Ministerul Apărării Naţionale continuă seria achiziţiilor publice. După bombe şi maşini de luptă în teatrele de operaţiuni, pe care Armata s-a arătat interesată să le cumpere de pe piaţa liberă, acum a venit rândul aparaturii medicale speciale.
Achiziţia a fost făcută prin intermediul Unităţii Militare 92550 Bucureşti (Departamentul pentru Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naţionale), cu sediul în Drumul Taberei, aceeaşi entitare care a anunţat achiziţia de tehnică de război pentru care vrea să plătească peste 100 milioane de euro.
La data de 7 septembrie 2010, Ministerul Apărării Naţionale, prin intermediul UM 02550 Bucureşti, a atribuit contractul pentru achiziţionarea unei instalaţii de imagistică prin rezonanţă magnetică (RMN). Autoritatea contractantă a anunţat încheierea unui acord prin care entitatea către care se va atribui contractul să asigure furnizarea, instalarea şi punerea în funcţiune a aparaturii medicale de specialitate.
Potrivit caietului de sarcini publicat pe site-ul SEAP, criteriul de atribuire a pus accentul pe oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, accentul fiind pus pe preţul cel mai scăzut (50 la sută) şi pe criterii tehnice (50 de procente).
În urma licitaţiei deschise organizate, Ministerul Apărării Naţionale, prin Unitatea Militară 02550 Bucureşti, a atribuit contractul companiei SC Corteh Med SRL, cu sediul în Bucureşti, pentru un cost de 4.971.075 de lei, la care se adaugă contravaloarea TVA de 1.193.058 de lei, ceea ce înseamnă, per total, un efort de la bugetul Armatei de 6.164.133 de lei (respectiv 1.467.650 de euro).
Politica înarmării la spartul târgului
Cumpărarea aparaturii RMN, pentru 1,5 milioane de euro, nu este singura afacere pe care o pune la cale Ministerul Apărării Naţionale. Presa a dezvăluit, în ultimele luni, faptul că, prin intermediul aceluiaşi Departament pentru Armamente, denumit UM 0250 Bucureşti, ministerul condus de către Gabriel Oprea şi-a anunţat intenţia de a achiziţiona cantităţi impresionante de armament, muniţii şi vehicule blindate pentru teatrele de operaţiuni externe unde România are detaşate trupe.
Reamintim faptul că, la data de 24 iunie 2009, MApN, prin UM 02550 Bucureşti, a publicat pe site-ul licitaţiilor publice un anunţ de participare prin care a anunţa că pune la dispoziţia suma de 17.943.277 de lei, fără TVA, pentru achiziţionarea unui număr de 7.500 de bombe cu lovitura de 82 mm fiecare.
La data de 11 mai 2010, aceeaşi instituţie, prin intermediul aceluiaşi departament, a publicat pe site-ul achiziţiilor publice un anunţ de participare prin care îşi anunţă intenţia de a organiza o licitaţie deschisă în vederea achiziţionarii de autovehicule blindate pentru teatrele de operaţiuni externe, pentru care va pune la bătaie nu mai puţin de 100 milioane de euro fără TVA.
O altă intenţie anunţată de ministerul condus de Gabriel Oprea este aceea de a organiza o licitaţie publică, prin intermediul Unităţii Militare 02550 Bucureşti, prin care urmează să achiziţioneze un sistem de iniţiere nonelectric tub cu şoc de lungime mică (120 de bucăţi), un sistem de iniţiere nonelectric de şoc cu lungime medie (240 de bucăţi), capse detonante electrice (600 de bucăţi) şi fitile detonante (600 de metri liniari). Autoritatea contractantă intenţionează ca, pentru achiziţia respectivă, să încheie cu ofertantul căruia îi va atribui contractul un acord-cadru care să se întindă pe o perioadă de 38 de luni şi care va scoate de la bugetul de achiziţii al Ministerului Apărării Naţionale, via Departamentul de Armamente, suma de 106.722 de lei fără TVA.
Sursa: puterea.ro