Cu prilejul sosirii în ţară a celei de-a şasea aeronave de transport scurt-mediu curier de tipul C-27J Spartan, destinată intervenţiilor sanitare şi de urgenţă, ministrul apararii declara ca se pregateste un act normativ astfel incat toate cababilitaţile de care dispun categoriile de forţe din România, fie că sunt militare, fie că sunt civile, să poată să acţioneze integrat in situatii de urgenta.
Împreună cu d-nul Stroe, cu ministrul Arafat pregătim un act normativ, astfel ca toate cababilitaţile de care dispun categoriile de forţe din România, fie că sunt militare, fie că sunt civile, să poată să acţioneze integrat, pentru a asigura o eficienţă deosebită atunci când este vorba de a salva vieţi omeneşti. declara ministrul Dusa la ceremonia de pe baza militara din Otopeni.
Prezent si el la prezentarea tehnicii, Raed Arafat declara: România, a devenit un exemplu pentru modul în care a reuşit să creeze un sistem integrat, în care diferite instituţii se completează şi funcţionează împreună în favoarea oricărui cetăţean care are nevoie. Cred că în acest an, am avut dovezi clare, fie prin intervenţiile zilnice, fie prin intervenţiile mai grave unde a trebui să colaborăm cu MAPN, folosind avioane speciale. Personalul a colaborat.
Suntem într-o perioadă în care la nivel european, sunt semne de întrebare în privinţa colaborării între civili şi armată. Există foarte multe presiuni, la nivel european, ca tot ceea ce este militar să nu mai fie folosit de civili. Cred că în România, am demonstrat că este corect să folosim tot ce avem în dotare pentru a salva vieţi omeneşti.
Pentru SMURD, până la sfârşitul anului vom primi încă două elicoptere, care vor încheia dotarea regională, fiecare regiune va avea un elicopter. Din punct de vedere al dotării, România este mult mai bine decât anul trecut.
Asa cum era de asteptat, de la ceremonie nu avea cum sa lipseasca primul ministru, ca doar aceasta noua achizitie a armatei este opera guvernului actual: Iată, printr-o colaborare care, de multe ori, era greu de anticipat, între MAPN, Ministerul de Interne, medicii care fac parte din acest concept integrat, avem una dintre ţările europene cele mai avansate din punctul de vedere al capaciţăţii noastre de a interveni, de a salva vieţi omeneşti.
Anul acesta, în situaţii tragice, fie că a fost vorba de Muntenegru, de acccidentul din Ungaria, fie că a fost vorba de Galaţi, Armata, SMURD-ul, jandarmii şi-au făcut datoria. Ca niciodată până acum, cetăţenii s-au simţit protejaţi. Vreau să le mulţumesc celor care pilotează avionul, care sunt pe teren, lor am ocazia să le mulţumesc mai rar.
Vreau să-i asigur că toate eforturile financiare pe care le putem face pentru a continua acestă înzestrare, le facem.
Această infrastructură care se dezvoltă ne dă posibilitatea să ne gândim la lucruri pe care le puteam foarte greu imagina. Ieri, MAPN, MAI, d-nul Arafat au prezentat o strategie de informare de educare şi de luarea unor măsuri în caz de calamităţi. Să dea Dumnezeu să nu se întâmple! Dar nu ne putem baza doar pe asta.
Ne bazăm pe ceea ce face armata, pe ceea ce face MAI, ministerul Sănătăţii. Vă mulţumesc şi vă asigur de sprijinul meu! Să dea Dumnezeu să folosim cât mai bine tot ceea ce avem azi la dispoziţie!
O initiativa demna de toata lauda acest concept integrat daca ne raportam la salvarea unor vieti dar in aceasta situatie cum se mai justifica existenta unui intreg Inspectorat pentru situatii de urgenta? Nu pot sa nu ma intreb la ce ii foloseste armatei romane cel de-al saptelea avion Spartan echipat pentru stingerea incendiilor? Oare el nu trebuia achizitionat din fondurile ISU si coordonat de catre acest inspectorat? Sau incendiul nu este o situatie de urgenta?