joi, septembrie 28, 2023
AcasăActualitate militaraAcuzatii grave la Uzina Mecanica Sadu

Acuzatii grave la Uzina Mecanica Sadu

Trei foşti directori generali ai Uzinei Mecanice Sadu au fost audiaţi ieri de procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, cu privire la diminuarea rezervei de mobilizare din cadrul unităţii. Directorul adjunct al Romarm, Lori Boian, a fost retinut pentru 24 de ore, marti, fiind suspectat de comiterea infractiunii de instigare la delapidare.

Administratorul special al Uzinei este acuzat de procurori de instigare la delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani, într-un dosar care vizează folosirea ilegală a rezervei de mobilizare a Uzinei Mecanice Sadu, respectiv a sute de tone de materiale utilizate pentru fabricarea cartuşelor şi a gloanţelor.

Acesta a declarat în faţa procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj că nu era director în perioada vizată şi că faptele cercetate nu reprezintă infracţiuni. Directorul este acuzat de instigare la comiterea mai multor infracţiuni. „Asta e mulţumirea după atâţia ani de muncă“, a declarat Lori Boian, la ieşire din sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

„Ca stare de fapt, se reţine că persoanele cu funcţii de conducere au dispus diminuarea rezervei de mobilizare, aflate în prezent în administrarea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, prin scoaterea unor materiale şi introducerea în procesul de fabricaţie pentru producerea de muniţie, fără să fie întocmite documente legale care să ateste folosirea acestora şi influenţa pe care urmau să o aibă în preţul de cost al produselor finite”, a declarat Cristina Ciobanu, Purtătorul de cuvânt de la Parchetul Tribunalului Gorj.

Cercetarile au fost extinse fata de trei fosti directori generali ai UM Sadu, fata de directorul de productie al acestei unitati si fata de un magazioner din cadrul aceleiasi unitati.

Acestia ar fi scos cantitati de materiale in valoare totala de 727.930 de lei si le-ar fi introdus in procesul de fabricatie pentru producerea de munitie, fara a intocmi documente care sa ateste folosirea acesteia, influentand si pretul de cost al produselor finite.

Materialele din „rezerva de mobilizare” constau în pulbere şi oţeluri speciale folosite în procesul de producere a muniţiei, utilizarea acestora neputându-se face decât în baza unor aprobări speciale şi existând reguli stricte de gestionare.

Potrivit declaratiilor directorilor audiati, diminuarea rezervei de mobilizare s-ar fi produs in baza unei hotarari de guvern din 2001 si a normelor de aplicare din 2002, pentru intreaga cantitate scoasa din depozit existand acte justificative legale.

Si in acest caz speram ca justitia sa se pronunte si eventualele fapte ilegale sa fie pedepsite.

Surse: rtv.net si Agerpres

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular