miercuri, octombrie 9, 2024
AcasăActualitate militaraProiectul privind pensiile militarilor este finalizat. La baza sunt principiile legii 164/2001

Proiectul privind pensiile militarilor este finalizat. La baza sunt principiile legii 164/2001

Ministrul apararii nationale  Mircea Dusa
Ministrul apararii nationale
Mircea Dusa
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat astăzi înaintea reuniunii Comitetului Executiv Naţional al PSD că proiectul de lege privind pensiile militare a fost finalizat, urmând a fi trimis joi sau vineri la Ministerul Muncii și la ministerele din sistemul national de aparare.

„Proiectul de lege este finalizat, o să îl înaintez la Ministerul Muncii şi la celelalte ministere care au pensionari din fostul sistem militar astfel încât să se revină la normalitate”, a afirmat ministrul Duşa.

„Legea care a existat, legea 164 privind pensiile militare a fost o lege care a funcţionat 10 ani de zile, nu a creat discriminări, a fost elaborată pe principiile legilor din ţările NATO (…) Nu există evidenţă foarte serioasă privind veniturile pe care le-au realizat militarii. Eu nu caut vinovaţii, eu vreau să rezolv problema oamenilor din sistemul militar şi eu întotdeauna respect legea şi vreau să o rezolv cu respectarea legii şi fără a crea discriminări şi noua lege tocmai acest lucru face”.

„Atunci când s-a trecut de la legea privind pensiile militare la această lege, cheltuielile ministerului au crescut cu peste 500 de milioane. Dacă pensiile reprezentau 2 miliarde de lei, acum reprezintă 2,5 miliarde. Aplicarea acestui principiu al contribuţiei salariatului s-a dorit să se scadă presiunea pe buget, nu s-a scăzut, s-a crescut. Şi eu cred că o revenire la normalitate este urgentă şi nu se poate face decât printr-o nouă lege”, a spus Duşa.

Realitatea solutionarii contestatiilor

„Am găsit 28.000 de contestaţii şi se rezolvau patru pe zi, acum se rezolvă circa 100 de contestaţii, dar indiferent câte artificii am creat, problema nu se rezolvă decât printr-o nouă lege care să privească exact pensiile celor care provin din sistemul de Apărare”, a concluzionat ministrul.

Mircea Duşă a spus că noua lege poate fi adoptată şi prin Ordonanţă de urgenţă a Guvernului, însă el îşi doreşte ca după ce va fi discutată cu rezerviştii şi sindicatele militarilor să fie dezbătută şi în Parlament.

„După aceea voi discuta în Guvern dacă să se treacă prin ordonanţă sau prin Parlament prin procedură foarte rapidă. Eu sunt de părere că trebuie trecut prin Parlament, am foarte mult timp, trei ani cât am fost lider de grup parlamentar, am spus că există un abuz de ordonanţe de urgenţă”, a mai spus Duşa.

Ministrul a precizat că cel târziu vineri va trimite proiectul la Ministerul Muncii, la Ministerul de Interne, la Servicii.

„După ce va fi dezbătută şi cu rezerviştii, cu structurile militare şi cu sindicatele, voi veni cu legea în Parlament”, a mai spus Duşa.

RELATED ARTICLES

6 COMENTARII

  1. Domnilor nu se pune problema ca in acest moment este o discriminare crasa intre militarii iesiti la pensie .o parte pe legea 263 iar cealalta parte mult mai numeroasa pe oug 1,cei din urma avand stagiul complet de cotizare 20 de ani iar prapaditii pe legea 263 stagiul comple de 30 de ani,problema e ca niciodata cei din urma nu o sa aiba pensile la fel ca ceilalti,indiferent ce indice de corectie o sa aiba .Iata si cateva exemple de calcul>MT pe oug 1 li sa calculat toata contributia civil si militar si sa impartit toata suma la 20,la prapaditii pe l 263 sau calculat separat ,MT impartit la 30 si civil la 35 dar insumanduse ambele si luat impozit.pai daca sau calculat separat de ce sa luat impozit si la pensia pe civil ca nu depasea 740.La perioade asimilate mt pe legea 263 sa luat salariul minim pe economie sau 25 la suta din salariul mediu brut iar cei pe oug 1 sa luat salariul mediu net deci nu e discriminare ci o atrocitate.Rusine tuturor politicienilor si Dumnezeu nu doarme.

  2. @tataee59
    Trebuie retinut ca ceea ce v-am spus mai sus este valabil in varianta ca sinteti militar (politist) pensionat de invaliditate (boala) .
    Daca sinteti pensionat de invaliditate din viata civila trebuie sa cititi datele nacesare din anexa 5 a L.263.2010 .
    Vedeti ca , acolo , datele sint prezentate separat pentru cele doua sexe : femei si barbati …
    ––––––––––
    Ca sa „ne mai ridem” …
    L.263 are in atentie doar doua sexe …
    Ca urmare , celelalte (cel putin) doua sexe (homo… si lesbi…) , ar putea (ar trebui) sa initieze ample manifestatii de protest impotriva discriminarii la care sint supusi (supuse) prin neincluderea lor in legea pensiilor …

  3. @tataee59
    Legea spune :
    Art. 82. – (1) La data îndeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă.

    (2) în situatia prevăzută la alin. (1) se acordă, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.
    ––––––––
    Presupunind ca sinteti nascut in 1959 …
    – trebuie sa aveti virsta de peste 56 ani
    – trebuie sa fi avut un stagiu minim de cotizare de peste 16 ani

    Vedeti in L.263 (://www.dsclex.ro/legislatie/2010/decembrie2010/mo2010_852.htm#l263) la anexa 6 …
    – in functie de luna nasterii dvs. veti vedea anul si luna cind indepliniti conditia de virsta de pensionare . In acea luna vi se va „transforma” (din oficiu) pensia de invaliditate in pensie pentru limita de virsta . Vi se vor elimina „penalizarile” si vi se vor lua in calcul si perioadele necontributive – stagiu militar si perioade de studii … In principiu „transformarea” pensiei de invaliditate in pensie pentru limita de virsta inseamna cresterea pensiei …
    – vedeti si stagiul minim de cotizare pe care trebuie sa-l fi avut la data pensionarii de invaliditate . Daca nu ati avut acel stagi de cotizare … nu vi se „transforma” pensia

  4. sunt pensionar militar pe caz de boala,m-ar interesa daca in acest an cand implinesc 55 ani se va inpampla ceva cu micuta mea pensie?

  5. eu am lucrat la MAI,politie peste 3o ani,fara scoala 2 ani si virsta 51,am iesit in decembrie 2o11 ,am lucrat numai la ordine publica,posturi de politie comunale ca aajutor si sef de post.cu salar de merit,dar su incidenta celor 2 ani 2010 si 2011,cind s au taiat salariile cu 25%in realitate in cazul meu,cel putin 43%,anul cind am iesit,si am o pensie cu a unui coleg care a iesit la pensie in 2oo5,2oo6 sau chiar mai mica,nu mai vorbesc de de salariile compensatorii,in cazul meu am iesit cu motivatia medicala,Legile 284 si 285,in care compensatoriile au fost o mizerie.Exista vreo sansa ca in acest an sa fie adoptata Legea pensiilor militare?deasemnei aceasta Lege 38o/2013,de ce nune include pe toti,deci si in cazul meu? poate ne raspunde cineva.multumesc.

  6. se tot pune problema pensionarilor militarilor si a celor care li s-a diminuat pensia..o fi o nedreptate dar este s-a creat doua probleme mult mai grave…una :in noua lege punctele care se obtin se impart la stagiul complect…foarte gresit..in vechea lege cate puncte obtineai ,binenteles dupa vechime,grad,functie si tot ce poate obtine un militar s-a impartit la 20…acum dupa noua lege punctele obtinute se imparte dupa cum am spus la stagiul complect care difera du-a luna si anuk nasteri…daca imi permiteti un ex. cu ghilimelele de rigoare…daca doi militari cu aceeiasi functie,grad,vechime,acelasi loc de munca si o vechime egala de 30 de ani ce conteaza ca unul are varsta de 50 ani si celalalt 60 de ani…au servit patria acelasi numar de ani deci trebuie sa aiba pensii egale…nu putem pune in discutie ca a lucrat ca civil si a venit in sistem mai tarziu deoarece o persoana civila ii trebuie 60 de ani sa lucre zi la zi sa se apropie de pensia unui militar…nu? deci cade ca a lucrat civil si a venit mai tarziu ca mil;itar…cei care au iesit la pensie dupa legea veche nu vad ce mai vreau pentru ca va pot da mii de exemple care arata ca au pensii mai mari decat cei care vreau sa iese acum cu vechime mult mai mare iar daca doi militari,unul iesit cu legea veche are pensia mai mare cu mult fata de unul care are aceiasi vechime si ar vrea sa iese acum…daca se doreste sa se schimbe ceva ar fi si singurul punct fierbinte modalitatea de impartire a punctajului pentru ca pe fiecare ,,il doare,, cuantumul pensiei cat mai are de trait si poate beneficia…nu? sper ca nu supar pe nimeni mai ales pe cei care au iesit la pensie cu legea veche si cu ordonanta si nici nu au avut varsta pensionari complecte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE