duminică, aprilie 14, 2024
AcasăActualitate militaraDrapelul de lupta si politica

Drapelul de lupta si politica

Foto: gov.ro
Acum doua zile, primul ministru sustinea o declaratie de presa la sediul MApN, in urma unor discutii pe tema evenimentelor din Ucraina. De ce a avut loc aceasta intrunire la sediul MApN, una din institutiile inca apolitice, greu de spus. Asa cum era de asteptat, aceasta reuniune si declaratie de presa, dar mai ales locatia, a fost taxata cu argumente solide.

Astfel, intr-un comunicat de presa, Corneliu Dobriţoiu, Preşedintele Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Senat si fost ministru al apararii arata ca PNL solicită premierului Victor Ponta ca în apariţiile sale publice să nu mai folosească însemnele și simbolurile Armatei, având în vedere faptul că aceasta reprezintă coloana vertebrală a statului român şi ar trebui să rămână instituţia-garant a nepolitizării.

Imaginea primului-ministru încadrat de drapelele de luptă ale Statului Major General şi categoriilor de forţe este menită să creeze confuzie în percepţia publică, dar şi de ordin constituţional, deoarece premierul nu se poate substitui Şefului Statului Major General.

Dl Ponta ar fi trebuit să înţeleagă că prezenţa drapelelor Categoriilor de Forţe ale Armatei alături de cel al Statului Major General (SMG) simbolizează principiul unităţii de comandă, asigurat de către şeful SMG, care, în terminologia NATO, este „Şeful Apărării”, şi nu de domnia sa, nici de Preşedintele României care, conform Constituţiei este Comandantul Forţelor Armate.

Acesta este motivul pentru care locul de expunere al acestor drapele este cabinetul de lucru al şefului SMG şi, în niciun caz, nu îmbogăţesc paleta cromatică a decorului folosit la conferinţe de presă, nici la Preşedinţie, nici la Guvern şi nici la nivelul ministrului Apărării Naţionale.

Îi cer primului-ministru Ponta să nu se mai joace cu simbolurile instituţionale după bunul plac, atâta timp cât are un drapel individualizat funcţiei domniei sale, pentru că aceasta atitudine iresponsabilă generează percepţii internaţionale negative, iar în plan intern au un grav impact asupra spiritului de corp al Armatei.

Drapelul de luptă al unităţii este simbolul onoarei, vitejiei şi gloriei militare. El evocă trecutul de luptă al poporului român pentru libertate naţională şi tradiţiile unităţii, amintind fiecărui militar datoria sfântă de a servi cu credinţă patria, de a apăra cu orice preţ unitatea, suveranitatea şi independenţa României.

Din acest motiv, în nicio alta ţară din NATO sau UE nu există politicieni care să susţină declaraţii sau conferinţe de presa într-o recuzită formată din însemne strict militare.

Ca şi tricolorul, a cărui folosire este interzisă în campania electorală prin lege, şi aceste drapele, ale Statului Major General şi ale categoriilor de forţe, au valenţele unui bun colectiv, naţional, care nu poate fi confiscat de un partid sau altul.

Reamintesc că alianţa socialistă recidivează în dispreţul evident al valorilor şi simbolurilor instituţionale, în 2008 trei foşti generali, candidaţi la alegerile parlamentare, fiind prezenţi pe afişele electorale în uniforma militară, fapt interzis ferm prin Lg 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

Corneliu Dobriţoiu,

Preşedintele Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Senat

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE