sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăCeremonii militareZiua Marinei, intre spectacol si scandal

Ziua Marinei, intre spectacol si scandal

Sursa foto: mapn.ro
In absenta nejustificata a primului marinar al Romaniei si in prezenta ministrului apararii, pe faleza Constantei a avut loc ceremonialul prilejuit de sarbatorirea zilei marinei romane.

De ce a preferat presedintele Romaniei sa nu participe la eveniment, este lesne de inteles: huiduielile de anul trecut si probabil furia multimii legata de actuala criza din Romania, de reducerile salariiale din ultima perioada. Cu toate ca nu a fost prezent, din randul multimii totusi s-au auzit scandari la adresa presedintelui, scandari ce nu isi aveau rostul la asemenea eveniment.

Cu o zi inainte, la ceremonialul depunerilor de coroane, a avut loc un alt incident de neinteles, printre cei implicati fiind fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma si reprezentantul revolutionarilor din Constanta, Nicolae Mavrodin, care nu au inteles ca un ceremonial se desfasoara dupa reguli stricte, coroanele fiind depuse intr-o anumita ordine, conform unei liste stabilite inainte. Dar……asta este romanul.

O lectie buna se pare ca au invatat cei de la SCMD, care, desi nu le-a fost permisa depunerea unei coroane din motive stiute de ministerul apararii, au depus ulterior coroana la monumentul “Crucea marinarului”, după regulile ceremonialului militar si nu au mai scandat lozinci antiprezidentiale, lasand multimea sa se bucure de eveniment.

Sursa foto: mapn.ro

Sursa foto: mapn.ro

Sursa foto: mapn.ro

Oficialul cu rangul cel mai inalt ce a participat la activitatile prilejuite de ziua marinei a fost ministrul apararii nationale, Gabriel Oprea, care, in discursul sustinut a mentionat eforturile depuse de militari pentru indeplinirea cu succes a activitatilor ordonate, pentru mentinerea unui standard ridicat al numelui Romaniei in cadrul misiunilor internationale.

„Aceşti veritabili ambasadori ai României, care prin faptele lor vorbesc despre onoare şi profesionalism, sunt mândria Armatei Române. Vreau să vă mulţumesc în mod special astăzi pentru tot ceea ce faceţi şi să vă asigur că întreaga societate înţelege tot mai bine şi apreciază la justa valoare eforturile pe care le faceţi. Nu este uşor să fii militar, dar la fel de greu este să ai în familie un militar, mai ales când este din Forţele Navale. Toţi aceşti bărbaţi curajoşi şi toate aceste femei curajoase merită din plin respectul nostru. Câte mame nu şi-au aşteptat fiii să vină de pe mări, câte soţii nu au numărat zilele până la întoarcerea din misiune ? Cei care nu au militari în familie nu ştiu ce înseamnă să trăieşti aşa, dar nici nu ştiu ce înseamnă să vezi steagul tricolor fluturând mândru la catarg, nu cunosc fiorul care te străbate când auzi imnul naţional intonat la o ceremonie militară. Dumneavoastră ştiţi aceste lucruri, ştiţi cum e viaţa de militar, cu bune, cu rele, cu bucurii, cu greutăţi şi mai ştiţi că tocmai aceste bucurii şi tocmai aceste greutăţi ne unesc şi ne fac membri ai unei mari familii şi frumoase familii a Armatei Române”, a spus Gabriel Oprea.

„Acest moment aniversar este un moment de bucurie, dar şi unul de pioasă aducere aminte. Aşa cum facem în fiecare an la data de 15 august, aducem un omagiu camarazilor care nu mai sunt printre noi şi rememorăm fapte de arme pe care marinarii militari le-au săvârşit în luptele pentru apărarea ţării şi în misiuni de instruire pe teritoriul naţional. Preţuirea şi recunoştinţa pe care o datorăm eroilor marinari este neştirbită, iar amintirea lor va rămâne veşnic în inimile noastre. Pentru aceşti temerari, care de-a lungul timpului şi-au dat viaţa respectând jurământul suprem pentru apărarea ţării şi pentru gloria navigaţiei româneşti nicio mulţumire nu este de ajuns. Exemplul lor stă veşnic scris în inimile noastre”, a mai afirmat Gabriel Oprea în discursul său.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE