sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăActualitate militaraCele şase nave militare ale grupării BLACKSEAFOR pot fi vizitate de civili

Cele şase nave militare ale grupării BLACKSEAFOR pot fi vizitate de civili

Corveta "Contraamiral Horia Macellariu"
Corveta „Contraamiral Horia Macellariu”
Gruparea navală BLACKSEAFOR, activată pentru perioada 5-23 aprilie, va face o escală în portul Constanţa, începând cu data de 12 aprilie. Pe parcursul celor patru zile de staţionare în port, vor avea loc vizite oficiale la Comandamentul Flotei şi la autorităţile publice locale, iar echipajele vor avea posibilitatea de a vizita principalele obiective turistice din oraş.

În apele teritoriale ale României, Dragorul Maritim „Locotenent Remus LEPRI” va participa, alături de navele BLACKSEAFOR, la exerciţii de conducere a unui convoi printr-un culoar liber de mine.

Vineri, 12 aprilie, începând cu ora 13.00, la bordul navei comandant a Grupării, TCG HEYBELIADA (Turcia), va avea loc o conferinţă de presă susţinută de comandantul celei de-a XII-a activări a grupării navale.

În perioada prezenţei navelor în port, la Centrul de Instruire, Simulare şi Evaluare (CISE) al Forţelor Navale, va avea loc un exerciţiu prin simulare, la care vor participa reprezentanţi ai comenzii fiecărei nave.

Cele şase nave ale grupării vor putea fi vizitate de populaţia civilă: sâmbătă 13 aprilie şi duminică 14 aprilie, între orele 16.00-18.00.

BLACKSEAFOR

Unul dintre obiectivele Forţelor Navale Române este de a contribui la stabilitatea regională, prin întărirea păcii, stabilităţii şi dezvoltării relaţiilor de cooperare în regiunea Mării Negre. În aceast sens, Forţele Navale Române participă la Gruparea Navală BLACKSEAFOR, conform Acordului de Constituire, semnat în data de 2 aprilie 2001, la Istanbul.

BLACKSEAFOR este o forţă alcătuită din elemente navale (fregate, distrugătoare, corvete, nave de patrulare, dragoare de mine, nave amfibii sau nave auxiliare) ale tuturor naţiunilor de la Marea Neagră. Sub egida BLACKSEAFOR, periodic, sunt activate navele din grupare, care execută operaţii de căutare şi salvare pe mare (SAR), operaţii de asistenţă umanitară (HA), acţiuni împotriva minelor marine (MCM), protecţia mediului, vizite de prietenie şi altele, stabilite în comun de către toate părţile.

Anual, fiecare activare a BLACKSEAFOR este condusă de una dintre forţele statelor participante, aceasta fiind desemnată pe baza criteriului alfabetic. În perioada 2010 – 2011, pentru a doua oară de la constituirea grupării, comanda celei de-a X-a activări a fost exercitată de România, iar în prezent comanda celei de-a XII-a activări aparţine Turciei.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE