Cu voie sau fara voie, pensionarii militari au fost târâți în dispute politice în ultimii ani, adevăratele probleme ale acestora fiind lăsate în plan secund: pensiile militare și facilitățile la care aceștia aveau dreptul conform legii au fost trecute în uitare asteptând de mai bine de un an rezolvarea. Iată că a venit randul PDL-ului să atace USL-ul pe tema pensiilor militarilor.
Că vorbim de SCMD sau ANCMRR, structuri asociative ale pensionarilor militari, ambele si-au uitat scopul principal, semnand protocoale de colaborare cu diferite partide politice, antrenand pensionarii in dispute si jocuri politice pentru care nu erau pregatiti.
Pentru ca cititorii nostri ne intrebau de ce nu scriem despre aceste structuri asociative, acesta este raspunsul: politizarea excesiva atat in comunicate cat si in aparitiile reprezentantilor in media. Nu pot sa accept transformarea militarului in politician atata timp cat nu asta este rostul lui. Chiar daca am pierdut in pozitiile din cautarea google, am preferat sa abordez subiecte din actualitatea militara romaneasca, cu referiri rare la SCMD sau ANCMRR.
Iata astazi inca o iesire politica publica, de data aceasta din partea PDL, pensionarii militari fiind in prim plan:
Secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, consideră că premierul Victor Ponta este mult prea preocupat de războiul intern din USL decât de soarta românilor şi se foloseşte de pensionarii miliari împotriva adversarilor săi din PNL.
Flutur arată, într-un comunicat de presă transmis duminică, că în campania electorală USL îi minţea pe români că nu se pune problema de noi taxe sau impozite, iar realitatea arată însă exact contrariul pentru că singura soluţie pe care a găsit-o pentru pensionarii militari este să taie veniturile bugetarilor prin aşa-zisa taxă de solidaritate.
Liderul PDL susţine că prin această măsură premierul Victor Ponta vrea să învrăjbească diverse categorii sociale, pe principiul „luăm de la unii şi dăm la alţii”.
„Victor Ponta este mult mai preocupat de războiul intern din USL decât de soarta românilor. El se foloseşte de pensionarii militari, utilizându-i ca instrument împotriva adversarilor săi din PNL. Premierul încearcă să arunce responsabilitatea găsirii de resurse pentru pensiile militare în cârca liberalilor”, arată Flutur.
El apreciază că prin această acţiune premierul speră că pensionarii militari vor pune presiune pe ministrul de Finanţe şi că nemulţumirea publică va fi îndreptată către PNL, dar uită însă să menţioneze că el este şeful Guvernului şi că, de fapt, responsabilitatea îi aparţine în totalitate.
„Acest joc de-a pasatul răspunderii în USL arată limpede ca guvernarea e pe drumul eşecului. Victor Ponta încearcă să împartă cât mai egal eşecul guvernării cu cei din PNL”, adaugă Flutur.
El mai susţine că românii încep să înţeleagă că USL le oferă un şir nesfârşit de scumpiri, creşteri de taxe şi impozite, blocarea tuturor investiţiilor şi lipsa oricăror perspective pentru o viaţă mai bună.
„După ce guvernele PDL au pus ordine în sistemul pensiilor militare, peste 90% fiind majorate, acum pensionarii riscă să nu-şi mai primească banii, din cauza incompetenţei politicienilor din USL”, a subliniat Gheorghe Flutur.
El a mai arătat că situaţia economică din România e total nemulţumitoare, iar economia privată a fost împovărată cu impozite şi taxe, fiind astfel blocată şi descurajată să lucreze mai bine şi să creeze noi locuri de muncă, ceea ce se vede foarte clar în reducerea încasărilor bugetare din impozitul pe profit.
Eu consider ca pensionarii militari nu au nevoie de tot acest circ, politica fiind un subiect tabu in meseria lor de-a lungul celor 20-30-40 de ani de activitate. Pensionarii militari au nevoie , ca toti ceilalti pensionari, de stabilitate, de siguranța unei pensii dobandite in conditii legale dupa o viata în care si-au slujit tara indiferent de forma ei.
Poate ar trebui ca aceste structuri asociative sa lase polologhia si împuțiciunea politica deoparte si sa treaca la sustinerea reala a drepturilor cuvenite acestei categorii de militari napastuita in ultimii ani…pentru ca nu este tocmai usor sa astepti zi de zi o alta decizie de pensie.
Poate ar trebui ca aceste structuri asociative sa-si dea mana si sa treaca la sustinerea unor proiecte de legi benefice atat pentru militarii in activitate cat si pentru cei in rezerva, pentru ca asta este scopul infiintarii lor si nu retributiile de mii de lei pe care sefii acestora le au in acest moment, si nu slujirea politica a nu stiu carui partid aflat sau nu la putere.
Poate ar trebui ca aceste structuri sa se implice mai mult in promovarea imaginii armatei romane, care a avut mult de suferit in urma acestor scandaluri, atat prin participarea la evenimente cat si organizarea de evenimente.
Nu am inteles niciodata cum se lasa tarati in scandaluri politice si murdariti cu mocirla politicii generalii si coloneii care de-a lungul vremii au condus mii de oameni, din postura de comandanti ai unor unitati de nivel brigada sau divizie. Oare asta este valoarea reala a acestor comandanti?