„Pensiile recalculate pe baza contribuţiei în câmpul muncii sunt mai exacte şi mai corecte decât au fost înainte” – general Silvestru Hanganu, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din Braşov
În plin proces de recalculare a pensiilor, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a reuşit să proceseze până săptămâna trecută 25.798 de dosare. Dintr-o statistică obţinută de la minister reiese că în 18.239 de cazuri valoarea indemnizaţiei va creşte, mai exact, în 70% din cazuri pensiile vor fi mai mari decât în prezent.
Consilierii recalculării
De la declanşarea procedurii de recalculare, pensionarii militari braşoveni au început să se perinde pe la sediul Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere (ACMRR) din Braşov. Unii tocmai primiseră decizia de recalculare cu noua valoare a indemnizaţiei lunare. Majoritatea celor pe care i-am întâlnit ieri acolo erau, ce-i drept, nemulţumiţi, asta pentru că vârstnicii care s-au văzut cu pensia majorată nu s-au mai deranjat să afle de ce. „Diferenţa este greu de contabilizat. Calculul respectiv este foarte întortocheat. De multe ori depinde de încadrarea respectivilor pe funcţii şi pe grade. Au fost cazuri când oamenii au fost pe funcţii mai mici, dar cu grade mai mari şi viceversa. În plus, în cadrul fiecărei funcţii sunt diferite ierarhii, iar în cazul gradelor se acordă calificative: excepţional, bine. În concluzie, fiecare avea o remuneraţie diferită. Tocmai din calculul acestor remuneraţii au apărut şi discrepanţele din calculul pensiilor. De când e armata, ea a fost pe funcţii, grade, responsabilităţi. Fiecare atrage solde diferite”, a declarat Ion Gabriel Creangă (foto medalion stânga), purtător de cuvânt al ACMRR.
„Când au văzut că le-a scăzut, nu au mai citit toată foaia, să vadă de ce”
Majoritatea pensionarilor militari care au nelămuriri sunt consiliaţi de generalul Silvestru Hanganu (foto medalion centru), preşedintele Asociaţiei. El ştie să citească şi deciziile de recalculare. „În ianuarie a intrat legea în vigoare. Fiind obligaţi să o respecte, cei de la MApN au reuşit să recalculeze pensiile la o parte mică din pensionari. La toţi ceilalţi au dat decizii bazate pe un calcul la care s-a folosit salariul mediu brut pe economie. Este un calcul temporar, care va fi valabil până în momentul în care MApN va reuşi să recalculeze pensiile pe baza veniturilor obţinute de fiecare persoană. La toţi care nu au putut să le recalculeze pensiile după veniturile individuale, ministerul le-a trimis acasă nişte decizii temporare. Spre exemplu, unui colonel – care în mod normal a avut un salariu mai mare decât salariul mediu pe economie, i s-a calculat pensia cu un salariu mai mic şi de aici a rezultat diminuarea indemnizaţiei”, declară generalul Silvestru Hanganu. El le explică colegilor de pensie cum stă treaba cu stagiul de cotizare, vechimea în muncă şi salariile obţinute pe baza funcţiilor şi gradelor dobândite. „Multora dintre cei cu care am vorbit le-au sosit deciziile temporare. Nefiind definitive, ei nu pot fi luaţi în calcul ca având pensii mai mici sau mai mari. Când vor primi deciziile definitive, atunci ele pot fi discutate. E normal că mulţi, în acest moment, au venit să se plângă că le-a scăzut pensia. Dar în multe cazuri ei nici nu au citit corect decizia. S-au uitat la sumă şi «Hopa! Mi-a scăzut!». Când au văzut că le-a scăzut, nu au mai citit toată foaia, să vadă de ce”, a precizat preşedintele ACMRR Braşov.
Mulţumiţii nemulţumiţi
Printre nemulţumiţi se află şi câştigători ai „potului” recalculării pensiilor. „După recalculare, pensia mi-a crescut, dar nu la valoarea la care trebuia. Sunt ani şi stagii de cotizare pe care nu mi le-au găsit. 5 ani şi câteva luni au fost calculaţi la salariul mediu pe economie, iar din cauza asta mi-a scăzut pensia. Eu aveam salariu mai mare ca media pe economie. În plus, am ieşit la limita normală de vârstă – 55 de ani. Mai exact am primit în plus 5 milioane, dar nu sunt mulţumit, pentru că nu mi s-a calculat complet. O să contest aceşti cinci ani şi o să văd dacă-mi creşte sau dacă-mi scade. Am 30 de zile la dispoziţie”, ne-a declarat maistrul principal Ovidiu Truşcă (foto medalion dreapta), pensionar MApN.
„E un calcul: nimeni nu dă, nimeni nu ia!”
„E bine de ştiut că noua indemnizaţie va rezulta din calcule: nimeni nu dă, nimeni nu ia. Rezultă mai mult sau mai puţin. Şi eu am primit mai mult decât aveam înainte, deşi mă aşteptam să scadă. Eu, fiind general, deci având pensia mai mare. Mă gândeam că, dacă au zis că se fac reduceri de 500 de milioane, înseamnă că trebuie să se taie serios. De unde să scoţi 500 de milioane de la 200.000 de pensionari, dacă nu iei câteva sute bune de lei de la fiecare? Totuşi, când m-am dus la bancomat, să scot pensia, am făcut urechile mari. «Stai, că nu-i bine!», mi-am spus, căci ştiam cât aveam înainte. Când am făcut calculul mi-am dat seama că mi-au băgat ceva în plus. V-am spus, nu mă aşteptam! Apoi am înţeles ce a rezultat din calcule: eu am ieşit la pensie la 60 de ani, la limita maximă, cu o vechime efectivă de 42 de ani în muncă. Am avut funcţii mărişoare – colonel”, ne mărturiseşte Silvestru Hanganu. În final, acesta ne-a mărturisit şi o convingere personală. „Pensiile recalculate pe baza contribuţiei în câmpul muncii sunt mai exacte şi mai corecte decât au fost înainte”, a conchis generalul Hanganu.
Sursa: bzb.ro