luni, mai 27, 2024
AcasăActualitate militaraAeronave ale Fortelor Aeriene Romane au repatriat un grup de 84 de...

Aeronave ale Fortelor Aeriene Romane au repatriat un grup de 84 de cetăţeni români din Fâșia Gaza

Avion C-130 Hercules
Avion C-130 Hercules
La solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, cu aprobarea ministrului Dusa, două aeronave de transport de tip C 130 Hercules şi C 27 J Spartan, din dotarea Forţelor Aeriene Române, au executat zboruri pe traseul Bucureşti Otopeni – Aeroportul Internaţional „Queen Alia” din Amman, Iordania şi retur pentru repatrierea unui grup de 84 de cetateni romani din Fâșia Gaza.

Un grup format din 84 de cetăţeni români şi membrii lor de familie a fost repatriat, la cerere, la data de 14 iulie 2014, din Fâșia Gaza şi va ajunge în România în cursul acestei zile. Din celula de criză condusă de către ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean, au făcut parte reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, precum şi ai altor instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.

Costurile întregii operațiuni de evacuare au fost suportate din bugetul Ministerului Afacerilor Externe. Misiunile diplomatice ale României din zonă au acordat, de la declanşarea crizei, sprijin şi asistenţă consulară cetățenilor români și membrilor familiilor acestora care au solicitat repatrierea. Suplimentar, din Centrala MAE au fost trimise echipe consulare dotate cu mijloace mobile de acordare a asistenţei consulare.

La solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, ministrul apărării naţionale Mircea Duşa a dispus efectuarea misiunilor de evacuare a grupului de cetăţeni cu două aeronave de transport, de tip C 130 Hercules şi C 27 J Spartan, din dotarea Forţelor Aeriene Române, care au executat zboruri pe traseul Bucureşti Otopeni – Aeroportul Internaţional „Queen Alia” din Amman, Iordania şi retur.

Aeronava C-130 HERCULES a fost operată de către un echipaj condus de către căpitan-comandorul Adrian Takacs, iar echipajul aeronavei tip C-27 J SPARTAN a fost comandat de locotenent-comandorul Ion Stăiculescu. Grupul de cetăţeni români şi familiile acestora a fost preluat din Fâşia Gaza, prin punctul de trecere a frontiere Erez (Israel) şi a fost escortat până la Amman, tranzitând teritoriile israelian şi iordanian prin punctul de trecere a frontierei Allenby/ King Hussein Bridge (Iordania).

Din Amman, grupul a fost îmbarcat cu destinaţia Bucureşti, fiind asistat, pe întreaga durată a operaţiunii, de echipe consulare formate din personal al misiunilor diplomatice ale României de la Tel Aviv, Ramallah, Amman, respectiv din Centrala MAE, precum şi de personal militar specializat.

Autorităţile române adresează mulţumiri autorităţilor israeliene, palestiniene şi iordaniene, precum şi Oficiului Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare de la Ierusalim pentru întreg sprijinul acordat pe durata operaţiunilor de repatriere.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE