Desi hotarasem cu ceva vreme in urma sa nu comentez prea mult si sa va prezint actualitatea militara fara adaugiri, iata ca a aparut ministrul apararii Dobritoiu cu cateva declaratii intr-o conferinta de presa si imi este imposibil sa nu ganguresc si eu ceva; poate cateva sfaturi nu ar strica asa ca le voi expune in cele ce urmeaza si pe acestea.
Desi cu ceva vreme in urma, pana sa ajunga la guvernare toata liota USL urla in gura mare ca pensiile militare au fost taiate, ministrul apararii vine acum si spune: ,,Povara cheltuielilor de personal este datorată modului în care a fost gestionat procesul de revizuire a pensiilor militare. Fosta guvernare a vrut să reducă cheltuielile cu pensii şi salarii, dar s-a întâmplat exact invers. Iar noi decontăm acum”. Ce sa inteleg domnule ministru ca aveti o parere de rau profunda pentru ca mie mi-a crescut pensia cu 200 de lei? Sa inteleg totusi din declaratia dumneavoastra ca ministrul Oprea a avut dreptate si mai mult de 85% din pensii au crescut?
Tot legat de pensiile militare (se pare ca asta este una din mizele electorale din aceste zile), ministrul Dobriţoiu a aratat presei ca este nemulţumit de faptul că persoanele care au făcut cursuri de pregătire au avut salariul redus pe perioada studiilor, prin urmare şi contribuţia la pensie a fost mai mică. Concluzia ministrului, scoasa pe cale orala: “Astfel s-a ajuns ca un subofiţer, un maistru-militar are o pensie mai mare decât un general, lucru absolut neîntâlnit în nicio armată de pe continentul european şi nord-american. S-ar putea prin Africa să fie o situaţie similară”, a arătat ministrul Apărării.”
Domnule ministru, tare as vrea sa ne aratati si noua talonul de pensie cu ultima pensie in plata (daca o mai ridicati) si voi ruga un subofiter sa ne prezinte talonul pentru a termina cu loviturile permanente sub centura date tagmei subofiterilor. Va garantez ca cineva va minte cu nonsalanta si astfel veti vedea cu ochii domniei voastre ca diferenta dintre dumneavoastra si respectivul subofiter este de minimum 1000 de lei, in favoarea dumneavoastra. Daca exista cumva situatii de acest gen, probabil ele se refera la ofiteri superiori iesiti la pensie la varste de 40-45 de ani, prea devreme, beneficiind de ajutoate de sute de milioane, in contradictie cu subofiteri cu vechime de mai bine de 30 de ani. Nu inteleg ce vi se pare anormal ca un subofiter parasutist cu 30 de ani de vechime sa aiba pensia mai mare decat un ofiter de logistica cu 20 de ani. Ofiterul a iesit la pensie anticipat beneficiind de cateva sute de milioane compensatie, in timp ce subofiterul a mai servit armata inca 10 ani dupa……ce este anormal in asta?
Cat despre cursuri…..ehe!!! Aici este o alta poveste pe care domnia voastra ar trebui sa o rezolvati. Exista in subordinea domniei voastre (puteti citi cateva CV-uri) persoane care altceva nu au facut in cariera lor decat ”sa se pregateasca”. Aproape toata cariera lor, an de an, acestia au absolvit cursuri peste cursuri atat in tara cat si in strainatate, in timp ce ofiterului de rand deabia i se permite sa mearga la cele obligatorii, de cariera. Va adresez intrebarea domnule ministru: daca au avut atatea cursuri de pregatire personala, cu multi ani lipsa din productie, cand au mai muncit oamenii astia pentru armata?
Acum, ca tot m-am adresat si ministrului prin acest post, in speranta ca ii va ajunge cumva la ureche, vreau sa prezint doua aberatii de ordine (partial) ale fostului ministru, ordine ce dau frau liber la nepotism la scara mare. Este vorba despre ordinele ministrului apararii nationale nr. M.30- Ordin pentru aprobarea Instructiunilor privind recrutarea, selectia, formarea profesionala si evolutia in cariera militara in Armata Romaniei, publicat in Monitorul Oficial nr. 229/5.4.2012 si despre Ordinul M 41 din 4 mai 2012 privind metodologia de acordare a gradelor si inaintare in grad a cadrelor militare in rezerva si in retragere, pe timp de pace, publicat in Monitorul Oficial 328 din 15 mai 2012 .
Acum ca am vazut despre ce ordine este vorba, sa vedem de ce dau ele liber la nepotism si de sunt ele in defavoarea militarilor. Atentia mi-a fost atrasa asupra ordinului M30 de catre un subofiter in activitate care doreste cu toata fiinta sa acceada in corpul ofiterilor, avand la baza pregatirii profesionale doua facultati absolvite la stat. Ceea ce il impiedica in acest demers este varsta de 37 de ani.
Conform ordinului, recrutarea candidatilor pentru formarea pe filiera indirecta a ofiterilor în activitate se realizeaza din rândul ofiterilor în rezerva, maistrilor militari si subofiterilor în activitate si al civililor din cadrul sau din afara Ministerului Apararii Nationale, numai ca aceste categorii beneficiaza de cu totul si cu totul alte conditii, avantajati fiind desigur….civilii si ofiterii in rezerva.
In conditiile in care subofiterilor, pentru a accede in corpul ofiterilor, le impui ca varsta maxima 35 de ani, sa aiba cel putin 3 ani vechime în serviciu ca maistri militari/subofiteri în activitate, sa aiba în aprecierea de serviciu din ultimii 3 ani calificativul cel putin „Foarte bun” iar pentru civili si ofiterii in rezerva impui vârsta de cel mult 40 de ani si sa fie absolventi ai unei institutii de învatamânt universitar acreditate.
Deci domnule ministru, eu inteleg astfel ca un subofiter avand 10 ani vechime, 2 misiuni, una in Irak si una in Afganistan, 2 facultati absolvite cu diploma de licenta la stat este mult mai slab pregatit decat un civil sau un ofiter in rezerva absolvent al unei facultati particulare.
Filiera indirecta necesitand si cateva luni de scoala, s-a ajuns la concluzia ca este mult mai bine sa se gaseasca o solutie sa facem si ofiteri fara nici-o scoala, la apelul bocancilor cu ne placea candva sa spunem. Astfel, in textul ordinului a fost introdusa o fraza, valabila si pentru formarea subofiterilor: ”În functie de nevoile de încadrare ale unitatilor militare, pentru asigurarea functionalitatii si operativitatii acestora, ofiterii în activitate pot proveni din rândul ofiterilor în rezerva, al maistrilor militari si subofiterilor în activitate sau al civililor din cadrul sau din afara Ministerului Apararii Nationale, chemati în activitate, în conditiile legii, cu respectarea cerintelor de studii prevazute de legislatia nationala si cea specifica.
Deci draga subofiterule in activitate, daca ai peste 35 de ani si vrei sa te faci ofiter, trebuie sa urmezi trendul actual: gaseste-ti ”unchiul”,”nasul” sau ”finul” si treci in activitate peste noapte ca ofiter. Este singura solutie sa razbati intr-un management de resurse umane total defectuos. Oare ce zic absolventii de academii tehnice militare sau absolventii academiilor categoriilor de forte? Asta sa fie unul din motivele pentru care parasesc sistemul militar?
Referitor la ordinul M41, nu pot sa zic decat ca poti ajunge colonel in rezerva doar prin prisma faptului ca esti secretar de comuna. De aici si pana la chemarea in activitate nu mai este decat un pas(a se vedea cazul Radu DUDA).
Astfel, potrivit art.8, pct. 2 din ordin, ”Ministrilor si demnitarilor cu rang corespunzator acestora, secretarilor si subsecretarilor de stat, precum si prefectilor, subprefectilor, presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene, primarilor, secretarilor municipiului Bucuresti si ai judetelor, secretarilor municipiilor, oraselor, sectoarelor municipiului Bucuresti si ai comunelor, precum si conducatorilor operatorilor economici si institutiilor publice cu atributii la mobilizare si pe timp de razboi li se pot acorda grade militare in rezerva sau pot fi inaintati in grad, potrivit legii, si dupa participarea la activitati de pregatire specifica, organizate prin grija Statului Major General si a structurilor militare subordonate acestuia, in conditiile art. 56 si 57 din Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare”.
Deci, avem baza legala pentru a face o tara de ofiteri si subofiteri in rezerva. Cat de corect si de normal este acest lucru domnule ministru?
Admin roarmy.ro
Nu ma miră aceste afirmaţii. Asta da dovada de statura lui si cat de mult crede acest ministru în camaraderie. Eu l-as intreba pe acest … caţi ofiţeri au murit in teatre si caţi caporali si subofiţeri.
Domnule ministru azi, si maine pensionar, află de la mine un simplu cetatean, că nu dau doi bani pe matale.
Vă doare că o mână de NCO romani, probabil au mai mulţi bani ca un gheneral facut la apelul bocancilor. Domnule nu ma frământă gelozia pe mine care am mult mai putin şi sunt un muritor de foame dar în schimb determină invidia unuia care nu mai poate de bine. Ar trebui să ştiţi domnule ca aceste excepţii sunt tot datorită unui sistem care are grijă să tot spună că unii sunt mai militari decat alţii. Nu este decat produsul atitudinii dumneavoastră. Domnule ministru eu învat de 20 ani fara o pauză nu pentru diplome,deoarece multe din ele nici nu le-am ridicat. În 20 de ani nu am un concediu, nu este seară să nu nu trag de mine cel putin 2 ore si asta fară să mă plătescă armata cu sute de EUR diurnă iar matale bre imi spui ca din cauza diurnei si plimbărilor prin americi ai pierdut la pensie. Scuzamă dar se pare ca eşti un frustrat ca si mine doar ca eu pe drept, iar matale din aroganţă. Domnule nu strica camaraderia şi asa firavă intre noi. Am colegi ofiteri care sincer îi respect, adevarat foarte puţini dar sunt. Îi respect pentru ca la randul lor ştie sa o facă. Nu am cerut niciodată decât ce merit, ba de multe ori mult mai puţin dar m-am săturat să fiu jignit tocmai de aşa zişi camarazi. In ziua de azi toată lumea vrea sa fie respectată, dar fără nicio acoperire.
Domnule ministru de azi, ai mai fost şi militar ieri, ai uitat asa repede, că de, ai o vârstă şi trebuie să ştii că un maistru principal inainte de 89 avea aproape cat un comandant de batalion. O sa-mi spuneti ca atunci egalitarismul era raul cel mare. EGAL NU A FOST NIMENI NICIOADATA SI NU ASTA IMI DORESC. VREM RESPECT.
DOMNULE MINISTRU DE AZI VĂ VAND UN PONT chiar daca nu sunt scolit in institutii militare de înaltă ţinută, reabilitaţi subofiţerii şi generalii şi o să fiţi respectaţi toţi de toată lumea. Este singura cale de a inbunătăţii imaginea armatei. Dar nu dându-i afară pe cei capabili şi facând la comandă adjutanti, deoarece şi capabilii si incapabilii traiesc tot în societate şi fiecare vecin îşi ştie vecinul.
Domnule am intalnit odata un om asa de mic incat pe el il mulţumea şi-l linistea numai faptul ca nimeni nu are salariul mai mare ca el, dar nicioadata nu-şi punea problema ca poate sa-şi dorească să aibă el un salariu mai mare.
Domnule vreau să fiu sincer cu dumneata şi cu toţi cei care gandesc ca dumneata, VĂ URĂSC DIN TOT SUFLETU şi numai datorită copiilor mei m-am lăsat călcat în piciare zi de zi. Am fost corect toată viaţa mea am muncit şi am crezut că numai aşa pot face ceva şi voi fi apreciat. Din partea armatei am primit numai dispreţ. Atentie – din partea sistemului. Toti colegii, fie ofiţeri sau nu care m-au cunoscut nu au avut cum sa nu mă respecte. Da domnule sunt NCO si nu îmi este ruşine cu mine. Tot ce am facut am facut numai la superlativ. Şi din cauza mea mulţi dintre voi sunt mari ghenerali. Nu pot să uit cand eu cumparam potcoave si var să zugravesc dormitoare iar voi primeaţi prime de milioane. Asta am aflat mai târziu. Ce credeţi că am simţit? Voi doar ştiaţi să spuneţi „descurcaţivă”. Domnilor dacă considerati că noi suntem niste ciobani, oare cât de departe este şeful lor? Domnilor chiar nu puteţi realiza ca atunci când ne călcaţi în picioare pe noi nu faceţi decât să coborâţi odată cu noi. Câtă dracu şcoală trebuie să ai, sau să nu ai, ca să poţi realiza asta.
Domnilor eu ştiu cine sunt şi ce am făcut pt armată, şi păcat că eu am fost făcut pentru armată dar armata nu a fost făcută pentru mine, însă nu ştiu ce aveţi cu copii mei care am luptat din tot sufletul să-i cresc cinstit şi cu respect faţa de muncă. Ştiţi ce m-a întrebat când au crescut mai mărişori? Tati tu esti camarad cu vecinu (Ofiter)? Eu i-am raspuns DA, (dar nu credeam in ce spuneam). Atunci înseamnă că şi noi suntem camarazi cu copii vecinului? Nu am stiut ce să le mai spun. Simţeam că joc in teatru ieftin şi mă joc cu sufletul lor pur.
De fapt nu vroiam să ş-tie că tatăl lor este NCO-ul câlcat în picioare. Atunci nu le-am răspuns le-am spus că o să le explic altădată ce înseamnă camaraderia. Ei mi-au spus că ştiu, ştiam şi eu ce ştiu, dar tare mă durea că trebuia să-i dezamăgesc.
După ani au înţeles singuri şi mi-au spus că nu mă iartă niciodată că m-am lăsat călcat în picioare doar să aibă un amărât crod de pâine, doar atât. Şi simt că nu mă iartă, nici eu nu pot să mă iert că nu am avut curajul să plec atunci când trebuia, dar ei nu ştiu un lucru, că de 20 de ani lupt pentru asta şi sigur o voi face-o chiar dacă e destul de târziu, chiar dacă multă vreme am crezut că trebuie să se schimbe ceva acum sunt convins că nimic şi niciodată nu va schimba această stare de fapt.
Tinerii care vin din urmă trebuie să ştie că fără o echipă legată prin cu respect şi responsabilitatea fiecăruia nu se poate cucerii nici măcar o gară goală. O maşină poate fi folosită doar dacă toate componentele funcţionează şi nici o piesă în tot angrenaju nu este mai puţin importantă. Ai o pană, degeaba merge motorul maşina este de nefolosit. Un singur lucru deosebeste aceste două componente. Motorul poate fi reparat de putini oameni, iar o roată poate fi schimbată de mult mai multi.
Dati respect si primiti respect. Numai un parvenit nu stie să respecte.
Ce aveti bai nene cu noi, unde dracu vreti sa ne aduceti, dupa 25 de ani de serviciu, 4 ani liceu militar, 3 ani scoala de maistri, 20 de ani lucrati in „alte conditii” am o solda de 1400 lei fara norma de hrana, ce vreti sa ne mai luati sa va fie voua bine. De ce nu face Dobritoiu comparatie intre pensia unui capitan sau maior si pensia unui general ca astia sunt mult mai multi care au pensia mai mare ca a oropsitul general care a iesit la pensie la 40 de ani.
De ce nu se implementeaza o lege de functionare a apararii a unui stat NATO ca Germania, Franta sau SUA ca tot suntem prieteni la catarama cu ei si atunci o sa inchida gura la toti subofiterii si maistri care oropsesc pe bietii ofiteri.
Nu vedeti ca este aceeasi politica de a baga raca intre oameni, deformatie profesionala a lui Dobritoiu.
Dobritoiu zice ca in tarile africane au subofiterii pensii mai mari decat generalii, poate tot acolo si sublocotenentii au salarii mai mari decat maistrii principali sau adjutantii sefi ca in nici o tara din NATO nu se intampla asta
D-le ministru taiati pensiile subofiterilor si maistrilor militari si redistribuitile Ofiterilor avansati de Oprea….nu-i cautati prea departe sunt pe la Voluntari pe unde are Oprea terenuri
Am inteles ca d-l ministru propune sa avem pensii calculate atit dupa contributivitate cit si dupa salariul ultimei functii indeplinit. Curios ce va iesi.
Dupa 2001” ministrul” Remes a introdus impozitul pe venitul global impozitind absolut toate veniturile cu pina la 40% deci si ajutoarele si platile compensatorii.
Insa ca sa fie limpede pentru unii activi din conducerea MApN in special care ne-au tot terfelit pentru ca am beneficiat de aceste drepturi banesti pe motivul necesitatii restructurarii armatei, ca aceste drepturi prevazute in Ordonanta 7 /1998 sunt transpuse identic in LEGEA 330/2009 anexa IV/2 publicata in M.O. 762/2009 privind salarizarea unica a personalului bugetar. IATA TEXTUL CARE LE OFERA SI ACTUALILOE ACTIVI EXACT ACELEASI DREPTURI. DE ce? Nu s-a terminat restructurarea armatei? Asa ca incetati sa ne terfeliti. Pina in 2005 salariile au fost mizerabile si toate drepturile impozitate cu pina la 40%.In consecinta beneficiile in urma platilor compensatorii au fost minime.
Anexa nr.IV/2 LA LEGEA 330/2009 PUBLICATA IN M.O.762/2009
DREPTURI SPECIFICE ACTIVITĂŢII DESFĂŞURATE ÎN INSTITUŢIILE PUBLICE DE
APĂRARE NAŢIONALĂ, ORDINE PUBLICĂ ŞI SIGURANŢĂ NAŢIONALĂ
1. – (1) Pentru compensarea activităţii suplimentare specifice, desfăşurate în instituţiile publice de apărare
naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, cadrele militare, soldaţii şi gradaţii voluntari, în activitate,
poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil
beneficiază de o indemnizaţie de pana la 7% din solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază/salariul de
bază.
(2) Categoriile de personal şi mărimea concretă a indemnizaţiei se stabilesc prin ordin al ordonatorului
principal de credite.
2. – (1) La trecerea în rezervă sau direct în retragere, respectiv la încetarea raporturilor de serviciu, cu drept la
pensie, cadrele militare în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul
administraţiei penitenciare, pentru activitatea depusă, în funcţie de vechimea efectivă ca militar, poliţist,
funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personal civil, în instituţiile
publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, beneficiază de un ajutor stabilit în raport cu
solda lunară netă, respectiv salariul de bază de încadrare net avut în luna schimbării poziţiei de activitate,
astfel:
(1)…………………………..
(2) Cadrele militare în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul
administraţiei penitenciare, trecuţi în rezervă sau direct în retragere, respectiv ale căror raporturi de serviciu au
încetat, cu drept la pensie de serviciu, înainte de împlinirea limitei de vârstă de pensionare prevăzută de lege,
mai beneficiază, pentru fiecare an întreg rămas până la limita de vârstă, de un ajutor egal cu două solde lunare
nete, respectiv cu două salarii de bază de încadrare nete.
Absolut surprinzator modul de abordare de catre ministru a problematicii pensiilor.
Nu m-ar fi suparat deloc daca ar fi deplins soarta ofiterilor si subofiterilor care nu-si pot reface vechimea si drepturile banesti pentru perioadele petrecute pe santierele economiei nationale sau in locuri de munca cu conditiigrele si deosebite.
S-a gasit d-nul ministru sa-i deplinga pe smecherii astia care o tineau din cursuri in cursuri in ideea inbogatii CVitae in felul acesta evitind disponibilizarea.
DE CE NU-I PLINGETI DOMNULE MINISTRU SI PE CEI CARE DUCEAU PRIN CUMUL FUNCTIILE ACESTOR CURSANTI SI NU AU BENEFICIAT DE NICI UN DREPT BANESC IN PLUS PE URMA ACESTUI CUMUL DE FUNCTIE.
Acum se propune ca cei care au muncit si dus prin cumul functiile celor plecati la cursuri si nu numai, sa beneficieze de pensie dupa contributivitate iar smecherii astia ( abonati la cursuri fara nicio selectie sau concurs) de care nu incapeai sa te inscrii la un minim curs in tara sa beneficieze de pensie dupa ultimul salariu de functie.
Pe linga asta si-au mai tras si niste grupe de munca nemeritate.
Dupa 2001” ministrul” Remes a introdus impozitul pe venitul global impozitind absolut toate veniturile cu pina la 40% deci si ajutoarele si platile compensatorii.
Insa ca sa fie limpede pentru unii activi din conducerea MApN care ne-au tot terfelit pentru ca am beneficiat de aceste drepturi banesti pe motivul necesitatii restructurarii armatei, ca aceste drepturi prevazute in Ordonanta 7 /1998 sunt transpuse identic in LEGEA 330/2009 anexa IV/2 publicata in M.O. 762/2009 privind salarizarea personalului bugetar. IATA TEXTUL CARE LE OFERA SI LOR ACELEASI DREPTURI. DE ce? Nu s-a terminat restructurarea armatei? Asa ca incetati sa ne terfeliti. Pina in 205 salariile au fost mizerabile si toate drepturile impozitate cu pina la 40%.
Anexa nr.IV/2 LA LEGEA 330/2009 PUBLICATA IN M.O.762/2009
DREPTURI SPECIFICE ACTIVITĂŢII DESFĂŞURATE ÎN INSTITUŢIILE PUBLICE DE
APĂRARE NAŢIONALĂ, ORDINE PUBLICĂ ŞI SIGURANŢĂ NAŢIONALĂ
1. – (1) Pentru compensarea activităţii suplimentare specifice, desfăşurate în instituţiile publice de apărare
naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, cadrele militare, soldaţii şi gradaţii voluntari, în activitate,
poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil
beneficiază de o indemnizaţie de pana la 7% din solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază/salariul de
bază.
(2) Categoriile de personal şi mărimea concretă a indemnizaţiei se stabilesc prin ordin al ordonatorului
principal de credite.
2. – (1) La trecerea în rezervă sau direct în retragere, respectiv la încetarea raporturilor de serviciu, cu drept la
pensie, cadrele militare în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul
administraţiei penitenciare, pentru activitatea depusă, în funcţie de vechimea efectivă ca militar, poliţist,
funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personal civil, în instituţiile
publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, beneficiază de un ajutor stabilit în raport cu
solda lunară netă, respectiv salariul de bază de încadrare net avut în luna schimbării poziţiei de activitate,
astfel:
Vechime efectivă:
– până la 5 ani – un ajutor egal cu 3 solde/salarii;
– între 5 – 10 ani – un ajutor egal cu 6 solde/salarii;
– între 10 – 15 ani – un ajutor egal cu 8 solde/salarii;
– între 15 – 20 ani – un ajutor egal cu 10 solde/salarii;
– între 20 – 25 ani – un ajutor egal cu 12 solde/salarii;
– între 25 – 30 ani – un ajutor egal cu 15 solde/salarii;
– peste 30 ani – un ajutor egal cu 20 solde/salarii.
(2) Cadrele militare în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul
administraţiei penitenciare, trecuţi în rezervă sau direct în retragere, respectiv ale căror raporturi de serviciu au
încetat, cu drept la pensie de serviciu, înainte de împlinirea limitei de vârstă de pensionare prevăzută de lege,
mai beneficiază, pentru fiecare an întreg rămas până la limita de vârstă, de un ajutor egal cu două solde lunare
nete, respectiv cu două salarii de bază de încadrare nete.
Credeți că publicarea talonului de pensie ar rezolva ceva. Faptul că sunt pensii de maiștriprincipali și subofițeri adjutanțișefi mai mari decât de colonei ori chiar generali este o certitudine. Asta nu-i încriminează pe cei care au astfel de pensii, pentru că nu sunt o regulă ci o excepție. Este normal ca schimbând sistemul de calcul al pensiei să se producă astfel de discrepanțe. Anormal este să schimbi acest sistem după ce ai fost pensionat. Ieșirea la pensie la 40- 45 ani, după L.164, nu era prea devreme. Astea erau prevederile pentru cei care lucrau în grupa alte condiții, piloți, scafandri, parașutiști, submariniști, vedetiști, geniști, 50 de ani pentru cei ci 20 de ani în condiții speciale, și ele sunt valabile și acum după L.263. Aduceți în discuție, ca un reproș, ”ajutoarele” primite de cei ieșiți cu ordonanța 7. Citiți art. 7 din OG. 7/1998 și o să vedeți că ajutoarele de care vorbiți, cele până la 6 solde, parcă, se acordau, potrivit legislatiei în vigoare, tuturor pensionarilor militari.
Prin OG.7 se acordau plăți compensatorii neimpozabile pentru toți cei restructurați, cadre, SC, maci, cu sau fără drept de pensie. Pentru cei cu drept de pensie se acordau 2 solde lunare brute pentru fiecare an rezultat între vârsta de pensionare și vârsta de 55 ani. Când s-a discutat L.119 s-a pus problema ca pentru cei disponibilizați să se introducă și aceste plăți compensatorii în venituri, dar pentru că au fost neimpozabile, disponibilizații au fost în marea majoritate ofițeri și se dorea diminuare pensiilor ”nesimțite”, au fost exceptate. Uitați, se pare, că aceste plăți compenastorii au fost acordate, cu mult înainte, și la restructurarea altor sectoare bugetare.
Jegosii care au taiat pensiile coloneilor si generalilor si le-a marit subofiterilor au gandit ca subofiterii si MM sunt mai multi si vor vota pentru ei, nu s-au gandit o clipa ca baga colonei si generali in mormant pentru dezonoarea pe care le-a facut-o!Cand desteptul de oprea, care habar nu are de matematica, a vazut ca e groasa a scos repede, in secret, un HG sa mai dreaga busuiocul si sa le acorde comandantilor 100 de ron la pensie incadrandu-i la conditii speciale si nu la deosebite! Numai ca alti destepti de la DFC au acordat conditii speciale numai la ofiterii de aviatie si de marina uitand de ceilalti ofiteri cu functii similare.
Corect gigi, ofiterul nu a avut 20, a avut 25 de ani vechime. Dar daca nenea colonelu si-a desfasurat activitatea toata viata in birou, normal ca nu se va compara cu parasutistul sau cu cel ambarcat. Desi sunt sigur si am curaj sa bag mana in foc pentru cei 4000 de lei pensie la subofiter. Chiar si cu pensia de 3000 am mari dubii. Cunosc personal cativa subofiteri cu vechime multa in conditii speciale si nu depasesc 2300 lei.
Cat despre cursuri, nu faci curs de engleza in America pentru a comanda mm si subofiterii, il faci pentru tine. Nu uita ca si mm si subof au cursuri de cariera. In articol se facea referire din cate am citit eu la cei cu cursuri in fiecare an, poate chiar si doua pe an….astea nu le faci pentru cariera.
Ceea ce nu inteleg eu este de ce va tot luati de subofiteri si nu-i strangeti de gat pe jegosii care v-au taiat pensiile. Astia trebuie judecati, pentru ca nu este normal ca un drept dat conform unei legi sa fie taiat ulterior de fiecare cum i se scoala.
Din tabelul publicat initial de MApN cu pensiile pe grade militare a rezultat ca sunt MM si subofiteri cu pensii peste 4000 lei si colonei cu pensii de 3000 lei. Vreau sa adaug ca respectivii colonei nu au fost avansati la exceptional.In plus ofiterii au facut cursuri ca sa poata comanda MM si subofiteri fiindca armata e pe grade si functii nu pe contributivitate. Ofiterul care a iesit din sistem datorita desfiintarii functiei dupa 20 de ani de cariera nu a avut gradul mai mare de maior, deci noi vorbim de colonei si chiar de colonei medici chirurgi de la SMC!Sa-i pupati mana lui oprea ca va marit pensiile nemeritat!