sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăActualitate militaraRecalcularea pensiilor militare si declaratiile generalului Maria Lupu.

Recalcularea pensiilor militare si declaratiile generalului Maria Lupu.

Generalul de brigada Maria Lupu, seful Directiei financiar-contabile din Ministerul Apararii Nationale, a declarat, miercuri, intr-un interviu acordat Agerpres ca a fost nevoie de un ordin al ministrului Apararii Nationale pentru a se preciza responsabilitati clare pentru structurile din aceasta institutie, implicate în procesul de recalculare a pensiilor.

Totodata, gl.bg. Maria Lupu spune ca Centrele militare vor centraliza documentele doveditoare dupa care vor elibera pensionarilor militari adeverintele de venit şi precizeaza ca cei ce nu vor face cerere de recalculare a pensiei vor beneficia de o pensie recalculata pe baza salariului mediu brut pe economie.

“Centrele militare vor elibera adeverintele de venit, dupa ce vor centraliza documentele doveditoare pe care le vor solicita unitatilor sau depozitelor, dupa caz. Domnul Gabriel Oprea, ministrul apararii nationale, a insistat sa se procedeze aşa, tocmai pentru ca pensionarii militari sa nu fie purtati pe drumuri. Unii au lucrat, de-a lungul carierei, în mai multe unitati. Este posibil sa nici nu mai ştie cu exactitate perioadele, datele la care s-au mutat dintr-o unitate în alta. Mai mult de atât, armata s-a reorganizat, au fost desfiintate unitati, iar arhivele acestora au fost preluate de altele sau de depozite. Prin urmare, prevederea ca întregul proces de eliberare a adeverintelor de venit sa se desfaşoare prin centrele militare zonale/judetene/de sector nu face decât sa vina în sprijinul pensionarilor. Astfel, ei vor trebui sa mearga la aceste structuri pentru a depune cererea şi pentru a certifica datele din actele doveditoare. Pentru ca eliberarea documentelor sa se faca în conditii bune, s-au luat masuri în vederea asigurarii unor mijloace moderne de procesare a datelor înscrise în statele de plata” a precizat Maria Lupu

Legt de modul cum va fi reclaculata pensia, oficialul MpN a spus ca, “potrivit prevederilor Legii nr.19/2000, cuantumul pensiei se determina prin înmultirea punctajului mediu anual realizat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual se determina prin împartirea numarului de puncte, rezultate din însumarea punctajelor anuale, la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare. Punctajul anual se determina prin împartirea la 12 a punctajului rezultat în anul respectiv din însumarea numarului de puncte realizat în fiecare luna. Numarul de puncte realizat în fiecare luna se calculeaza prin raportarea venitului brut lunar individual la salariul mediu brut lunar din luna respectiva. De exemplu, sa presupunem ca un cadru militar a avut o perioada de activitate de 35 de ani. Prin însumarea punctajelor anuale, s-a obtinut un total de 63,53425 puncte. Pentru a se obtine punctajul mediu anual, acesta se împarte la 20 (stagiul complet de cotizare, în cazul cadrelor militare, prevazut la art.5 alin.(2) din Legea nr.119/2010). Rezultatul – 3,17671 – reprezinta numarul de puncte pe baza caruia se stabileşte cuantumul pensiei, prin înmultirea cu valoarea punctului stabilita prin lege. Aceasta este de 732,8 lei. Adica, în exemplul de mai sus, pensia va fi de 2.328 lei, la care se va adauga sporul prevazut la art.11 din Legea nr.80/1995.

In legatura cu variantele de simulari, care circula, pe internet,potrivit carora pensiile militare se pot diminua şi cu pâna la 50%., generalul Maria Lupu a spuys ca, “cuantumul pensiei depinde de valoarea veniturilor realizate lunar în perioada de activitate, de vechimea în serviciu/munca, de conditiile în care cei în cauza şi-au desfaşurat activitatea – deosebite, speciale sau alte conditii. Influenta negativa asupra cuantumului pensiilor recalculate ar fi fost foarte mare daca nu ar fi intervenit domnul Gabriel Oprea, ministrul Apararii Nationale. Datorita sprijinului sau am reuşit sa schimbam unele prevederi din proiectul legii. Astfel, a fost introdus art.5 alin.(3), care prevede ca, la cuantumul pensiilor stabilite ca urmare a procesului de recalculare, se aplica prevederile art.11 teza a III-a din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile şi completarile ulterioare. Tot domnul ministru a facut demersurile pentru ca stagiul complet de cotizare pentru pensiile cuvenite sau aflate în plata sa fie de 20 de ani atât pentru femei, cât şi pentru barbati. Mai mult, ministrul apararii s-a implicat direct, organizând grupuri de lucru şi întâlniri periodice atât cu specialiştii din sistemul de aparare, ordine publica şi siguranta nationala, cât şi cu asociatiile cadrelor militare în rezerva şi în retragere, în eforturile pentru mentinerea la acelaşi nivel, în urma recalcularii, a pensiilor militare pâna în 3000 de lei. Discutiile purtate cu asemenea ocazii au avut ca scop identificarea celor mai bune solutii, dar şi o informare permanenta asupra stadiului demersurilor noastre. “

Ordinul nr. M.101

Intr-un comunicat primit la redactie din partea Ministerului Apararii Nationale se precizeaza ca, ministrul apararii nationale a semnat Ordinul nr. M.101 din 23 august a.c., pentru aplicarea, in Ministerul Apararii Nationale, a Hotararii Guvernului nr. 735/2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.

Ordinul ministrului apararii nationale nr. M.101 este in primul rand menit sa inlature un circuit birocratic nedrept, pe care pensionarii militari trebuiau sa il parcurga in procesul de recalculare a pensiilor, astfel incat efortul in acest demers va reveni institutiei militare. Prin organizarea mai multor grupuri de lucru si consultari cu specialistii din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala si cu reprezentantii asociatiilor cadrelor militare in rezerva si in retragere, M.Ap.N. a identificat o solutie corecta, care reflecta deopotriva respectul pentru pensionarii militari si pentru activitatea desfasurata de acestia in cadrul Armatei Romane si in slujba statului roman.

Reprezentantii armatei considera ca, prin Ordinul ministrului apararii nationale nr. M.101 se simplifica procedura de obtinere a adeverintelor de venit si se statueaza responsabilitati pentru structurile din M.Ap.N. implicate in procesul de recalculare a pensiilor. Conform art. 2 din Ordin, „in vederea obtinerii documentelor doveditoare necesare recalcularii pensiilor militare de stat, beneficiarii se adreseaza centrului militar zonal/judetean/de sector pe a carui raza domiciliaza sau unde au fost luati in evidenta la data trecerii in rezerva, completand cererea prevazuta in anexa nr. 1 ”.

Potrivit acestei prevederi, procesul de eliberare a adeverintelor de venit se va desfasura prin centrele militare zonale/judetene/de sector, fapt care vine in sprijinul pensionarilor militari, astfel incat sa nu fie necesar ca acestia sa se adreseze, pentru obtinerea adeverintelor, fiecareia dintre unitatile militare unde au lucrat. La centrele militare, beneficiarii vor depune cererea si vor certifica datele din actele doveditoare, daca in timpul perioadei de activitate au fost incadrati numai in unitati ale Ministerului Apararii Nationale. Modul de obtinere a adeverintelor de venit, pentru cazurile particulare ale cadrelor militare care au lucrat in unitati din afara M.Ap.N. sau au fost detasate la alte institutii este, de asemenea, reglementat in art. 2.

Potrivit art. 3 din Ordin, „unitatile militare detinatoare de arhiva si depozitul central/depozitele intermediare de arhiva vor asigura culegerea si transmiterea, in format electronic, a datelor necesare recalcularii pensiilor militare”.

Unitatile militare detinatoare de arhiva, depozitul central/depozitele intermediare de arhiva, care elibereaza copiile dupa documentele arhivate, si centrele militare care elibereaza adeverintele in vederea recalcularii pensiilor poarta intreaga raspundere cu privire la valabilitatea si corectitudinea acestora.

Ordinul defineste „veniturile realizate lunar” care fac obiectul adeverintelor de venit si categoriile de solde/retributii/sporuri/indemnizatii/alte elemente salariale care intra in aceasta notiune.

La stabilirea stagiului de cotizare se are in vedere vechimea in serviciu si, dupa caz, vechimea in munca valorificata in ultima decizie de pensie, pana la data incheierii procesului de recalculare, potrivit prevederilor art. 8-10 din Legea nr.119/2010.

In anexele la Ordinul nr. M.101 sunt prezentate modelul de cerere prin care pensionarii militari se adreseaza comandantilor centrelor militare, modelul de corespondenta intre unitatile militare cu atributii in recalcularea pensiilor, precum si modelul de adeverinta salariala.

Sursa: ziuaveche.ro

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular