Întreruptă în perioada comunistă, tradiţia comemorării eroilor în România a fost reluată începând cu anii ’90, prin Legea nr. 48/1995, Ziua Eroilor fiind proclamată sărbătoare naţională a poporului român. Biserica a stabilit ca, de Înălţare, să fie prăznuiţi toţi Eroii neamului românesc „din toate timpurile şi din toate locurile, căzuţi pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea noastră”, aşa cum sunt ei pomeniţi în slujbe.
„Se proclama Ziua Eroilor, sarbatoare nationala a poporului roman, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Pasti – Ziua Inaltarii Domnului Iisus Hristos -, potrivit traditiei romanesti” (Legea nr. 48/30 mai 2005 privin proclamarea Zilei Eroilor). Incepand din 1920, comemorarea eroilor cazuti in razboi – Ziua Eroilor – se organiza in fiecare an, de Ziua Inaltarii Domnului, la 40 de zile dupa Sfintele Pasti, in general in luna mai, „cand floarea este mai bogata”, asa cum preciza decretul din 4 mai 1920. Toate actele normative ulterioare, pana in anul 1948, au mentinut prevederea sarbatoririi Zilei Eroilor in Ziua Inaltarii Domnului si au acordat acestei zile statut de sarbatoare nationala.
Militarii romani, asa cum au facut in fiecare an isi comemoreaza eroii in toate localitatile unde exista monumente ale eroilor neamului prin ceremonii militare.
La Bucureşti, manifestările se vor desfăşura după următorul program:
Ora 10.00:
– Cimitirul Israelit „Filantropia”.
Ora 12.00:
– Mormântul Ostaşului Necunoscut, Parcul Carol;
– Monumentul Eroilor militari români căzuţi la datorie, Palatul Naţional al Copiilor;
– Monumentul Eroilor din al Doilea Război Mondial, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”;
– Cimitirul Ghencea Militar.
În toate lăcaşele militare de cult se vor trage clopotele, în semn de omagiu pentru eroii patriei.
Asa cum ne-a obisnuit, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, va participa si el la ceremoniile organizate de minister, fiind prezent începând cu ora 12.00, la Monumentul – Mausoleu Gura Secului, din Topliţa, la ceremonia de depuneri de coroane de flori cu ocazia Zilei Eroilor României.
Inaugurat în anul 1939, Mausoleul de la Topliţa – Gura Secului adăposteşte osemintele a 771 de ostaşi români eroi, căzuţi la datorie. Monumentul a fost ctitorit de primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, născut în Topliţa.
Oficiul National pentru Cultul Eroilor incearca sa actualizeze o lista a eroilor romani cazuti pe campul de lupta sau morti in lagare, aceasta lista putand fi consultata de doritori pe pagina once.ro