miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăActualitate militaraViitoarea misiune a NATO în Afganistan post-2014 are în vedere strict contribuţii...

Viitoarea misiune a NATO în Afganistan post-2014 are în vedere strict contribuţii pe partea de ‘training’ şi de asistenţă logistică

Logo NATO
Logo NATO
Intr-un interviu acordat Agerpres, ambasadorul României la NATO, Sorin Ducaru, a declarat ca viitoarea misiune a NATO în Afganistan post-2014, care urmează a fi definită la nivel politic şi militar, are în vedere strict contribuţii pe partea de ‘training’ şi de asistenţă logistică, iar propunerea americană privind nivelul prezenţei, anunţată de secretarul apărării al SUA la ministeriala din februarie, creează un nivel maxim al prezenţei forţelor aliate şi partenere între 8.000 şi 10.000 de militari.

Anii 2013-2014 constituie perioada tranziţiei responsabilităţilor de securitate către forţele afgane, fapt ce va duce la reducerea graduală a prezenţei româneşti în provincia Zabul. În perioada următoare vor fi stabilite aspecte de detaliu cu privire la numărul, locaţia şi tipul de mandat necesar unei prezenţe post-2014, apoi va fi convenit cu partea afgană un acord cu privire la statutul forţelor în Afganistan (SOFA).

În acest moment, 80% din populaţia afgană locuieşte în zone în care responsabilităţile de securitate au fost deja preluate de către forţele afgane. Faţă de anul trecut se remarcă o diminuare a incidentelor de securitate, mai ales a incidentelor generate de atacuri asupra reprezentanţilor aliaţi din interiorul forţelor de securitate afgane.

Stabilizarea Afganistanului va depinde de o serie de factori, precum asigurarea susţinerii financiare şi logistice a forţelor afgane de securitate în perioada următoare, şi există deja un angajament al ISAF în acest sens până în 2017, o prezenţă militară relativ mică – 8.000-10.000 militari – pentru continuarea sprijinului în vederea antrenării forţelor de securitate afgane, respectiv de capacitatea autorităţilor afgane de a oferi o guvernare coerentă, de administrare corespunzătoare a justiţiei, de stimulare a dezvoltării economice, cu sprijinul comunităţii internaţionale.

Raspunzand unei intrebari avand ca tema imaginea trupelor române în cadrul NATO după participarea României la misiunile din Irak şi Afganistan, ambasadorul a raspuns:

”După cum se poate observa, la orice contact politic de nivel înalt, fie vizite ale unor oficiali români la sediul NATO sau ale unor reprezentanţi NATO în România, unul dintre primele mesaje care este transmis este acela de înaltă apreciere pentru contribuţia României la operaţiunile NATO. Este vorba aici atât de contribuţia cantitativă, dar şi calitativă, prin înaltul profesionalism, dedicaţie, spirit de sacrificiu şi capacitate de interoperabilitate”.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE