miercuri, octombrie 9, 2024
AcasăIn zona barfeiMilitarii se muta din Cetatea Aradului, dar nu in corturi

Militarii se muta din Cetatea Aradului, dar nu in corturi

Cetatea Aradului.
Sursa foto: roportal.ro
Ministrul Corneliu Dobriţoiu a declarat, într-o conferinţă de presă la Prefectura Arad, că Cetatea Aradului va fi transferată autorităţilor locale dacă părţile respectă protocolul existent pe acest subiect, transmite corespondentul MEDIAFAX. „Acel protocol trebuie respectat. Avem disponibilitatea de a retroceda acest vestigiu istoric, dar nu ne putem muta cu Armata în corturi, că prea mulţi şi-au bătut joc de ea. Prea mulţi i-au umblat pe la bugete, spre satisfacţia unei clientele de partid neruşinate”, a spus ministrul.

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a declarat, joi, că aşteaptă autorităţile locale din Arad să se aşeze împreună la masă „cu seriozitate” pentru discuţii privind mutarea militarilor din cetatea aflată în centrul oraşului, însă nu „în corturi”.

„Trebuie să luăm articol cu articol acel protocol agreat în comun, să vedem dacă pretenţiile MApN sunt oneroase sau nu”, a spus ministrul.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, declara, în 7 noiembrie, într-o conferinţă de presă, că există un blocaj în preluarea Cetăţii Aradului, care găzduieşte Batalionul mixt româno-maghiar de menţinere a păcii, de la Ministerul Apărării Naţionale, pentru că au fost ridicate pretenţiile financiare la o sumă pe care municipalitatea nu şi-o permite. El afirma că Guvernul a transmis recent Primăriei un proiect de modernizare a unităţii militare de la marginea oraşului, din cartierul Gai, în care ar urma să se mute Batalionul mixt româno-maghiar de menţinere a păcii, care ocupă cetatea. Conform acestui proiect, costurile sunt de 17 milioane de euro. Falcă spunea că în noile condiţii impuse de Executiv nu poate spune când va fi introdusă Cetatea Aradului în circuitul civil, ca obiectiv turistic internaţional.

Reprezentanţii MApN precizau, într-o informare transmisă în 9 noiembrie că nu au modificat cerinţele iniţiale. În informarea transmisă de Ministerul Apărării Naţionale, se arăta că diferenţa de valoare a investiţiilor pe care trebuie să le facă municipalitatea într-o altă bază militară este dată doar de creşterea cursului euro-leu.

Totodată, ministerul arăta că „la verificarea efectuată în luna iunie 2012, reprezentanţii Consiliului Local al municipiului Arad nu au putut pune la dispoziţie documente sau informaţii concrete referitoare la demersurile efectuate pentru realizarea de locuinţe prin ANL”, respectiv 250 de locuinţe care urmau să fie atribuite militarilor.

Concluzia este una trista: pentru marea majoritate a politicienilor romani actuali armata reprezinta decat o unealta de reclama politica, unealta pe care o folosesc doar in situatii bine definite. Acest Falca are ca obiectiv eliberarea cetatii, relocarea militarilor fiind un subiect neinteresant. Daca militarii romani isi desfasoara activitatea cu un mare succes in teatrele de operatiuni stand in corturi, de ce nu ar face la fel si in tara?

Scurt istoric Cetatea Aradului

In anul 1763, imparateasa Maria Tereza a ordonat inceperea constructiei Cetatii Aradului in stil Vauban-Tenaille. Lucrarile au durat 20 de ani si s-au finalizat in 1783. In interiorul cetatii a fost construita o biserica catolica iar in cladirile din imprejurimi au locuit calugarii franciscani.

Pana in anul 1918, Cetatea Aradului a servit ca inchisoare militara pentru Imperiul Austro-Ungar. Tot acolo au fost inchisi Horea, Closca si Crisan. In prezent, in interiorul cetatii se afla un batalion mixt de mentinere a pacii ce a devent activ din 1999, in urma unei colaborari romano-maghiare.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE