miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăActualitate militaraReactia MApN la ”incultura” mass-mediei romanesti pe teme militare

Reactia MApN la ”incultura” mass-mediei romanesti pe teme militare

Dupa sute de articole care mai de care mai alarmiste publicate in mass-media nationala, cu referire la mobilizarea rezervistilor si la recrutarea tinerilor, ministerul apararii nationale, prin Biroul de Presa, realizeaza importanta unor precizari pe care le si face.

Astfel, printr-un comunicat de presa, Ministerul Apărării Naţionale infirmă categoric faptul că există un proces de mobilizare a rezerviştilor sau de recrutare a tinerilor.

Documentul la care se face referire, ordinul comun publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, actualizează modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie ce urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare, pentru efectuarea vizitei medicale.

Acest demers este unul legal, în conformitate cu articolul 27 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede în mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document.

Acest certificat este unul similar cu cel al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti. Măsura legislativă nu are nicio legătură cu eventuale evoluţii în mediul de securitate, în vecinătatea României.

Referitor la aprecierile privind capacitatea operaţională a Armatei sau implicarea României în vreun act militar pe teritoriul Ucrainei, Ministerul Apărării Naţionale precizează că acestea sunt speculaţii şi trebuie evitată căderea în capcana unui război psihologic.

Armata României este în măsură să-şi îndeplinească îndatoririle stabilite prin Constituţie, pentru asigurarea securităţii naţionale şi îndeplinirea obligaţiilor internaţionale asumate de România în plan militar. Ca membră a NATO, România ia toate măsurile, conform deciziilor stabilite la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, pentru a fi pregătită să contribuie la realizarea obiectivului fundamental al NATO, apărarea spaţiului comun aliat.

Din punctul meu de vedere, aceasta reactie trebuia sa vina imediat ce s-a constatat aparitia in presa a unor articole posibil cauzatoare de ”isterie”, fie ca un drept la replica, fie ca un comunicat asemanator celui pe care vi l-am prezentat mai sus. Aceasta ”isterie” este insa cauzata si de necunoasterea domeniului militar de catre autorii articolelor publicate atat in presa scrisa cat si in cea online, situatiile mentionate fiind foarte strict reglementate in legislatia privind siguranta nationala. O scurta lectura a legislatiei privind siguranta nationala, disponibila pe internet, era suficienta pentru a trage concluzia asupra situatiei de fapt. Insa, asa cum spuneam intr-o alta postare recenta, goana dupa ”vanzari” este mai importanta de cat consecinte.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE