Ministerul Apararii Nationale ar putea fi bun de plata dupa ce o parte dintre familiile celor 12 militari, care au murit in accidentul aviatic de la Tuzla, au anun tat ca sunt hotarate sa apeleze la instanta. Rudele indoliate ale militarilor dis pa ruti vor sa obtina daune morale de la MApN, pe care il considera vinovat pen tru producerea tragediei. Apropiatii victimelor vor sa traga astfel un semnal de alarma asupra riscurilor pe care si le asuma cei care imbraca haina militara din cauza do tarilor precare cu care este inzestrata Armata Romana. Oamenii spera sa previna astfel de tragedii si sa ii determine pe oficiali sa puna mai mult pret pe vietile celor care slujesc tara.
Tragedia aviatica de la Tuzla, in care si-au pierdut viata 12 oameni, ar fi putut fi evitata daca Ministerul Apararii Nationale ar fi dat la casat do tarile vechi si daca ar aloca mai multi bani pentru an tre narea pilotilor. De acest lucru sunt convinse rudele indo liate ale militarilor morti, care vor sa isi gaseasca ali narea in instanta. Familiile victimelor au anuntat ca vor face front comun impotriva statului roman, care ar putea fi bun de plata in cazul in care instanta le va da dreptate. Desi spun ca banii, oricat ar fi de multi, nu vor reusi sa le aline durerea provocata de pierderea celor dragi, familiile victimelor spera sa reuseasca sa traga macar un semnal de alarma asupra subfinantarii Armatei Romane si a riscurilor la care sunt supusi cei care imbraca haina mi li tara.
Alexandra Florescu, mama sol datului Cosmin Florescu – de 25 de ani, din Mangalia, care si-a pierdut viata pe 5 iulie – spune ca se teme ca nu va apuca ziua in care va afla adevarata cauza a mortii fiului ei, considerand ca MApN se face vinovat de tra gedie si ca trebuie sa pla teasca. Femeii i s-au alaturat, in demersul ei in instanta, rudele fruntasului Cosmin Furtuna, de 28 de ani, din Constanta, si familia mili tarului vasluian Vladut Sarman.
Oamenii nu s-au gandit inca la o valoare a daunelor pe care le vor pretinde spu nand ca nu suma este importanta. Potrivit unor surse, aceasta ar putea ajunge la un milion de lei. In cazul in care judecatorii din Romania nu vor face lumina in acest caz, familiile sunt hotarate sa mearga pana la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Sub „amenintarea” victimelor si pentru a mai sterge din rusine, la Ziua Marinei, ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, a anuntat ca cei 12 militari morti la Tuzla vor fi avansati in grad si vor fi decorati post-mortem dupa finalizarea anchetei privind producerea acci den tului. In ceea ce priveste intentia rudelor de a actiona ministerul in judecata, ministrul s-a rezumat sa declare: „Este un drept constitutional al fiecaruia”.
Eroare de pilotaj sau avion bun de casat?
La mai bine de o luna de la tragedia petrecuta la Tuzla, cand un avion militar s-a prabusit la numai cateva minute de la decolare, ancheta procurorilor militari este inca departe de finalizare. Pe surse au inceput insa sa se contureze mai multe ipoteze ale tragediei, punandu-se accent pe o posibila eroare de pilotaj, dar si pe o defectiune tehnica a aparatului. Surse apropiate anchetei afirma ca expertii au ajuns la concluzia ca motorul avionului a functionat normal pana la momentul in care aparatul a cazut, dar sunt martori care contrazic aceasta ipoteza. Mai multi oameni, care au privit neputinciosi prabusirea aparatului de zbor, spun ca avionul a pierdut brusc din altitudine.
Oficialii ministeriali sunt de parere ca aparatul AN-2, care s-a prabusit, era unul dintre cele mai bine intretinute aparate de zbor pe care Armata Romana le are in dotare, si ca altele, care se ridica zilnic de la sol pentru antrenamente, ar fi adevarate epave pe langa cel implicat in accident. Sunt si specialisti convinsi ca tragedia s-a produs din cauza faptului ca superiorii au aprobat ridicarea avio nului de la sol prea incarcat.
Reamintim ca pe data de 5 iulie, la ora 17.40, un avion AN-2 al Scolii de Aplicatie pentru Fortele Aeriene din Boboc s-a prabusit la doar cateva sute de metri de capatul pistei. In urma tragediei 11 militari si-au pierdut viata pe loc, din cauza arsurilor provocate in urma exploziei produse la cateva secunde de la impactul cu solul, iar alti trei oameni au fost grav raniti. Unul dintre supravietuitori, locotenentul Liviu Antim, s-a stins pe patul de spital, cateva ore mai tarziu.
Sursa: Financiarul.com