calitatea, cat si ritmul de livrare, dorit de clientul sau.
Bineinteles ca pentru acest contract nu eram numai noi vizati, erau si ofete concurente din tari foarte serioase: SUA, Israel, Italia sau China. Mai mult decat atat, interesele comerciale ale acestor firme au fost sustinute in mod consecvent si de pozitia oficiala a reprezentantilor acestor state in COLUMBIA, acest lucru nefiind valabil, din pacate, si cazul tarii noastre. Totusi, oferta romaneasca s-a impus in timp gratie eforturilor constante de promovare, precum si a raportului pret/calitate avansat.
In luna august 2011 Columbia a anunta lista scurta, cu doar trei participanti selectati, pentru contractual de tancuri, iar Romania a fost alaturi de China si Coreea de Sud, printre cei trei finalisti.
In acest moment Columbia are in vedere achizonarea certa a unui numar de 48 de tancuri, insa pe termen mediu se are in vedere dotare unei brigazi, si astfel numarul de tancuri s-ar dubla. Valoare totala a contractului ar putea ajunge la 1,2 miliarde de dolari!
Problemele sunt insa interne si acest lucru agraveaza in mod artificial capacitatea industriei noastre de a vinde la export sisteme complexe de arme. La fel ca si in cazul Moreniului, care a pierdut un contract cu Irakul pentru 400 de TAB, pe motive…speciale, la fel cum nici SAUR 2 nu a fost sustinut catre partenerul Columbian, nici varianta TR-85/TR85-M1/TR-85M2 nu este sustinuta nici politic, nici financiar.

Citeste articolul integral pe indaparare.ro

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE