Mii de studenţi şi elevi afectaţi de tăierea normei de ţigări
Potrivit unor evaluări preliminare, mii de elevi şi studenţi vor fi afectaţi de tăierea normei de ţigări, care se acordă, potrivit OG 26/1994, unor categorii de personal din sectorul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale. Pentru studenţi, norma de hrană este de 18 lei pe zi, în timp ce norma pentru ţigări era de un leu pe zi.
Proiectul legislativ care vizează descurajarea consumului de tutun, dar şi eliminarea cheltuielilor bugetare. Unicul articol prevede abrogarea Normei 13 – Norma pentru ţigări prevăzută în anexa 1 a Ordonanţei 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională. Ordonanţa 26/1994 vizează personalul MApN, dar şi personalul MAI , Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, SRI, SIE, SPP şi STS.
Potrivit expunerii de motive a proiectului legislativ, Norma 13 este norma de ţigări care se acordă studenţilor şi elevilor din academiile militare şi şcolile de maiştri militari şi subofiţeri.
Expunerea de motive invocă recomandările UE în domeniul prevenirii şi combaterii efectelor consumului de tutun, dar şi prevederile Directivei 37 din 2001 a PE şi Consiliului UE referitoare la limitarea consumului produselor de tutun, este imperios necesară compatibilizarea legislaţiei naţionale, în scopul protecţiei personalului şi menţinerii sănătăţii elevilor şi studenţilor.
Tăierea normei de ţigări – la votul parlamentarilor
Tăierea normei depinde acum de decizia parlamentarilor, care vor vota proiectul de lege privind modificarea Anexei 1, la Ordonanţa Guvernului nr.26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
Proiectul are avizul favorabil al miniştrilor de Interne, al Apărării, al Justiţiei, precum şi a directorului SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, al directorului SRI, George Maior, precum şi a directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş. De asemenea, proiectul a fost avizat favorabil şi de ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu.
Economii anuale de două milioane de lei, pentru bugetul de stat:
Potrivit iniţiatorilor proiectului, tăierea normei de ţigări va reduce cheltuielile de personal cu 1905,4 mii de lei în 2010, pentru următorii cinci ani media economiilor fiind de 2321,54 mii lei pe an.
De exemplu, Ministerul Apărării va economisi mai mult de 11,3 milioane de lei până în 2014, dacă nu le va mai da bani de ţigări elevilor şi studenţilor din unităţile de învăţământ de profil, în timp ce SRI va face economii de aproape 306.000 de lei.
Sursa: gandul.info