sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăActualitate militaraAlţi 20 de militari de la Brigada 8 Artilerie Mixtă vor pleca...

Alţi 20 de militari de la Brigada 8 Artilerie Mixtă vor pleca în misiune în Afganistan.

Alţi 20 de militari de la Brigada 8 Artilerie Mixtă vor pleca în misiune în Afganistan. Aceştia fac parte din Echipa Operaţională de Consiliere şi Legătură –tip garnizoană numărul 5 (OMLT – 5 ) şi vor pleca în Afganistan unde vor prelua ştafeta de la colegii din OMLT 4. Ieri, la sediul brigăzii a avut loc şi ceremonia de plecare în misiune, la care au participat comandanţii celor două brigăzi, primarul municipiului Focşani, Decebal Bacinschi, dar şi reprezentanţi ai MApN.

Militarii vrânceni se pregătesc să plece într-o nouă misiune pe tărâm afgan. Zilele acestea, cei 20 de militari de la Brigada 8 Artilerie Mixtă, care fac parte din Echipa Operaţională de Consiliere şi Legătură –tip garnizoană numărul 5 (OMLT – 5 ) vor pleca în Afganistan unde vor prelua ştafeta de la colegii din OMLT 4. Militarii vor începe misiunea luna aceasta şi o vor termina în luna mai a anului 2011.
Ieri, la sediul Brigăzii a avut loc şi ceremonia de plecare în misiune la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale dar şi familiile militarilor. Reprezentanţii MApN au transmis şi un mesaj din partea ministrului Apărării Naţionale. Comandantul echipei este maiorul Ionel Hamza care a promis că mi-siunea va fi dusă la bun sfârşit fără probleme. „Am convingerea că programul de activităţi desfăşurate atât în ţară cât şi în alte două state membre, respectiv Germania şi Polonia, şi-a atins obiectivele şi în acest moment echipa OMLT este în măsură să execute misiune în teatrul de operaţii din Afganistan. Pe durata misiunii vom acţiona pentru întărirea conceptului de parteneriat între forţele coaliţiei şi forţele armatei afgane pentru creşterea încrederii populaţiei locale în capacitatea operaţională a armatei afgane. Aceasta trebuie să fie recunoscută ca un principal element de securitate. De asemenea, vom acţiona pentru protejarea şi ajutorarea populaţiei afgane. Vom reprezenta Brigada 8 Artilerie Mixtă, Armata Română şi România peste hotare. Vreau să le mulţumesc celor dragi pentru sprijinul şi înţelegerea pe care ne-o oferă“, a precizat maiorul Ionel Hamza.

Sprijin pentru îndeplinirea misiunii

Vizibil emoţionat, general de brigadă doctor Florinel Damian i-a asigurat pe militarii care vor pleca în misiune de tot sprijinul pentru îndeplinirea acestei misiuni. „Vă asigur de tot sprijinul Brigăzii 8 Artilerie Mixtă şi vă vom ajuta să vă duceţi misiunea la bun sfârşit. De asemenea, doresc să-i rog pe apropiaţii dumneavoastră să vă fie alături şi să vă sprijine.Vă doresc drum bun şi misiune uşoară“, a spus general de brigadă, doctor Florinel Damian. Unele dintre rudele militarilor, prezente la ceremonial, nu s-au putut abţine să nu plângă deşi unele dintre ele au mai trecut prin astfel de momente. Cei mai mulţi dintre militarii care pleacă acum au mai fost şi în alte misiuni.

Pregătiţi pentru misiune

Cei 20 de militari care pleacă în misiune spun că sunt pregătiţi de această misiune, dar şi pentru momentele dificile care îi aşteaptă. „Pentru mine nu este prima misiune. Am mai fost plecat în Irak. Vor fi momente dificile dar suntem pregătiţi să trecem peste ele. Am executat şase luni de pregătire. Mulţi dintre noi avem şi experienţa altor misiuni şi consider că putem trece peste toate dificultăţile. Diferenţe între misiunile din Afganistan şi Irak sunt. Este vorba de tehnici şi tactici de operare ale insurgenţilor, dar în principiu este vorba tot de un război asimetric şi noi în timpul pregătirilor am stu-diat şi analizat cum acţionează insurgenţii, cum putem contracara şi cum putem sprijini armata naţională afgană şi populaţia“, a spus căpitan Olimpiu Golea.

Medic printre colegi şi afgani

Unul dintre militarii care pleacă în misiune este şi medicul echipei dar nu numai. Căpitanul Gabriel Molnar veghează la sănătatea colegilor cu care pleacă în misiune dar şi la sănătatea populaţiei afgane. Aflat la cea de-a treia misiune, acesta ne-a spus că pentru mulţi dintre afgani a fost primul medic pe care l-au văzut în viaţa lor, deşi erau adulţi. „Misiunile sunt dificile mai ales pentru că îi lăsăm acasă pe cei dragi. În rest suntem militari şi ne-am pregătit pentru asta şi vom duce la capăt cu succes şi această misiune. Sper ca niciun coleg de-al meu să nu fie rănit şi să nu fiu nevoit să-i acord îngrijiri medicale. Eu trebuie să acord sprijin medical şi populaţiei locale. De fiecare dată este o experienţă unică. Până acum, Dumnezeu ne-a ferit de pro-bleme deosebite şi sper să fie la fel şi în această misiune. Pentru foarte mulţi dintre afgani am fost primul medic pe care l-au văzut în viaţa lor deşi era vorba de adulţi“, a spus căpitan medic Gabriel Molnar. La sfârşitul lunii viitoare, tot la sediul Brigăzii 8 Artilerie Mixtă va avea loc ceremonia de sosire din Afganistan a militarilor din OMLT 4.

Sursa: monitorulvn.ro

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE