vineri, septembrie 22, 2023
AcasăCeremonii militare67 de ani de la eliberarea oraşelor Brno şi Ostrava, comemorati in...

67 de ani de la eliberarea oraşelor Brno şi Ostrava, comemorati in Republica Ceha

În contextul aniversării a 67 de ani de la eliberarea oraşelor Brno şi Ostrava, la 25 aprilie 2012 a avut loc la Clubul Veteranilor Militari din Praga (ei au asa ceva) o reuniune cu caracter comemorativ.

Alături de numeroşi veterani militari, la eveniment au participat şi primul adjunct al şefului Statului Major General al Armatei Republicii Cehe, general-maiorul Miroslav Žižka, precum şi directoarea Direcţiei pentru Veterani de Război, Iveta Hlásecká. Ambasada României la Praga a fost reprezentată de Gabriel Mareş, secretar I.

Reprezentanţii Ministerului Apărării şi ai Statului Major General al Armatei Republicii Cehe au făcut referire la actele de eroism şi la sacrificiul ostaşilor Armatei Române care au participat la luptele în urma cărora, la 26 aprilie 1945, oraşul Brno a fost eliberat.

La rândul său, în alocuţiunea rostită, reprezentantul misiunii diplomatice româneşti a vorbit despre participarea Armatei Române la luptele purtate pe teritoriul Cehoslovaciei din decembrie 1944 până în mai 1945 în care 66 500 de militari români şi-au dat viaţa, au fost răniţi sau daţi dispăruţi. Totodată, a făcut referire la monumentele dedicate românilor care s-au jertfit în al doilea război mondial şi, îndeosebi, la Memorialul Eroilor Români în care îşi găsesc odihna aproape 1600 de ostaşi români care au căzut în regiunea oraşului Brno şi în alte localităţi din Moravia. Nu în ultimul rând, a relevat grija constată manifestată de autorităţile cehe pentru menţinerea vie a memoriei eroilor români.

Sursa: praga.mae.ro

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular