joi, ianuarie 23, 2025
AcasăStructuri10 lucruri de stiut despre...vanatorii de munte

10 lucruri de stiut despre…vanatorii de munte

Trupele de vânători de munte din România şi-au câştigat în cel de- Al Doilea Război Mondial o reputaţie şi o faimă greu de egalat în rândul adversarilor. Iată 10 lucruri de ştiut despre vânători de munte:

*Batalioanele si brigăzile de vânători de munte sunt structuri militare specializate în ducerea acţiunilor de luptă în teren muntos – împădurit, acţionând în subordinea Corpului de armată de arme întrunite. Ele duc acţiuni de luptă ofensive sau de apărare, atât independent, cât si-n cooperare cu alte trupe, în teren muntos – împădurit, greu accesibil, acolo unde celelalte arme nu pot acţiona.
*La 3 noiembrie 1916, Marele Cartier General prin Ordinul nr. 294, a decis ca Şcoala Militară de Schiori din Bucureşti să fie transformată în „Corpul Vânătorilor de Munte”, organizat pe 3 batalioane a 3 companii fiecare, având un efectiv de 2000 de combatanti.
*În Primul Război Mondial, trupele de vânători de munte au participat la apărarea Moldovei cu Corpul Vânătorilor de Munte.
*La 3 decembrie 1916,, vânătorii de munte si-au început marsul pe jos spre garnizoana Târgu Neamt, au parcurs aproape 500 de km. Si au ajuns la destinatie la 3 ianuarie 1917. Botezul focului pentru vânătorii de munte a venit în urma luptelor de la Cireşoaia si Coşna (11 august 1917).
*În anul 1923 s-au înfiintat primele două mari unităti de vânători de munte- D.1 V.M. la Brasov şi D. 2 V.M. la Bistriţa. Poziţia acestora în cadrul sistemului militar românesc s-a consolidat, s-au pus bazele instrucţiei la munte şi s-au adoptat norme, reguli şi principii privind lupta în munţi.
*Acoperirea frontierei de nord a României şi participarea la cel de-Al Doilea Război Mondial în cele două campanii militare din est şi din vest, a constituit examenul cel mai dur din întreaga istorie a trupelor de munte. Drumul lor a însemnat parcurgerea unui spaţiu de peste 3000 de km. adâncime, din România până în Kuban şi din Kuban până în Cehoslovacia. Spaţiul parcurs a însemnat tranzitarea prin luptă a teritoriilor a şapte state, aflându-se permanent în prima linie.
*Al Doilea Război Mondial a curmat viaţa a 74.208 vînători de munte, ale căror morminte se găsesc presărate pe tot drumul de luptă, din nordul României, în Bucovina, Basarabia, Ucraina, Crimeea, Caucaz, Moldova, Transilvania, Ungaria si Cehoslovacia.
*După cel de-Al Doilea Război Mondial a urmat o perioadă mult mai grea pentru vânătorii de munte, o confruntarea cu un adversar mult mai puternic, „aliatul sovietic” care îşi propusese lichidarea acestor trupe de elită. În perioada 1946 – 1961, trupele de vânători de munte au fost restructurate, ajungându-se la 14 aprilie 1961, la desfiinţarea şi ultimei structuri de Vânători de Munte, Brigada 2 Vânători de Munte.
*Din anul 1964, prin ordin al Ministerului Apărării Nationale s-au reînfiintat Brigăziile de Vânători de Munte.

Parintele armei vanatori de munte in Romania

Parintele armei vanatori de munte din armata romana este Artur Phelps.
Acesta s-a nascut la Biertan, jud. Sibiu in 1881, in Imperiul Austro-Ungar. Parintii lui erau din Silezia austriaca. Dupa ce a absolvit scoala la Sibiu a urmat cursurile Academiei Militare Imperiale din Pressburg ( Bratislava ). Dupa absolvire a devenit ofiter in armata imperiala si in timpul primului razboi mondial a luptat pe frontul din Galitia, la sfarsitul razboiului ajungand la gradul de locotenent-colonel.Dupa terminarea razboiului si destramarea Austro-Ungariei s-a reintors in locurile natale si a devenit ofiter in armata romana. La inceput a fost instructor la Academia Militara din Bucuresti si mai apoi , avand functia de general-locotenent a devenit comandatul trupelor de vanatori de munte , transformandu-le intr-o armata moderna, elita a armatei romane. De mentionat ca arma Vanatori de munte exista din 1917 in armata romana, dar nu era o arma cu performante deosebite ca organizare si doctrina de lupta. Cel care a organizat-o si pregatit-o ca o arma de elita este Artur Phelps.
In 1941 Artur Phelps paraseste armata romana pentru a se inrola in fortele germane. Devine membru al Waffen SS , fiind comandantul Diviziei 7 SS Prinz Eugen, formata din voluntari Volksdeutsche din Serbia, Bulgaria, Croatia si Romania si al Corpului 5 SS Vanatori de munte ( nou format ). Divizia aflata sub comanda sa este acuzata de crime de razboi in Serbia in razboiul anti-partizani pe care l-a dus. In septembrie 1944 este trimis in vestul Romaniei pentru a evalua situatia retragerii fortelor armate germane din Romania in urma iesirii Romaniei din alianta cu Germania. Este capturat de armata sovietica la 21 septembrie 1944 la Simand, langa Arad si este executat.
Este decorat cu Crucea de fier in rang de cavaler.

Sursa: historia.ro

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE