luni, aprilie 15, 2024
AcasăActualitate militaraInterneDeclaraţie politică a deputatului Stefan Burlacu: "Salarizarea cadrelor militare - revenirea la...

Declaraţie politică a deputatului Stefan Burlacu: „Salarizarea cadrelor militare – revenirea la normalitate”.

Deputat Stefan Burlacu
In cadrul dezbaterilor parlamentare in Camera Deputatilor din data de 28 mai 2013, deputatul PPDD Stefan Burlacu a sustinut o declaratie politica cel putin interesanta pentru militarii romani: „Salarizarea cadrelor militare – revenirea la normalitate”.

Fara alte comentarii din partea noastra, iata declaratia deputatului:

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Stimaţi colegi,

Declaraţia mea politică de astăzi se referă la situaţia actuală a nivelului şi modului de salarizare a cadrelor militare.

În primul rând, aş preciza că salarizarea cadrelor militare reclamă o nouă filozofie sau, mai degrabă, revenirea la normalitate.

Dintotdeauna militarii români, ca şi militarii altor ţări, au beneficiat de soldă şi nu de salariu. Solda nu este preţul muncii, aşa cum este salariul, ci reprezintă răsplata pe care statul o acordă persoanelor care se află în serviciul apărării şi securităţii naţionale.

Dacă multă vreme, atunci când militarii desfăşurau activităţi în agricultură şi pe marile şantiere ale ţării, ei erau răsplătiţi corespunzător, acum, paradoxal, când armata s-a profesionalizat în mod real, când militarii s-au aliniat cerinţelor de acţiune ale NATO, soldele lor, mai ales ale celor aflaţi la început de carieră, au rămas extrem de mici, ceea ce nu mai face din cariera militară o atracţie pentru tineri.

Ideea acestei declaraţii politice s-a născut în urma numeroaselor memorii şi sesizări făcute de cadrele militare active şi în rezervă referitoare la nivelul mic al soldelor cadrelor active şi al pensiilor „foste speciale” ale cadrelor în rezervă.

În sesizările lor, militarii reclamă că, în ultimii ani, împotriva armatei s-a desfăşurat o campanie de denigrare, care s-a finalizat cu integrarea forţată a situaţiei veniturilor militarilor români în legi unitare de salarizare şi pensionare, însă nu s-a făcut complet, ci doar în părţile care convin denigratorilor armatei. Acest ultim element a condus la discriminarea făţişă a militarilor în comparaţie cu ceilalţi salariaţi şi pensionaţi unitari.

Militarii activi români nu contestă legile, însă, în totalitatea lor, solicită să fie trataţi complet unitar, nu doar în părţile care convin emitenţilor legilor unitare de pensionare şi salarizare, întrucât în contextul creat, militarii români sunt supuşi unui regim de „sclavie”, în niciun caz nu sunt trataţi ca salariaţi sau ca pensionari unitari.

Prin urmare, fiind integraţi în legea unitară de salarizare, militarii cer aplicarea Codului muncii şi în cazul lor, la fel ca în cazul tuturor celorlalţi salariaţi unitari. Îşi doresc să nu mai lucreze nenormat, ci de luni până vineri, opt ore zilnic, iar dacă societatea are nevoie de serviciile lor mai mult timp – pentru inundaţii, înzăpeziri, misiuni de luptă sau alte intervenţii -să fie plătiţi şi pentru tot ceea ce depăşeşte opt ore, întrucât asta prevede regimul salariaţilor unitari, cu excepţia militarilor, care primesc aceleaşi remuneraţii indiferent cât lucrează şi sunt forţaţi să lucreze frecvent nenormat.

Ştim cu toţii că militarii lucrează ori sunt la dispoziţia naţiunii 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, însă pentru aceleaşi venituri şi implicit pentru aceleaşi contribuţii la pensii ca şi ceilalţi salariaţi unitari cu care au fost situaţi pe grila de salarizare, care însă lucrează doar opt ore, de luni până vineri, ceea ce este o anomalie mai mult decât evidentă.

Fiind integraţi în legi unitare de salarizare şi pensionare, militarii doresc eliminarea completă a interdicţiilor şi limitărilor drepturilor constituţionale din Statutul cadrelor militare. În consecinţă, militarii nu cer privilegii, ci doar aceleaşi drepturi ca ale celorlalţi salariaţi şi pensionaţi unitari, respectiv:

– dreptul de a deţine firme;

– dreptul de a se organiza în sindicate;

– dreptul de a se înscrie în partide politice şi de a candida la funcţii publice;

– toate celelalte drepturi pe care le au toţi salariaţii şi pensionaţii unitari, cu excepţia militarilor.

În concluzie:

– dacă trebuie să rămână integraţi în legi unitare de salarizare şi pensionare, militarii cer plata la tariful cu ora şi eliminarea oricărei interdicţii din statut, adică să fie trataţi ca ceilalţi unitari;

– dacă trebuie însă să aibă un regim discriminatoriu – deci special faţă de ceilalţi angajaţi cu care doar formal sunt asimilaţi, se solicită legi speciale de salarizare şi pensionare care să compenseze discriminările la care sunt supuşi acum.

Orice altă variantă în afara celorlalte două expuse, nu determină decât batjocorirea şi discriminarea militarilor români în raport cu ceilalţi salariaţi şi pensionari unitari. În condiţiile de salarizare şi pensionare unitare, orice excepţie de tratament în ceea ce priveşte drepturile militarilor în raport cu drepturile celorlalţi salariaţi şi pensionaţi unitari, constituie discriminare pentru militari.

Guvernele anterioare nu au dat de înţeles că ar fi interesate să rezolve această problemă, pe care ele însele au generat-o.

În ceea ce mă priveşte, ţinând cont de experienţa militară personală, susţin cu tărie solicitările cadrelor militare, solicitări pe care le consider decente, rezonabile şi îndreptăţite şi solicit actualului guvern iniţierea demersurilor de revenire la normalitate.

Să restabilim adevărul istoric, domnilor si doamnelor deputaţi.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Deputat Ştefan Burlacu. Mulţumesc.

Stenograma si fisierul audio pot fi gasite pe pagina Camerei Deputatilor: Sedinta Camerei Deputatilor din 28 mai 2013

RELATED ARTICLES

2 COMENTARII

  1. Imbucuratoare initiativa dlui. deputat, din pacate si el este un „bun” cunoscator al sistemului militar precum Dogaru sau Pricina, e unul intrat tot pe usa din dos. Nu pot sa imi dau seama de unde atata dorinta de a face bine a unor oameni care nu au nimic de-a face cu sistemul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE