joi, februarie 22, 2024
AcasăActualitate militaraExterneDesi cumparam F16, trebuiesc revitalizate si MIG-urile

Desi cumparam F16, trebuiesc revitalizate si MIG-urile

Prezent la Bruxelles la reuniunea ministrilor apararii din tarile membre NATO, ministrul apararii Corneliu Dobritoiu, a declarat ca Romania risca sa ramana fara capacitatea de a asigura misiunile de politie aeriana pe intreg teritoriul tarii daca nu va revitaliza o parte din avioanele MIG 21 Lancer.

Dobritoiu a spus ca guvernul va incepe oficial negocierile cu Portugalia pentru achizitia a 12 avioane F16 valoarea efectiva a achizitiei putand cobora, suma de 670 milioane de dolari reprezentand pretul maximal.

”Am avut discutii bilaterale cu ministrul portughez, l-am informat asupra faptului ca s-a luat o decizie in acest sens si ca in perioada urmatoare vom face toate demersurile guvernamentale in asa fel incat sa startam negocierile pentru un avion de tranzitie catre un avion de generatia a cincea. E adevarat ca am primit in ultimul timp doua scrisori de la doi comisari. La randul nostru, i-am asigurat ca achizitia se va face in stricta conformitate cu cele doua directive ale Uniunii Europene. E vorba de Directiva 81, care deja a fost adoptata in cadrul legislativ intern cat si de directiva 43. Oricum, cele doua directive nu ne pun in situatia de a incalca vreo prerogativa inscrisa in ele. Deci, respectam legislatia europeana ad-literam.

Negocierile n-au inceput, urmeaza sa le incepem intr-un timp foarte scurt in urma emiteri unei scrisori de intentie in acest sens. Costurile despre care am facut vorbire (670 de milioane de dolari valoarea intregului proiect) sunt costuri estimative oferite de partea portugheza, dar ele sunt subiectul negocierilor in plan bilateral cu portughezii. ”

Intrebat de reporteri daca valoarea contractului poate creste sau scade in urma negocierilor, ministrul a raspuns: Cu certitudine in jos. Aceea este o valoare maximala. Putem negocia fata de preturile avansate de dumnealor. Noi vom starta negocierile pentru 12 avioane. Numarul a fost stabilit functie de informatiile pe care le-am primit atat de la fortele aeriene portugheze, care ar avea disponibile 9 avioane, dar aceasta informatie a fost intregita de ministerul apararii portughez, care si-a manifestat disponibilitatea de a scoate la vanzare 12 avioane, in scopul acoperirii unor cheltuieli legate de deficit. Fiind o problema politica, ministerul apararii este dispus sa negocieze vanzarea a 12 aparate.

Din trei baze aeriene, ramane doar una

Nu se pune problema modernizarii MIG-urilor, ci a revitalizarii lor. Datorita ritmului abrupt in care MIG-urile 21 Lancer si vor da bunul sfarsit, se pune problema mentinerii capacitatii Romaniei de a-si asigura misiunile de politie aeriana pe intreg teritoriul national, in spatiul aerian al tarii. In acest sens, vrem sa grupam toate aparatele functionale pe o baza aeriana, ca ulterior, pe masura intrarii in dotare a aparatului de generatie a patra sa putem sa operam. Altfel, exista riscul sa nu putem asigura misiunile de politie aeriana pe intreaga suprafata a spatiului aerian ci numai pe jumatate din acesta.

Prezent si el la reuniune, ministrul portughez al Apararii, Jose Pedro Aguiar-Branco, a confirmat ca Portugalia negociaza cu Romania vanzarea „intre 9 si 12 avioane F-16” second hand. El a confirmat, de asemenea, ca de avioanele portugheze este interesata si Bulgaria.

Potrivit declaratiilor ministrului la b1tv, bulgarii sunt mai avansati in discutiile cu partea portugheza, romanii riscand sa pice pe locul doi si la aceasta achizitie, portughezii neavand suficiente avioane pentru a satisface necesitatile celor doua state.

Declaratiile ministrului Dobritoiu la b1tv: Discutia saptamanii

Desi ne aflam intr-un context geostrategic sensibil, iminenta ramanerii fara politie aeriana nu impresioneaza politicienii romani pentru ca militarii nu-si pot spune parerile public, marea muta fiind redusa la tacere de ordine si regulamente militare stricte. Cu toate ca actualul ministru spune permanent ca armata este slab dotata, nimeni nu ia nici-o masura, politicienii romani avand probleme de cu totul alta natura. Oare chiar este necesar ca un general al armatei sa puna piciorul in prag si sa atraga atentia opiniei publice si parlamentului Romaniei ca prin slaba dotare a armatei se atenteaza la siguranta nationala?

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE