miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăActualitate militaraBugetul MApN pentru 2014 este de 1,42% din PIB

Bugetul MApN pentru 2014 este de 1,42% din PIB

Comisiile pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Parlament au avizat favorabil, fara amendamente, cu unanimitate de voturi, proiectul de buget propus de Guvern pentru MApN in anul 2014. Desi oficialii ministerului sperau la o marire de 0,3% din PIB, aceasta marire a a fost de doar 0,04% fata de anul 2013.

Prezent la sedinta de dezbatere a bugetului in cele doua comisii, ministrul Apărării, Mircea Duşa, le-a cerut parlamentarilor să aprobe proiectul în forma propusă de executiv, forma ce asigură „funcţionarea normală” a activităţilor Ministerului Apărării Naţionale.

„Aşa cum am aprobat în documentele noastre strategice avizate de CSAT şi ne-am stabilit ca acel obiectiv de a ajunge în anul 2016 la 2% din PIB, am avut în vedere la redactarea proiectului de buget acest principiu pe care l-am stabilit în comun şi bugetul pentru anul 2014 va reprezenta 1,42% din PIB, astfel ca, în următorii ani, 2015-2016, şi în funcţie de creşterea economică (…), să putem ajunge la acel deziderat al nostru să alocăm 2% din PIB pentru MApN”, a declarat ministrul Dusa.

„Cinci ani la rand, bugetul MApN a fost din ce in ce mai mic. L-am gasit la 1,26 din PIB, in 2013 l-am adus la 1,38. In conformitate cu programul de modernizare a armatei pe care l-am aprobat, speram ca pana in 2016 sa ajungem la 2 la suta din PIB”.

Astfel, bugetul avizat pentru MApN in anul 2014 va fi de 6.873.143.000 lei, in conditiile in care acest minister a beneficiat in 2013 de la bugetul de stat de 6.244.859.000 de lei.

De apreciat faptul ca in actualele conditii de austeritate bugetara ministrul Dusa a reusit sa obtina o marire de buget dar, personal nu ii inteleg optimismul si nu prea inteleg ce inseamna pentru dansul acea ”functionare normala”.

Chiar daca Armata Romana si-a facut, isi face si probabil isi va face si pe viitor datoria indiferent de conditiile bugetului, nu pot sa nu remarc imprumutul de tehnica de la parteneri, autoturismele ARO cu care armata romana circula in prezent pe strazile Romaniei si nu in ultimul rand inzestrarea dezastruoasa si problemele aparute in Carta Alba a Apararii. Daca ministrul considera ca poate rezolva, chiar si partial, aceste probleme cu bugetul aprobat atunci e de bine. Insa cum ramane cu conditia sociala a militarului roman care a ajuns la cel mai de jos nivel de la revolutie incoace?

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE