joi, februarie 22, 2024
AcasăActualitate militaraA fi sau a nu fi marire la norma de hrana

A fi sau a nu fi marire la norma de hrana

Daca in 30.06 scriam pe aici despre marirea contravalorii normei de hrana, lucru care dealtfel bucura tot sistemul de aparare nationala, acum trebuie sa scriu, din pacate, despre reducerea acestei valori financiare cu mai bine de 60 de lei.

Potrivit mariustuca.ro, norma de hrană pentru structurile de aparare si ordine publica a fost diminuata prin ordin al ministrului apararii, sumele primite în plus urmand a fi returnate. Norma fusese majorată la 1 iulie 2015, printr-o ordonanţă de urgenţă, exact la cinci ani după ce fusese tăiată.

Iulian Surugiu, preşedintele Sindicatului National al Agenţilor de Poliţie, a explicat pentru site-ul mariustuca.ro de ce s-a schimbat schimbarea în ceea ce priveşte creşterea normei de hrană a poliţiştilor si militarilor:

„S-a întâmplat acest lucru deoarece, Ministrul Apărării Naţionale- norma de hrană este reglementată prin ordin al ministrului Apărării Naţionale și acolo undeva se spune că, dacă alimentele cresc sau scad cu mai mult de 5%, atunci norma de hrană va fi actualizată la valoarea noilor preţuri. Şi cum, în România, TVA-ul la alimente a scăzut cu 15%, preţurile dacă vă uitaţi pe Institutul Statistic al Preţurilor, zic ei, statistic vorbind că au scăzut cu 7% atunci au actualizat din nou norma de hrană. Problema e alta, că în 2013 când au crescut preţurile norma de hrană nu a fost actualizată. Deci, când e de rău pun în practică imediat. Când e de bine, nu mai pun în practică“, a explicat situaţia pentru site-ul mariustuca.ro Iulian Surugiu.

Reamintim că, la începutul lunii iulie, angajaţii din Poliţie şi din Armată au fost anunţaţi că, în loc de 24 de lei, norma lor de hrană a crescut la 27 de lei. Astfel, în ziua de salariu au primit cu 90 de lei în plus. După numai două săptămâni, oficialii s-au răzgândit. Au analizat evoluţia preţurilor alimentelor şi au ajuns la concluzia că reducerea TVA la alimente se reflectă şi asupra normei de hrană. Astfel, în loc de 27 de lei, poliţiştii şi militarii vor primi 25 de lei. Mai mult, ei vor trebui să returneze 60 de lei din cei 90 primiţi în plus la salariul din luna precedentă.

Efectele acestei manevre de neinteles: ”minunantul” vicepremier pentru siguranta nationala si ministru de interne, Gabriel Oprea, a castigat prin faptul ca a promovat si aprobat ordonanta care marea cuantumul normei de hrana, de fapt aproba plata cuantumului marit cu trei ani in urma dar neplatit, ministrul apararii este hulit de toate structurile desi si-a facut treaba legal, iar zecile de mii de cadre militare si de functionari publici cu statut special au de suferit doar pentru ca cineva, acolo sus, gandeste cu fundul, tipic politicii romanesti actuale.

Ca sa citez ”clasici” in viata: Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Daca din site-ul MApN a fost imposibil de aflat actul ce reglementeaza aceste modificari, aflam din alte surse: Ordinul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) nr. 502/2015 pentru modificarea Ordinului MDRAP nr. 496/2015 privind contravaloarea alocatiei valorice a normei de hrana acordata personalului politiei locale, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 621 din 14 august 2015.

Actul normativ stabileste ca norma de hrana acordata personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala este de 25 lei/zi, mai mica cu doi lei decat cea acordata in momentul de fata.

Cadrul legal pentru acordarea drepturilor de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala este reglementat prin OG 96/1994, cea care stabileste la articolul 5 ca norma de hrana se actualizeaza la valoarea preturilor: „Actualizarea valorii financiare a normelor de hrana se face trimestrial, pe baza evolutiei efective a preturilor la care se aprovizioneaza produsele agroalimentare, daca rezulta diferente de peste 5% fata de trimestrul in care s-a stabilit ultima valoare”.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE