Noul statut al cadrelor militare, promis de ministrul Dusa, intarzie sa apara, vesnica lege 80/1995 fiind modificata si paramodificata. Un nou proiect a fost supus dezbaterii publice de catre MApN zilele trecute, mutarea la ordin in alta garnizoana, desfiintarea consiliilor de judecata, interzicerea participarii la administrarea unei societati comerciale si noi stagii in grad fiind cateva dintre modificarile dorite.
In nota de fundamentare a proiectului se arata:
În contextul în care modernizarea managementului resurselor umane constituie unul dintre obiectivele majore ale procesului amplu de transformare a Armatei României, asigurarea posibilităţilor de evoluţie în cariera militară, în mod planificat şi sub stricta guvernanţă a criteriului performanţei profesionale este un deziderat fundamental al instituţiei militare.
Modificările şi completările propuse asigură cadrul legal pentru implementarea măsurilor necesare modernizării managementului resurselor umane, prin eliminarea posibilităţilor de blocare a dinamicii de personal, asigurarea predictibilităţii evoluţiei în carieră şi a unei mobilităţi optime a personalului, elemente care să conducă la îndeplinirea eficientă a misiunilor şi obiectivelor armatei.
Aceste măsuri se referă la structurarea carierei militare pe etape distincte, care să asigure acumularea graduală a competenţei profesionale necesare îndeplinirii obiectivelor individuale, creşterea stagiilor minime în grad astfel încât dezvoltarea carierei să se deruleze în mod echilibrat în raport cu vârsta, iar într-un orizont de timp rezonabil să se configureze o structură de personal a Armatei României fundamentată pe principii moderne, adoptate de majoritatea armatelor statelor partenere în cadrul structurilor euro-atlantice.
În ceea ce priveşte adaptarea cadrului normativ de reglementare a raporturilor de serviciu ale cadrelor militare la realităţile actuale şi de perspectivă ale societăţii româneşti, ca sistem social integrator al subsistemului militar, se are în vedere eliminarea consiliilor de judecată din prevederile Statutului cadrelor militare, ţinând cont de faptul că numai autoritatea judecătorească poate avea competenţe de acest fel.
Totodată, în scopul creşterii eficienţei activităţii la nivelul întregului organism militar, inclusiv în ceea ce priveşte justeţea cheltuirii fondurilor publice, se va institui posibilitatea cadrelor militare în activitate de a beneficia de concediu fără plată atunci când solicită să participe, în interes propriu, la programe de formare profesională continuă organizate de instituţii de profil din străinătate.
Proiectul de lege
Expunerea de motive
Persoanele interesate pot trimite propuneri, sugestii si opinii cu privire la acest proiect de act normativ în termen de 10 de zile de la afisare.
Sursa: mapn.ro