Daca in urma cu cateva zile ministrul economiei anunta ca va face angajari in industria de aparare, astazi Varujan Vosganian anunta si motivul: un contract incheiat de Fabrica de Arme Cugir pentru livrarea de arme usoare catre o tara NATO. Daca asta este o veste buna, trebuia sa fie si una rea: încep procedurile de privatizare pentru IAR Ghimbav, Avioane Craiova şi Romaero.
Desi nu a dorit sa precizeze catre ce tara NATO vor fi livrate armele produse la Cugir, ministrul Vosganian a declarat ca acest contract ii permite companiei sa-si dubleze capacitatea si sa angajeze inca 300 de persoane. In prezent, fabrica de Arme Cugir are peste 600 salariati.
„Am convenit sa prezentam in Guvern un Memorandum pe care l-am acceptat impreuna cu ministerele, prin care sa angajam 300 de persoane la Fabrica de Arme”, a precizat Vosganian.
Vosganian a mai spus ca a discutat cu reprezentantii Ministerului Finantelor ca de fiecare data cand sunt incheiate contracte suplimentare fata de capacitate, companiile sa poata face angajari in plus, chiar daca sunt unitati care merg in pierdere. Practic, a cerut sa fie angajat personal pe perioada contractului.
„Ministerul de Finante este, in general, foarte retinut la crearea de noi locuri de munca la unitati care au datorii, temandu-se poate, pe buna dreptate, ca noi angajari ar putea sa sporeasca pierderile”, a precizat Vosganian.
Fabrica de Arme Cugira avut anul trecut o cifra de afaceri de 11 milioane lei.
Daca la Cugir situatia pare sa se amelioreze, nu acelasi lucru se poate spune de unitati cu traditie in industria de aparare: IAR Ghimbav, Întreprinderea de Avioane Craiova şi Romaero unde Ministerul Economiei a decis să înceapă procedurile de privatizare.
”Este vorba de unităţi care sunt implicate direct în capacitatea de apărare a României. Tot ce pot să fac eu acum este să evaluez oportunitatea şi piaţa pe aceste domenii. Procedural este nevoie de implicarea altor instituţii, fiind vorba de capacitatea de apărare. Dar la nivelul ministerului noi pornim activitatea de consultanţă şi de expertiză pentru privatizarea acestor trei”, a subliniat ministrul Vosganian.
Potrivit lui Vosganian, toate companiile sunt valoroase şi cu expertiză extraordinară în domeniu, însă Avioane Craiova se află într-o situaţie critică, Romaero are datorii, iar IAR Ghimbav se confruntă cu o reducere dramatică a producţiei.
Cauza principala a situatiei sa fie oare conducerea defectuoasa si lipsa contractelor?
Agency that sells is Romtehnica. You can ask there what interests you: http://www.romtehnica.com.ro/index_en.php
Is it possible to order parts and/or a manual from you, for your PM md. 96 pistol? If not, could you direct me to the agency that could ? Thank you.
Fabricile se pot privatiza dar în aşa fel şi la acele persoane încât să se închidă. Ele trebuie să producă. Ele au fost create cu eforturi colosale ale poporului şi din cauza incompetenţei se vând la fier vechi. Mai grav, am pierdut o intelectualitate tehnică de foarte bună factură, maiştrii şi tehnicieni, care sunt greu de înlocuit. Fără o industrie în războiul modern eşti terminat. Cţndva fabricam în ţară principalele categorii de tehnică, dar atunci aveam economie care producea. Acum nu mai avem nimic şi suntem într-o situaţie dezastruoasă. Nu producem nimic doar cumpărăm, până şi cartuşe din străinătate.