sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăActualitate militara20 de ofiţeri şi 22 maiştri militari şi subofiţeri medaliati cu "Emblema...

20 de ofiţeri şi 22 maiştri militari şi subofiţeri medaliati cu „Emblema Onoarea Armatei României”

Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea a conferit marţi, 8 martie, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la sediul M.Ap.N., „Emblema Onoarea Armatei României” ministrului afacerilor externe Teodor Baconschi, secretarului general al M.A.E., Robert Marius Cazanciuc şi ambasadorului României în Libia, Niculae Stan, în semn de înaltă apreciere şi pentru merite deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României în timpul operaţiunilor de evacuare a cetăţenilor români şi străini din Libia.

În cadrul aceleiaşi ceremonii, au fost medaliaţi cu „Emblema Onoarea Armatei României” 20 de ofiţeri şi 22 maiştri militari şi subofiţeri care au făcut parte din echipajele aeronavelor militare C-130 Hercules şi C-27 J Spartan sau din personalul nenavigant, în cadrul misiunilor de repatriere a cetăţenilor din Libia.

Ministrul Gabriel Oprea a evidenţiat, cu acest prilej, însemnătatea operaţiunii desfăşurate, arătând că Armata României a dus la bun sfârşit o misiune extrem de complexă, care va rămâne la loc de cinste între faptele de devotament ale militarilor români.

„Pentru prima dată după al doilea Război Mondial, Armata Română a fost implicată într-o operaţie de evacuare aeriană a unor cetăţeni aflaţi în pericol într-o ţară străină şi, spre mândria fiecărui român, misiunea a fost încheiată cu succes, iar compatrioţii noştri se află în afara oricărui pericol. Reuşita acestei misiuni de o complexitate deosebită a fost posibilă, în primul rând, prin colaborarea excelentă şi sincronizarea eforturilor Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Externe şi ale instituţiilor statului cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale”, a spus ministrul Gabriel Oprea.

Ministrul apărării naţionale a mulţumit echipajelor aeronavelor militare pentru eforturile extraordinare depuse şi a evidenţiat profesionalismul dovedit în executarea misiunilor prin care au fost evacuate cu succes 317 persoane, din care 231 de români şi 86 de cetăţeni străini.

„Aşa cum Armata a fost întotdeauna alături de popor, în misiunile umanitare şi de intervenţie desfăşurate pe teritoriul naţional, şi aceste echipaje din Forţele Aeriene Române şi-au îndeplinit cu devotament, credinţă şi onoare datoria faţă de patrie. Dincolo de rigorile vieţii de militar, astăzi este un bun moment pentru a vorbi despre solidaritate, curaj şi modestie. Militarii români, fie că ne onorează prin faptele lor în teatrele de operaţii, fie că vin în ajutorul oamenilor afectaţi de inundaţii, fie că îşi fac datoria la bordul avioanelor, dau un puternic şi frumos exemplu de solidaritate”, a subliniat ministrul Gabriel Oprea.

În perioada 24 februarie – 4 martie, echipajele de pe aeronavele militare conduse de comandorul Viorel Pană, căpitan-comandorii Adrian Takacs, Mihai Roşca, Marian Dinescu, Ion Stăiculescu şi locotenent-comandorii Bogdan Dogaru şi Emil Tecuceanu, au efectuat şapte misiuni de evacuare, aeronavele străbătând 29.217 kilometri în 76 de ore de zbor.

Sursa: mapn.ro

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

 1. # esoel a scris:
  9 Martie 2011 la 7:19 pm

  Pentru o corecta informare a celor nefamiliarizati: se numeste Emblema DE ONOARE a Armatei Romaniei;ciudat e ca cei de la directia inf publica a MApN nu stiu denumirea exacta.In realitate este un semn onorific intern al armatei ,nicidecum un odin national sau o medalie nationala(ca forma e intradevar ceea ce de obicei numim medalie),ce se acorda numai de ministru la propunerea sefilor statelor majore ale categ.de forte si comandantii comanamentelor logistic si al comunicatiilor si inf.
  Au dreptate cei ce afirma ca fastul si publicitatea ce se face de o bucata de timp la acordarea acestui insemn de catre min.Oprea au mai mult conotatii electorale decat cele normale ,mai ales ca semnul e detinut deja de mii de cadre mil ,rez,si civili carora li s-a inmanat cu prilejul diferitelor aniversari,zile fesive,comemorari,inaugurari sau alte festivitati.
  Oricum , e de apreciat ca a inceput sa se dea si pentru anumute fapte mai deosebite.
  # esoel a scris:
  9 Martie 2011 la 7:32 pm

  PS
  Am tinut sa fac precizarea de mai sus pt ca nu cumva DOGARU si PRICINA pseudoofiterii care mereu se plang ca li s-a luat onoarea de catre Casa nationala de pensii,sa se repeada sa ceara semnul crezand ca si-o recapata in acest fel.Cu mesajele politice pe care le transmit pe toate canalele,trebuie sa astepte PSD-ul,PRM-ul sau PPP-ul ca sa le-o redea ,dar tot numai sub forma asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE