Printr-un comunicat remis agentiei de presa Agerpres, senatorul Alexandru Cordos face urmatoarea declaratie politica :
Printr-o serie de masuri guvernamentale, ordonante si angajari ale rapunderii, domnul Boc si coalitia care-l sustine au afectat dreptul la pensie al mai multor categorii de cetateni. Este si cazul militarilor, politistilor, al personalului care a lucrat in serviciile de informatii si altele.
Evident ca aceste masuri au provovat mari nemultumiri, iar consecintele lor ne vor costa mult mai mult decat sumele cu care, eventual, r-au reduce deficitele fondurilor de pensii.
In aceste conditii consider ca se impune o actiune politica de recuperare a dreptului la pensie a personalului militar, al politistilor si personalului din sistemul sigurantei nationale in conformitate cu statutele legale si negociate ale acestora. Declaratia mea este o pledoarie in acest sens si ea se impune in acest moment intrucat ar urma sa stea la baza constructiei bugetelor de stat pentru anul 2011.
Avalansa de ordonante, angajari de raspundere ale Guvernului pe numeroase acte normative si de legi adoptate de Parlament a dus la suprapuneri, confuzii si contradictii in corpul jurisdictional care reglementeaza diferite sfere ale vietii sociale.. Este, mai ales cazul, in ultimii ani, al actelor normative referitoare la salarizarea bugetarilor si la pensiile publice. Aici, Guvernul a venit cu ordonante sau asumari de raspundere chiar si atunci cand in Parlament se aflau proiecte de lege ale aceluiasi Guvern in procedura de legiferare.
Asa se face ca, in momentul de fata, avem o lege a pensiilor publice in vigoare, Legea 19/2000, mai multe statute profesionale care prevad pensii de serviciu, un proiect de lege a pensiilor publice in procedura de legiferare si o lage cu masuri in domeniul pensiilor, Legea 119/2010. Si ce facem cand legile speciale, care nu au fost abrogate, prevad pensii de serviciu iar Legea 119/2010 le asimileaza pensiilor din Legea 19/2000 prin recalculare si reducere, desi, aceasta lege in vigoare – Legea nr. 19/2000, prevede ca, daca in urma recalcularii rezulta o pensie mai mica decat cea in plata, beneficiarul primeste pensia mai avantajoasa. In practica din ultimiel trei luni s-a procedat insa exact invers, beneficiarul a primit pensia cea mai mica. Acelasi ghiveci legislativ este provocat si in domeniile salarizarii bugetarilor si al asistentei sociale.
In afara de caracterul contradictoriu si de confuziile induse in sistem, prin acest talmes-balmes de reglementari, problema pensiilor publice si a salariilor bugetarilor mai ridica unele aspecte imorale si antisociale. Puterea, incapabila sa rezolve problemele societatii, le-a agravat si, profitand de situatia temporara dificila si de criza globala, a trecut la amputarea definitiva a unor drepturi sociale, asa cum sunt reducerea fara nici o analiza a numarului de bugetari, reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor si la desfiintarea statutelor profesionale care prevedeau pensii de serviciu. Statul social era o mare cucerire a romanilor in acesti 21 de ani, dar guvernantii actuali vin cu argumentul crizei pentru a-i veni de hac.
Statutele profesionale ale militarilor, diplomatilor, functionarilor parlamentari si din sistemul judiciar, al magistratilor si aviatorilor, convenite intre personalul angajat, sindicatele acestora si guvern si aprobate de parlament, prin lege organica, au valoarea unei legi a partilor contractuale. Ori, o parte semnatara a contractului nu poate veni intempestiv cu modificarea clauzelor contractuale fara acordul celorlalte parti semnatare si cu mentinerea obligatiilor pentru acestea. Ceea ce ar echivala cu impunerea arbitrara, dictatoriala, a vointei unei parti in detrimental celorlalte. Salariatii care beneficiaza de aceste legi-statute profesionale, in present pensionari, si-au respectat contactul cu statul asa cum prevedea legea, si-au finalizat sarcinile de serviciu si asteapta, pe buna dreptate ca si statul sa-si respecte angajamentul fata de ei.
Salariatii bugetari si beneficiarii pensiilor speciale sunt indreptatiti sa ceara statului sa-si respecte obligatiile legale, obligatii care se intind dincolo de mandatul unui guvern aflat in criza.
In prezent, legea speciala, Legea 164/2001 privind pensiile militare reglementeaza intr-un mod satisfacator aceasta materie si nu a existat si nu exista nici un motiv sa fie amendata, suspendata sau abrogata. De altfel, chiar analizele venite dinspre guvern arata ca se propune o schimbare doar de dragul schimbarii pentru ca nu a adus si nu va aduce nimic bun, decat crearea unei zazanii fara rost in randul acestui corp de profesionisti. Peste aceasta lege, s-a venit, prin angajarea raspunderii Guvernului in anul 2010, cu Legea 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, care, desi nu o aboga pe prima, inghesuie pensile militare intr-un asa zis-sistem unitar de pensii publice, dar cu un mod diferit de calcul pentru ca sagiul de contributie este cu 15 ani mai scarut decat la ceilalti contribuabili, adica de 20 de ani in loc de 35 de ani. Cu aceasta smecherie, s-a vrut sa fie inselata toata lumea: militarii si pensionarii militari, pe moment, pentru ca vor avea, printr-o inginerie de calcul, o pensie mai mare decat a celorlalti asigurati iar pe acestia din urma pntru ca, chipurile, si militarii au fost adusi in rand cu toti ceilalti contribuabili asigurati. In fapt, nu se realizeaza nici una nici alta, casele de pensii raman separate si intacte cu tot paralelsmul birocratic, calculul punctajului are la numitor alte cifre, deci nu poate fi vorba de un sistem unitar si nu se aduc economii la bugete, ci se complica echilibrarea lor; statul urmand sa plateasca contributia angajatorului iar militarul contributia personala, ceea ce inseamna cheltuieli in plus, chiar in aceasta perioada de constrangeri bugetare. Bugetul de pensii se va dezechilibra printr-un deficit si mai mare deoarece vor trebui platite pensii unui numar mare de pensionari militari in raport cu numarul mult mai redus de cadre militare active si contribuabile.
In doctrina statului de drept, legea speciala are prioritate in aplicare fata de legea generala, prin urmare, in virtutea acestui principiu, devine neaplicabila Legea nr.119/2010. Insa Guvernul Boc nu se opreste, ci merge Inainte! Ca soldatul sovietic.
Dorind sa rezolvam aceste probleme si sa dam satisfactie personalului profesional din domaniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, am propus un amendament in proiectul de lege a pensiilor in dezbarea la Comisia pentru munca, iar daca acest amendament nu va trece de plen vom veni cu o propunere legislativa de abrogare a unor prevederi din Legea nr. 119/2010 si mentinerea in vigoare si in aplicare a Legii 164/2001 privind pensile militare si a Legii 80/ 1995 privind statutul cadrelor militare. Intre timp, vom participa activ la examinarea si amendarea proiectul legii unitare a pensiilor publice intr-o in asa fel incat forma trimisa de Guvern sa fie imbunatatita corespunzator prevederilor constitutionale si a cadrului legidlativ adoptat de parlament. Guvernul avand obligatia, intr-un stat de drept democratic, sa aplice legea si nu sa-si impuna vointa si incompetenta peste capul reprezentantilor alesi ai poporului, care au misiunea de a da legi bune pentru tara si popor.
Consider, totodata, ca actiunea de recalculare a pensiilor militare trebuie sistata deoarece este costisitoare, inutila, generatoare de haos, confuzii si nemultumire.
Sursa: agerpres.ro
Nu vorbeşte rău domnul senator. Concluzia domniei sale „Consider, totodata, ca actiunea de recalculare a pensiilor militare trebuie sistata deoarece este costisitoare, inutila, generatoare de haos, confuzii si nemultumire.” este cam aceeaşi cu a tuturor pensionarilor militari. Domnul senator spune „…. se impune o actiune politica de recuperare a dreptului la pensie a personalului militar, al politistilor si personalului din sistemul sigurantei nationale in conformitate cu statutele legale si negociate ale acestora. ” Pai cine vă opreşte ?