joi, aprilie 18, 2024
AcasăCeremonii militare1 Martie, ziua automobilistilor militari

1 Martie, ziua automobilistilor militari

Mine Resistant Ambush Protected (MRAP) Armored Vehicles
In urma cu 95 de ani, in primăvara anului 1917, în cadrul procesului de reorganizare a armatei române – refugiate, împreună cu autorităţile statului, în Moldova – era înfiinţat, cu începere de la 1 martie 1917, prin Înaltul Decret nr. 245 din 22 martie 1917, Regimentul de Tracţiune Automobilă. Acest moment semnifică apariţia Armei Auto în cadrul organismului militar românesc. Regimentul nou-înfiinţat înlocuia Compania de Automobile a Armatei creată prin Decizia Ministerială nr. 304 din 11 august 1915.

Prin Decizia Ministerială din nr. 520, din 27 martie 1917, se prevedea ca Regimentul de Tracţiune Automobilă să fie structurat, pentru partea activă, pe 3 batalioane „de automobile, autocamioane, autocamionete şi alte asemenea”, precum şi companii de motomitraliere, grupuri de autotunuri şi automitraliere. Pentru partea sedentară se stipula înfiinţarea unui batalion de depozit şi a unei şcoli de şoferi.

În ceea ce priveşte factorul uman, se stabilea ca ofiţerii necesari acestui regiment sa fie luaţi dintre ofiţerii activi şi de rezervă, precum şi dintre subofiţerii din cadrul formaţiunilor de automobile de pe lângă unităţile militare, aceştia din urmă trebuind să treacă un examen de specialitate. Cei care reuşeau la examen erau asimilaţi gradului de sublocotenent, păstrându-şi acestă asimilare pe timpul campaniei, ei putând fi înaintaţi la gradele asimilate imediat următoare.

Cam asta ar fi scurta istorie a unei arme fara de care nu se poate duce nici-o operatie militara. Fie ca este vorba de transport de personal, fie ca este vorba de transport armament ,munitii,hrana sau materiale logistice, automobilistii militari sunt principalul pilon in sustinerea logistica a luptei.

Nu trebuie uitat ca, in urma cu mai putin de o saptamana, armata romana raporta ca in folosul persoanelor sinistrate au fost transportate 900 de tone de ajutoare umanitare, care, fara implicarea automobilistilor militari nu ar fi ajuns la destinatie. Fie cu camionul, fie cu utilajele de geniu, Transportoare Amfibii Blindate, militarii automobilisti au suportat stihiile naturii, dovedind inca odata importanta acestei arme, dovedind inca odata faptul ca in ciuda bugetului de avarie al ministerului, tehnica este operativa si militarii isi pot indeplini cu succes misiunea.

Nu trebuie uitat deasemenea efortul facut de automobilistii ce actioneaza in Afganistan pentru operarea unei tehnici total straine(MRAP,HUMWEE), mentinerea ei in permanenta stare de operativitate intrucat acolo, imobilizarea tehnicii din diferite motive poate insemna moartea camarazilor.

Nu ne ramane decat sa le urma automobilistilor militari La multi ani, atentie la drum si ochii pe sosea.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE