Sursa foto: Agerpres
Dupa schimbul de replici, cei doi au parasit Aula Academiei la iesire acuzandu-se reciproc prin intermediul presei pe tema celor doua subiecte, ministrul Apararii calificand, in cele din urma, strategia nationala de securitate drept „muzica lautareasca”, mai transmite Mediafax.
Sunt insa destul de interesante declaratiile si sperantele ministrului Dobritoiu prezentate presei,acesta sustinand ca, odata cu modificarea Constitutiei, ar trebui sa se propuna si modificarea legii de functionare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) si chiar redenumirea acestei structuri.
„Poate ne gandim sa-i schimbam si denumirea, ca nu doare”, a spus el dupa ce a parasit conferinta „Securitatea nationala in societatea bazata pe cunoastere. Inteligence, cunoastere stategica si decizie”, care a avut loc in Aula Academiei Romane.
Intrebat daca, in opinia sa, ar trebui modificata si componenta CSAT, Corneliu Dobritoiu a raspuns: „Componenta, nu stiu daca este cazul, dar oricum vom face analize, cred ca da, pentru ca atat timp cat democratiile occidentale au extins cadrul securitar prin includerea altor domenii – agricultura, mediul – institutiile respective nu sunt reprezentate la masa CSAT. Ori, daca aceste domenii sunt abordate de aliatii nostri cei mari, sunt considerate ca domenii de importanta strategica, ar trebui sa fie acolo”.
Intrebat daca seful statului ar trebui sa aiba in continuare si rolul de presedinte al CSAT, Dobritoiu a raspuns: „Categoric da. Daca respectam prevederile actualei Constitutii, conform careia presedintele are atributii distincte in domeniul securitatii, apararii si politicii externe, categoric trebuie sa aiba si un instrument de lucru”.
De asemenea, el a apreciat ca premierul trebuie sa fie in continuare vicepresedinte al CSAT, pentru ca el raspunde de exercitarea functiilor executive pe dimensiunea economica. „Resursele, de acolo vin, nu din alta parte”, a subliniat demnitarul.
In opinia sa, CSAT ar trebui sa aiba grupuri de lucru, care sa se intruneasca ad-hoc si care sa faca expertize de categorii diferite la nivelul institutiilor reprezentate la masa principalilor membri, astfel incat sa faca evaluarile, asa cum se face „in lumea occidentala, in lumea democratica”.
„Nu s-au facut astfel de evaluari, desi Ministerul Finantelor, prezent la masa reuniunilor, a fost de acord cu toate deciziile CSAT si apoi s-a constatat: ‘Nu avem bani pentru domeniul respectiv'”, a aratat Corneliu Dobritoiu.
Despre avionul multirol
Guvernul va aloca anual 0,1% din PIB pentru achizitia de avioane multirol, program derulat pe o perioada de cinci ani, a declarat luni ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, citat de Agerpres. El a dat asigurari ca se vor gasi resurse financiare pentru cumpararea de avioane multirol.
„Deocamdata, am trimis doar scrisoarea de intentie pentru inceperea negocierilor preliminare, urmeaza, in urma negocierilor, sa stabilim un calendar privind semnarea contractului. Sunt bani de la Guvern, dar noi sustinem apasat oriunde si ori de cate ori va fi nevoie necesitatea valorificarii infrastructurii in exces pentru a produce un aport de resurse financiare la bugetul Apararii”, a spus Dobritoiu, dupa o dezbatere pe probleme de securitate nationala.
„Noi avem o cifra globala a acestui contract – 670 de milioane de dolari. Plata se va face anual, pe o perioada de cinci ani si atunci sumele sunt suportabile. In mod normal, daca am imparti aceasta suma la cinci sau sase ani, sunt cam 100 de milioane de dolari pe an numai pentru inzestrare si acestia reprezinta 0,1% din PIB”, a explicat el.
Visul ministrului
„Noi incercam sa intram in negocieri politice pentru cresterea bugetului cu 0,3% din PIB, in asa fel incat la finalul unui ciclu guvernamental sa ajunga la 2%”, a sustinut ministrul Apararii Nationale.
De remarcat aciditatea vorbelor ministrului si sagetile trimise catre administratia prezidentiala, dupa ce mai facuse acest lucru in urma cu doar cateva zile. Cel mai probabil, din tot acest circ politic in care este tarat cu voie sau fara voie si ministrul apararii, militarii se vor alege cu o categorie de forte mai putin (aviatia) si cu un buget mai prapadit decat cel de acum. Vor fi suplimentate bugete de unde capusele pot suge ceva. Ce poti lua de la o armata care este la limita subzistentei?