duminică, iulie 14, 2024
AcasăActualitate militaraExterneEchipa de experti militari romani in Portugalia pentru evaluarea unor avioane F-16

Echipa de experti militari romani in Portugalia pentru evaluarea unor avioane F-16

Ministrul Apararii Nationale a declarat pentru AGERPRES ca o echipa de experti romani se va deplasa in Portugalia saptamana aceasta pentru a evalua starea tehnica a unor avioane F-16 pe care Romania ar urma sa le cumpere la mana a doua din Portugalia si Olanda. Dupa realizarea evaluarilor de catre echipa de experti si prezentarea rezultatelor, se vor face simulari pentru a stabili care este suma necesara achizitiei.

„Echipa urmeaza sa plece saptamana aceasta. Astazi am avut discutii si cu sprijinul tehnic american, militari de la Fortele Aeriene Americane din Europa. Ei, impreuna cu expertii nostri, vor evalua starea tehnica a aparatelor din Portugalia, urmand ca in luna august, conform solicitarii partii olandeze, sa mergem si in Olanda”, a declarat Corneliu Dobritoiu.

Potrivit acestuia, MApN face „toate simularile financiare in asa fel incat sa oferim decidentilor politici o viziune, o imagine asupra efortului financiar necesar achizitiei unui multirol de tranzitie. In mod normal, noi ar trebui sa asiguram tranzitia catre aparatul F-35, daca Romania are viziune strategica, daca Romania vrea sa joace un rol strategic relevant aici, la granita de est a Aliantei.”

Ministrul a mai declarat ca Romania ar urma sa cumpere 24 de avioane multirol, „suficiente pentru instruirea pilotilor”. Nu se pune problema dislocarii acestor aparate in perioada de tranzitie in teatre operationale, la mari distante de granite, ci doar ne punem problema instruirii pilotilor, indeplinirii misiunilor si instruirii echipajelor de mentenanta precum si modernizarii infrastructurii operarii unui aparat de generatia a 5-a. Pilotii se vor instrui in America pentru ca au cea mai complexa baza de pregatire a pilotilor”.

Potrivit ministrului, pregatirea pilotilor dureaza intre doi si trei ani Romania urmand sa trimita in SUA, pentru pregatire,mai mult de 48 de piloti, motivul fiind promovabilitatea scazuta in randul cursantilor, situata la 60-70% si printre pilotii americani, dar si pentru a putea asigura doi piloti pe avion in momentul in care se va incheia procesul de pregatire.

„In ceea ce priveste F-16, vor fi cu simpla si dubla comanda. Ramane sa vedem care este starea tehnica a aparatelor respective, care este si oferta partii olandeze si apoi vom evalua nevoile pentru a aduce aceste avioane la performante operationale normale si in functie de asta vom lua o decizie. Cam o treime ar trebui sa fie duble comenzi. Dar e cale lunga pana acolo. Mai intai noi trebuie sa ne asiguram instruirea pilotilor pe simpla comanda si apoi sa instruim instructorii de zbor in asa fel incat ei, aici, acasa, sa asigure pregatirea celorlalti prin dublele comenzi”, a mai spus Dobritoiu.

Sursa informatii: AGERPRES

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE