Militari romani si straini, forte de ordine publica si inalte oficialitati romane vor participa maine la cea mai mare parada organizata de la Revolutia Romana din Decembrie 1989, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. La festivitati vor participa atat presedintele Romaniei cat si primul ministru. Detasamente de militari din Franţa, Polonia, Turcia şi SUA vor acorda onorul oficialitatilor, trecand pentru prima oara alaturi de militarii romani pe sub Arcul de Triumf.
Peste 2.000 de militari din MApN, MAI, SRI şi SPP şi aproximativ 140 de militari din Franţa, Polonia, Turcia şi SUA vor defila, duminică, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale, pe sub Arcul de Triumf urmând să treacă şi 200 de mijloace tehnice, iar 35 de aeronave vor survola piaţa.
Evenimentul va începe la ora 11.00, cu salutul Drapelului de Luptă şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare. Corul Academic „Divina Armonie”, acompaniat de muzicile militare reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale şi ale Muzicii Militare a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, va interpreta Imnul Naţional al României. În semn de salut, vor fi executate 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă.
Urmatorul moment al ceremoniei este depunerea unei coroane de flori din partea Preşedinţiei, Senatului, Camerei Deputaţilor şi Guvernului.
Dupa momentul onorarii eroilor romani cazuti pe campul de lupta incepe parada militară condusă de generalul de brigadă Tomiţă-Cătălin Tomescu. La defilare vor participa militari din toate categoriile de forte ale armatei,MAI,SRI,SPP.
Vom vedea detaşamente ale instituţiilor de învăţământ militar – Academia Tehnică Militară, Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”, Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” şi Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” din Breaza.
Din partea Ministerului Afacerilor Interne participă la paradă reprezentanţi ai Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, echipaje de servanţi pompieri şi echipaje SMURD, echipaje de salvatori de la înălţime, de intervenţie pirotehnică şi intervenţie la urgenţe chimice.
De asemenea, prezintă onorul un detaşamentul de studenţi ai Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.
Reprezentând SRI, defilează un detaşament al Brigăzii Antiteroriste, cadre care asigură securitatea aeroportuară (pasageri şi cargo) pe toate cele 16 aeroporturi civile din ţară.
În premieră, participă la parada organizată de Ziua Naţională militari ai armatelor Franţei, Poloniei, Turciei şi ai Statelor Unite ale Americii.
Din Franţa, defilează un detaşament aflat sub comanda locotenentului-colonel Raphael Bernard. Detaşamentul este format din militari ai Regimentului 1 Artilerie din cadrul Brigăzii 7 Blindate, dislocat în regiunea Belfort. Dotat cu tehnică modernă, de genul radarului de contrabaterie COBRA şi lansatorului unitar de rachete, regimentul participă în prezent la misiunea ONU din Liban şi are militari dislocaţi în Mali, în lupta împotriva terorismului. De asemenea, regimentul are unităţi înzestrate cu tunuri de 155 de mm dislocate în Djibouti, în cadrul dispozitivului francez din Africa.
Forţele armate poloneze sunt reprezentate de un detaşament din Batalionul gărzii de onoare, o unitate specială din Varşovia, destinată acordării asistenţei de specialitate pe timpul desfăşurării ceremoniilor militare pe teritoriul naţional şi, de asemenea, pe timpul executării de misiuni, în conformitate cu protocolul diplomatic. Militarii Batalionului gărzii de onoare poartă uniforma de gală a forţelor terestre poloneze şi tradiţionala caschetă Rogatywka. Comandantul detaşamentului este locotenentul Wlodzimierz Grochowiec.
Detaşamentul forţelor armate turce comandat de căpitanului de infanterie Ersin Durur este reprezentat de militarii Brigăzii 66 Infanterie Mecanizată „Forţa păcii”. Fondată în anul 1880, brigada a participat la luptele din Yemen, Caucaz, Balcani, Gelibolu, precum şi în lupta de eliberare a Turciei. Având sediul la Istanbul, unitatea este prima brigadă mecanizată creată în Turcia. Brigada a primit drapelul de luptă la 01 octombrie 1993. Din anul 2005, Brigada Forţa păcii este parte a forţelor de reacţie rapidă ale NATO.
Din partea SUA participă la paradă reprezentanţii Corpului de Infanterie Marină al Statelor Unite ale Americii, comandaţi de locotenentul James Moroney. Locotenentul James Moroney şi plutonul acestuia fac parte din Batalionul 2 Cercetare şi Infanterie Uşoară cu sediul în Camp Lejeune, Carolina de Nord. Batalionul 2 Cercetare şi Infanterie Uşoară a executat operaţii de luptă în Panama, în 1989, şi în primul război din Golf, în 1990. În cadrul războiului global împotriva terorismului, infanteriştii marini americani au participat la operaţia „Iraqi Freedom” din Irak şi la operaţia „Enduring Freedom” din Afganistan.
La defilarea de la 1 Decembrie, românilor le va fi prezentată şi o replică a avionului Vlaicu II, flancat de tehnicieni de la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene Române, îmbrăcaţi în uniforme de epocă.
Parada este prevăzută să continue cu defilarea drapelelor de epocă şi a unui detaşament al Asociaţiei Tradiţia Militară, purtând uniformele şi echipamentul de campanie ale Armatei Române din timpul Primului Război Mondial.
Un moment spectaculos al evenimentului va fi „parada aeriană”, cand Piaţa Arcului de Triumf va fi survolata de un elicopter IAR-330 M, şase elicoptere IAR – 330 Puma din dotarea Flotilei 90 Transport Aerian (Otopeni), trei elicoptere IAR – 330 PUMA Naval, din dotarea Grupului de Elicoptere al Forţelor Navale, trei avioane IAK-52 din dotarea Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu”, Boboc, o aeronavă de transport C-130 HERCULES şi trei aeronave de transport C-27J SPARTAN din dotarea Flotilei 90 Transport Aerian (Otopeni). In formatie de parada vor trece si trei aeronave IAR-99 ŞOIM din dotarea Flotilei 95 Aeriane Bacău şi trei aeronave IAR-99 din dotarea Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu”, Boboc. Zgomot mare si senzatie vor crea si şase aeronave de luptă MiG-21 din dotarea Flotilei 86 Aeriene, Feteşti.
Defilarea se va încheia cu evoluţia muzicilor militare reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale şi Muzicii Militare a Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul care vor prezenta onorul asistentei.
Nu ne ramane decat sa ne bucuram si sa sarbatorim alaturi de militarii romani, in piata Arcului de Triumf, Ziua Nationala a Romaniei.
La Multi Ani Romania! La Multi Ani romani, indiferent in ce colt al lumii va aflati! La multi animilitarilor romani aflati in teatrele de operatii si Dumnezeu sa va aduca acasa cu bine.
splendid.Un articol-eseu scris de un profesionist cu personalitate.
LA MULȚI ANI TUTUROR ROMÂNILOR!
PENTRU UN MIC DIVERTISMENT SĂRBĂTORESC … profit de amabilitatea DVS., pentru a vă semnala un extraordinar poem haiga, Atât senryul cât și caligrafia sunt de excepție(vorba domnului doctor haijin Codrescu … nu știi unde se termină imaginea, incepe poezia și invers), Utilizând tradiționala caligramă românească masterpiece-ul surmontează talentele autointitulatului “mare poet”, precum ale pseudodiscipolilor săi. Este inclus în ENTRY de participare la concursul ziarului NEW IZVESTYA din MOSKOVA, cu prilejul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci 2014.
CU RUGĂCIUNEA SĂ VOTAȚI AICI:
http://konkurs.newizv.ru/contributors.php?id=MjIxMmEwYzQ0MDQ0MQ==&seoName=gheorghe-postelnicu
CU FIDELITATE,
GH.POSTELNICU STOPS