miercuri, februarie 21, 2024
AcasăStructuriSărăcia bate haina militară.Misiune în ....străinătate

Sărăcia bate haina militară.Misiune în ….străinătate

Posturile de la stat nu mai prezintă siguranţă. Reducerea salariilor cu 25 la sută i-a determinat pe mulţi bugetari să se gândească foarte serios la demisia din sistem. Primii care au dat tonul au fost funcţionarii publici, care nu au mai acceptat munca titanică pentru câteva sute de lei. Zilele trecute, anunţul ministrului de Interne, Vasile Blaga, potrivit căruia se preconizează disponibilizări în poliţie şi celelalte structuri de ordine publică i-a pus pe gânduri şi pe angajaţii în uniformă. Speriaţi că nu vor mai avea cu ce să-ţi plătească ratele la bănci, întreţinerea şi celelalte cheltuieli, zeci de poliţişti, jandarmi şi pompieri au renunţat să mai fie în slujba cetăţenilor.

Reducerile veniturilor cu 25 la sută din sistemul bugetar nemţean i-au determinat pe unii angajaţi să renunţe la locurile de muncă. Astfel, din cei 340 de angajaţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Neamţ, 5 şi-au dat demisia în cursul acestui an. „Misiunile nu sunt afectate, deoarece numărul jandarmilor care au plecat nu este atât de mare”, a precizat căpitan Cătălin Resmeriţă, purtătorul de cuvânt al IJJ Neamţ. Din structura Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Neamţ, de când s-au aplicat măsurile de austeritate, un singur ofiţer şi-a dat demisia şi a plecat la muncă în străinătate. De la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ISU Neamţ, 4 cadre militare au trecut în rezervă, la cerere. Actuala încadrare, de aproximativ 70 la sută din necesarul existent în actualul stat de organizare, constituie un „minim de avarie” „Aşa cum s-a întâmplat şi în această vară, când au existat nenumărate misiuni de limitare şi înlăturare a efectelor produse de inundaţii, se va recurge la chemarea cadrelor din turele libere, pentru a putea gestiona situaţiile de urgenţă produse în zona de competenţă. Vom interveni cu acelaşi profesionalism şi devotament în sprijinul cetăţenilor judeţului, ori de câte ori aceştia sau bunurile lor sunt în pericol, aşa cum am făcut-o şi până în prezent. Având în vedere că judeţul Neamţ este unul dintre cele mai grele judeţe, din punct de vedere al situaţiilor de urgenţă produse de-a lungul anilor raportat la numărul indicatorilor de personal, ne exprimăm speranţa că, după parcurgerea acestei perioade pentru care sunt instituite măsurile de austeritate cu caracter temporar, vom reuşi să îmbunătăţim procentul de încadrare a funcţiilor neocupate”, a precizat col. Ionel Pârvu, prim adjunct al ISU Neamţ.

Pompierii vasluieni nu şi-au făcut încă bagajele, dar mulţi se gândesc să plece, fiindcă diminuarea salariilor îi pune în imposibilitatea de a duce un trai decent. „Ştiţi, ai noştri s-au învăţat să trăiască mai modest, poate de asta nu au plecat încă. Nu este exclus să facă acest lucru de acum încolo. Nu este unul care să nu se plângă că nu-i ajung banii. Au rate, copii, greutăţi”, ne-a spus Marian Ababei, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui.

În schimb, de la IJP au plecat până acum trei poliţişti, iar alţii pregătesc terenul. „ Am colegi care prospectează piaţa muncii. Caută în general oferte din străinătate”, ne-a declarat Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al IJP Vaslui.

Nici o perspectivă

O situaţie fără precedent este însă la Bacău. La sfârşitul săptămânii trecute, cel mai bun pompier al României a trecut în rezervă la nici 25 de ani. Victor Dănilă, pompier din detaşamentul Oneşti, a decis că pentru el România nu mai oferă nicio perspectivă. De două luni, portofelul e tot mai subţire în ziua de salariu aşa că gândurile unui viitor peste graniţă au început să-i dea târcoale. E pompier de aproape trei ani, însă Guvernul n-a ţinut cont de sutele de intervenţii prin apă, foc, ger sau caniculă ale tânărului sergent major. „Nu plec din cauză că nu-mi mai place cariera militară. Plec din motive financiare”, a spus Victor Dănilă.

Din dragoste pentru sport, a amânat plecarea cât mai mult. A vrut să mai participe la o ultimă competiţie alături de colegii lui. Au reuşit, în premieră, să aducă trofeul învingătorilor în Moldova, în vitrina celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bacău. De Ziua Pompierilor, a renunţat la cariera sa şi la hainele militare.

Şi poliţiştii locali stau cu demisiile pe masă, după ce fluturaşul de salariu le-a arătat că au primit în cont doar 500 de lei, iar 12 angajaţi de la Gruparea Mobilă de Jandarmi (GMJ) au renunţat deja la haina militară.

Din păcate, nu se ştie cine va lua locul celor care hotărăsc să ia calea străinătăţii pentru un trai mai bun, în condiţiile în care de ani de zile nu s-au mai făcut angajări în sistem, tot din lipsa banilor. Tot ce le rămâne guvernanţilor este să se roage ca asupra ţării să nu se mai abată vreo calamitate, pentru că înainte de a interveni, mulţi oameni în uniformă se vor uita mai întâi în portofel. (ASIS)

„Nu este unul care să nu se plângă că nu-i ajung banii. Au rate, copii, greutăţi”, Marian Ababei, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui

La nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi, 40 de lucrători şi-au depus demisiile şi au ales să părăsească teritoriul României în căutarea unui trai mai bun.

Sursa: evenimentul.ro

RELATED ARTICLES

5 COMENTARII

 1. da aveti respect si pentru cei cu scoala militara gen fratii Buturca care puneti presiune pe ei in fiecare sedinta pentru a se alatura Asociatiei Salvatorul si urmariti sa le faceti rau..,pacat ca celor din jur le este frica sa vorbeasca despre tot si sa fim seriosi e nevoie de o schimbare la Isu Neamt

 2. s[eram ca asemena hoti ca cei mentionati in aceste paragrafe nu vor mai exista vreodata la isu neamt si sa lase pe cei tineri sa faca un management mai adecvat anului 2012 Domnilor comunismul sa dus de mult daar voi traiti cu el in sange si nu va puteti detasa usor

 3. Ionele, cand mai scrii in apararea ta, fa-o mai cu perdea, se vede de la o posta ca tu ai scris! Cine ar putea spune o asa aberatie ca cei trei penali sunteti de o inestimabila valoare, doar unul dintre voi. Sunteti de valoare , dar la hotii si smecherii! Cei trei colonei sunteti ultimii pe o lista a moralitatii si primii dintre borfasi! Chiar nu stii ce ati facut? ciobanu a plecat ca urmare a hotiilor facute fiind cercetat penal, iar acum tu si Sandel! Ce nu e clar? Sunteti cercetati ca urmare a prostiilor facute, fiecare in domeniul pe care il conduceti! Referitor la functia de la detasament ramasa vacanta se aude ca va fi ocupata de nepotul adus de la Bucuresti, prostanacul acela de locotenent, Ciucanu! Azi am auzit una tare, ca tu Ionele urmeaza sa fii tatic dar in deplasare cu una de pe langa pompieri pe care au supus-o si soldatii! Chiar asa ai ajuns Ionele? Macar acum stii ca nu e vina ta ca nu ai avut copii pana acum, dar chiar cu taratura aceea? Dar daca tie ti-a placut…aceasta e inestimabila ta valoare!

 4. Despre adevarata valoare a celor 3 personaje de o „inestimabila valoare” cunoastem toti cei care facem parte din sistem, cat si cei dinafara! Comentariul de mai sus este opera lui Pirvu Ionel, nu vad cine ar fi spus asemenea aberatii si nu a gasit alti ofiteri sa laude decat cei 3 carea au fost si sunt urmariti penal! Pacat ca e doar un foc de paie si nu o valvataie, cei 3 sunt ultimii din unitate dintr-o lista a moralitatii si conduitei, mai bine zis niste borfasi, sa fiu scuzat, dar asta sunt ei ca sa nu le mai spun si altfel! Ionele, altadata cand mai scrii despre tine, fa-o mai cu perdea, nu vad cine te-ar putea lauda in asa hal cand tu stii cine esti! Apropos, azi am auzit una noua, ca urmeaza sa fii tatic si nu in familie, ci cu una de prin vecinii din spatele pompierilor, una buna rau de tot care te-a dat in judecata deja. Chiar acolo ai ajuns,sa mergi la devoratoarele de sex ale fostilor soldati?Rau ai ajuns, jalnic!

 5. Adresez acest text celor care nu pot sa-si vada de lungul nasului de la I.S.U. Neamt.
  Cine sunt acei pompieri nu mai incap de neamurile col. Parvu Ionel si care indraznesc sa faca astfel de afirmatii? NU le este oare rusine sa jigneasca intr-un asemenea hal un om de o adevarata valoare profesionala si umana? Rusine domnilor asa zisi pompieri, sunt sigur ca sunteti dintre cei angajati in prima serie de profesionalizare din anul 2006, fiti demni si spuneti-va numele, lasati anonimele, nu mai atacati sefii pe la spate. Aduceti-va aminte ce examene ati dat, cum se rugau cadrele vechi de voi sa veniti la Pompieri si doar cei mai „batuti in cap” nu au promovat. V-ati vazut subofiteri si ofiteri fara pic de munca, doar cu o amarata diploma de bacalaureat si licenta luata numai voi stiti cum, fara sa transpirati pe bancile scolilor militare ! Cum va permiteti domnilor, asumati-va faptele !
  Ati reusit domnilor pompieri profesionisti din sursa civila sa pangariti aceasta institutie a Pompierilor pentru care oameni ca dl.col. Parvu Ionel, col. Ciobanu Mihai, col. Alexandrescu Gheorghe si multii altii, ofiteri si subofiteri au muncit si au suferit cu adevarat .
  RUSINE !!! RUSINE !!! RUSINE!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE