marți, noiembrie 28, 2023
AcasăActualitate militaraDecizie importantă a Comisiilor de apărare privind dotarea aviaţiei militare române

Decizie importantă a Comisiilor de apărare privind dotarea aviaţiei militare române

Deputat George Scutaru
Deputat George Scutaru
Comisiile reunite de apărare din Senat şi Camera Deputaţilor au analizat ieri solicitarea MApN privind demararea programului de înzestrare a Forţelor Aeriene Române cu avion multirol se arata intr-un mesaj al deputatului George Scutaru, unul din cei mai importanti sustinatori ai sistemului militar din actuala legislatura.

Conform Legii 195/2012 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţie în domeniul apărării şi securităţii, art. 51 alin. 2, se specifică obligaţia autorităţii contractante de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului, prin comisiile de specialitate, pentru iniţierea procedurilor de atribuire în cazul în care valoarea estimată a contractului depăşeşte 100 milioane euro fără TVA.

În acest caz, valoarea estimată a contractelor ce urmează a fi încheiate de Guvernul României cu Guvernul portughez şi cel american este de aprox. 181 milioane euro respectiv 325 milioane euro fără TVA. Aceste costuri implică nu doar valoarea celor 12 avioane F16, ci şi modernizarea acestora, piese de schimb, antrenamentul piloţilor.

”Întotdeauna am pledat, şi declaraţiile mele din ultimii ani stau mărturie, pentru o soluţie în acord cu posibilităţile bugetare ale României şi care să permită ulterior trecerea la singurul avion de generaţia a V-a, multirolul F35. Soluţia achiziţionării unor avioane F16 aflate în uzul armatei portugheze, corespunde posibilităţilor financiare ale ţării dar are ca efect şi creşterea cooperării militare cu Portugalia şi SUA. Cred că piloţii români au nevoie de avionul F16, produs în peste 4000 de exemplare şi cel mai folosit la nivelul NATO. Susţin această decizie a MApN, a Guvernului, deoarece consider că reprezintă un pas important în procesul de dotare a Armatei române” se arata in comunicatul deputatului.

Comisiile de apărare au dat un aviz pozitiv solicitării MApN, conform procedurilor legale, înregistrându-se doar patru abţineri din partea parlamentarilor PDL.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular