Cu toate ca am promis ca politica nu se va regasi in paginile acestui site, nu ma pot abtine sa nu-l trag putin mai mult de urechi pe Basescu, presedintele suspendat al Romaniei. Mi se pre cel putin nefiresc sa acuzi conducerea MApN ca a organizat 8 sectii de votare in teatrele de operatii din Afganistan si din Balcani. Ceea ce ar trebui sa stie presedintele este faptul ca nu te poti plimba in Afganistan cu autocarul din FOB la locul unde se afla sectia de votare pentru ca militarii sa-si exercite dreptul legal la vot.
Conform unor declaratii recente, presedintele este suparat pe conducerea MApN pentru organizarea a 8 sectii de votare in teatrele de operatii, prea multe in opinia domniei sale, un numar ok in opinia noastra. Traian Băsescu, a declarat, vineri, că numărul secţiilor de votare din afara României trebuie să fie cel puţin egal cu cel de la scrutinul prezidenţial din 2009, el acuzând că Guvernul a redus la jumătate numărul acestora. El a dat ca exemplu Spania, unde, la aproape 1 milion de cetăţeni români, sunt nouă secţii de votare. De asemenea, în Afganistan există opt secţii de votare la 1.800 de militari români.
„Este ridicol şi înţeleg şi de ce au făcut acest lucru: au considerat că la fiecare pluton, la fiecare loc în care se află militari români trebuie să fie o urnă de votare, pentru că, dacă sunt doi militari, unu-i şef şi să poată să controleze şi să-l avanseze sau să nu îl avanseze pe şeful de la urne. Ei confundă Armata cu Armata de dinainte de ’89. Ăştia-s militari – bărbaţi care-şi asumă votul şi voinţa”, a spus preşedintele suspendat.
Personal mi se pare cel putin anormal sa compari Spania cu Afganistanul, deplasarea intre doua locatii din Afganistan implicand un risc imens, risc de care presedintele ar trebui sa stie. Dealtfel, ministrul Dobritoiu a si luat atitudine fata de declaratiile cel putin anormale:
„Cele opt secţii de votare din Afganistan şi Balcanii de Vest au fost dimensionate în funcţie de necesităţi şi numărul mare de militari dislocaţi în teatrele de operaţiuni. Spre deosebire de alegerile din 2009, când au fost organizate patru secţii de votare, configuraţia dispunerii unităţilor militare române în bazele de dislocare este alta, în conformitate cu necesităţile aliate, iar numărul batalioanelor de manevră a crescut. Mă surprinde că preşedintele Băsescu nu ştie că militarii sunt dispuşi diferit acum faţă de 2009, dar poate că aceasta se explică şi prin faptul că ignoră realităţile dificile ale unui spaţiu de operaţii insurgenţional”, a declarat Dobriţoiu, citat de Mediafax.
Ministrul Apărării a adăugat că în ultimele două luni a fost înregistrat un număr crescut de atentate în Afganistan, iar tranzitarea unui număr mare de militari, în convoi, atrage atenţia într-un mediu atât de ostil şi comporta riscuri majore pentru siguranţa deplasării acestora, având în vedere că sunt dislocaţi în 16 locuri, în zona de sud a Afganistanului: „Securitatea militarilor români din Afganistan, şi din oricare alt teatru de operaţiuni, reprezintă prioritate zero pentru mine, ca ministru al Apărării, şi aşa ar trebui să fie si pentru un preşedinte, fie el şi suspendat. Ministerul Apărării Naţionale a întreprins, şi cu acest prilej, toate demersurile organizatorice pentru a asigura dreptul constituţional al cetăţenilor români în uniformă, care îşi riscă viaţa sub drapelul ţării pentru a-şi exercita dreptul de vot. Nu înţeleg de ce există o teamă şi o reticenţă pentru felul în care ar vota militarii din teatrele de operaţiuni la referendum, aşa cum nu înţeleg ostilitatea retoricii agresive la adresa liderilor Armatei Române. Nu noi am acordat grade pe criterii politice, ci, dimpotrivă, am stopat acest fenomen. Noua conducere a Ministerului Apărării Naţionale nu îşi permite să acorde grade cadou, aşa cum au făcut partenerii domniei sale de guvernare timp de doi ani, umilind practic spiritul de corp”.
Presedintelui ii cerem si noi, asa cum a facut-o si ministrul apararii, sa vada mocirla politica in care se scalda Romania si sa lase militarii sa-si faca treaba acolo unde i-a trimis: intr-o zona de conflict, zona in care militarii romani sunt expusi permanent riscului de a nu-si mai vedea familia.