Un promo la emisiunea „Romania te iubesc” a postului TV PROTV, mi-a readus in memorie suferintele si umilinitele la care sunt supusi si la aceasta data beneficiarii proiectului demarat de MApN in urma cu aproape 4 ani. Maine, la „Romania te iubesc” puteti vedea cateva din dedesubturile acestui proiect.
Cel mai mare proiect imobiliar al MApN – complexul din Sos. Antiaeriana nr. 6, unde Armata are un teren de 16,5 hectare, a demarat in luna august 2009, la un an de la incheierea intelegerii dintre MApN si consortiul format din Rotary Constructii si Isorast Technology. Valoarea complexului imobiliar se ridica la aproximativ 200 de milioane de euro. In iulie 2008, MApN si Isorast Technology – Rotary SRL au incheiat o conventie referitoare la construirea complexului de locuinte de pe Sos. Antiaeriana. Aceasta prevede obligativitatea pentru minister „sa asigure cumparatori”, iar pentru dezvoltator „sa intreprinda toate diligentele sa obtina autorizatia de construire pana la 31.12.2008”.
Desi au existat un numar de 3.147 de solicitari de inscriere in Programul Antiaeriana”, in perioada iulie-septembrie s-au semnat contracte de rezervare pentru 710 locuinte: 67 de locuinte individuale sau cuplate, 460 de apartamente in blocuri Isorast si 203 apartamente in blocuri cu 10 etaje, potrivit unor date facute publice de catre dezvoltatori. De ce asa putine?
La data publicarii initiale a preturilor, dezvoltatorii, chipurile, nu au luat in calcul suprafetele comune aferente locuintelor din blocuri, ceea ce a dus la cresterea preturilor „la bloc” la aproximativ 1000 de euro/mp.
Înainte de a primi certificatul de urbanism, înainte de a avea vreo autorizaţie de construcţie sau chiar de a apărea Hotărârea de Guvern care urmează să schimbe regimul juridic al terenului pe care MApN vrea să construiască locuinţe pentru angajaţi, dezvoltatorul proiectului, cu acceptul MApN prin comisia de coordonare a programului, s-a grăbit să încaseze echivalentul a 1.000 de euro/cameră construită de la viitorii beneficiari, bani platiti de militari fara a vedea cea mai mica miscare in santier. Ce s-a intamplat cu dobanzile la ce aproape 2 milioane de euro, este greu de spus.
Pentru suprafaţa administrată de MApN în strada Antiaeriană, de 196 de hectare, si-a negociat „bonusul“ si Primăria Sectorului 5, care condiţionează eliberarea certificatelor si avizelor de transferul a circa 10 hectare din terenul MApN.
Militarii de rând nu au ştiut si probabil nu stiu nici la aceasta data nici pe ce criterii a fost aleasă banca BCR, nici pe ce criterii au fost alese firmele de construcţii ISORAST şi ROTARY care au constituit cu CATEVA LUNI INAINTE firma ISORAST-ROTARY TEHNOLOGY, doar pentru acest proiect.
Cert este faptul că atribuirea contractului către ISORAST şi ROTARY s-a făcut fără licitaţie, deşi legea spune că orice contract care implică bani publici trebuie atribuit prin licitaţie. Iar terenul de 16,5 hectare, cedat de MApN pentru acest program, reprezintă, evident, bani publici.
Ceea ce nu au mai stiut militarii la acea data si probabil nu stiu nici acum cum si-a permis o comisie a MApN sa NEGOCIEZE PE BANII PERSONALI AI MILITARILOR, PRETURILE LOCUINTELOR. De ce , cu ce drept si cu imputernicire de la cine…….greu de spus. Pentru ce era nevoie de vile cu terenuri de peste 300 mp, intr-un Bucuresti in care exista mai mult de 9000 de cereri de locuinte pentru militari?
Daca am avea posibilitatea aflarii beneficiarilor de locuinte tip casa, probabil am avea cateva surprize, mai ales ca parte din acestea au fost platite CU BANII JOS.
Finantarea proiectului, incalcare fragranta a legii.
Art.42 din Legea nr.346/2006, privind organizarea şi
funcţionarea Ministerului Apărării Nationale.
” Pentru rezolvarea situaţiei locative a cadrelor militare, a soldaţilor şi a gradaţilor voluntari, precum şi a personalului civil din armată, Ministerul Apărării poate desfăşura programe pentru construirea de locuinţe proprietate personală, din fondurile beneficiarilor, pe terenuri disponibile, proprietate publică a statului, aflate în administrarea ministerului.”
Pai daca finantarea se face din fondurile beneficiarilor, conform legii, cum s-a ajuns la aceasta data ca dezvoltatorul sa foloseasca un credit corporate ?
Mai mult, vizibil deranjati de numeroasele probleme expuse de beneficiari pe forumul de discutii oficial deschis de mapn.ro, comisia cel mai probabil a dispus……..inchiderea forumului, lasand astfel militarii beneficiari fara o posibilitate de comunicare.
Problemele dezvoltatorului sunt multe la aceasta data, mai multe societati comerciale, cel mai probabil furnizoare de materiale, cerand in instanta insolventa firmei ISORAST-ROTARY TEHNOLOGY, asta in timp ce firma mama ISORAST TEHNOLOGY, se pare ca este in faliment, conform unei sentinte din 22.12.2011.
Detalii despre aceste dosare gasiti in postul 12 de pe forumul roarmy.ro dedicat proiectului din Antiaeriana.
Multe din problemele aparute au fost sesizate in presa vremii:
sfin.ro
adevarul.ro
Articole foarte bune , documentate pana la nume de colonei si generali care desi aveau cate doua case, erau fruntasi la achizitia de vilisoare au fost publicate de fostul catavencu.ro.
Pe site-ul oficial al programului antiaeriana, noutatile nu exista:
locuinte.mapn.ro
Ar fi foarte multe de spus, dar va lasam sa vizualizati maine seara emisiunea „Roamnia te iubesc” de la protv. Poate aflam de acolo ca eu sunt doar un carcotas si viata este roz in Antieariana desi din promo se pare ca emisiunea trateaza suferintele indurate de militarii ramasi inscrisi in program.
Update 04.03.2012
Din pacate, prea multe informatii noi nu am vazut in emisiune. In afara de tupeul si nesimtirea fantastica a unui dezvoltator fara pic de experienta, nimic. Nici-o reactie din partea ministerului, nici-un demers nou sau o raza de speranta pentru beneficiari.
Continutul emisiunii poate fi vazut aici: ”Romania te iubesc”
Si daca stau si ma gandesc la ce spunea catavencu la vremea respectiva, un membru din comisie si-a luat casa in Straulesti, unul isi ia acum in Antiaeriana, iar Encutescu este si el abonat la vila……..
E proiectul lui Encutescu. Preluat si condus mai departe de fostul lui adjunct generalul de justitie Muntean. Mulat si adaptat pe toate portofelele.