Secretarul de stat pentru armamente, Floarea Şerban, a participat astăzi, la Braşov, la ceremonia de lansare a primului elicopter PUMA LEP dintr-un lot de 20 de aparate aparţinând Forţelor Aeriene Britanice, aflate în curs de modernizare la Eurocopter România.
Acesta este primul din cele 20 de elicoptere PUMA care vor fi modernizate în cadrul unui contract de 550 de milioane de euro atribuit de Eurocopter subsidiarei sale din România.
Unul dintre proiectele principale ale Eurocopter România este reprezentat de noua colaborare cu Ministerul Apărării din Marea Britanie care constă în modernizarea a 20 de elicoptere Eurocopter Puma. Prin dotările suplimentare majore la nivel de securitate şi de performanţă operaţională acestea vor fi aduse la versiunea Puma Mk2. Modernizarea elicopterelor va include dotarea cu motoare Makila 1A1 ‘torboshaft’, adăugarea de carlingi de tip ‘glass cockpit’ ce încorporează sisteme de avionică de ultimă oră şi un sistem de ultimă generaţie de control al zborului. De asemenea, vor mai fi adăugate un sistem securizat de comunicaţii, noi sisteme de protecţie antirachetă şi de protecţie balistică pentru pasageri şi pentru echipaj.
„Sunt 12 elicoptere, toate începute în diferite faze. Până la sfârşitul anului urmează ca alte şase elicoptere să fie finalizate. Deja s-a dat drumul la o producţie în serie. În final vor fi 20 de elicoptere. Ele vor fi folosite, într-o primă fază în Afganistan. Este un elicopter scump, peste 10 milioane de euro”, a declarat Neculai Bancea, administrator al companiei şi director general al IAR.
Eurocopter România este un joint-venture între concernul Eurocopter, care deţine 51% din acţiuni, şi IAR Ghimbav, care are 49% din titluri. Compania are 170 de angajaţi. Eurocopter România face parte din structura grupului European Aeronautic Defence and Space Company EADS N.V. Olanda (EADS). Grupul EADS este activ la nivel mondial în domenii precum producţia şi marketingul aeronavelor comerciale şi militare, echipamentelor de telecomunicaţii, sistemelor de apărare şi securitate, sateliţilor, lansatoarelor şi infrastructurilor orbitale. IAR Ghimbav este controlată de stat prin Ministerul Economiei, care deţine 65% din titluri.