LA MÂNA JUDECĂTORILOR. Administraţia comunei Satulung a acţionat în instanţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Primăria a solicitat instanţei să dispună MApN să pună la dispoziţia Comisiei locale de fond funciar a unei suprafeţe de teren care urmează să fie dezafectată din poligonul militar de la Arieşu de Pădure. Dacă instanţa va da câştig de cauză administraţiei locale, terenul va reveni în posesia foştilor proprietari.
S-a ajuns în această situaţie după ce Consiliul Judeţean a adoptat un proiect de hotărâre privind acceptarea transferului a 15 hectare teren din proprietatea publică a statului în proprietate publică a judeţului Maramureş (teren pe care se va amplasa Depozitul ecologic de deşeuri menajere din partea de sud a judeţului).
Poligonul militar de la Arieşu de Pădure se întinde pe o suprafaţă de 75 de hectare, din care 15 au fost solicitate de către Consiliul Judeţean pentru transfer în vederea implementării proiectului de gestionare integrată a deşeurilor. După adoptarea hotărârii de CJ, foştii proprietari ai terenurilor pe care se întinde poligonul militar s-au adresat Primăriei Satulung pentru a solicita restituirea în natură a terenurilor. „În conformitate cu legile fondului funciar, mai multe persoane din Arieşu de Pădure au depus cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafeţele de teren pe care este amplasat poligonul militar. Cererile au fost validate de către Comisia judeţeană de fond funciar, însă având în vedere faptul că pe terenurile care fac obiectul solicitării este amplasat poligonul militar – considerat obiectiv de interes naţional, retrocedarea nu s-a mai făcut, iar oamenii au fost trecuţi pe lista propunerilor pentru despăgubire. Nu am fost despăgubiţi, iar când cetăţenii au aflat că o parte din poligon va fi dezafectat au venit să solicite restituirea în natură a terenului”, a declarat Augustin Panici, primarul comunei Satulung.
Pentru ca terenul să poată fi pus la dispoziţia Comisie locale de fond funciar, care apoi să-i pună în posesie pe foştii proprietari, reprezentanţii comunei s-au adresat instanţei. Cauza a fost înregistrată la Judecătoria Şomcuta Mare, primul termen fiind stabilit pentru data de 2 noiembrie.
Pe de altă parte, autorităţile au fost nevoite să pună capăt şi tensiunilor apărute în comună după adoptarea hotărârii de Consiliu Judeţean, care a generat nemulţumirea foştilor proprietari de terenuri din Arieşu de Pădure. Aceştia s-au adresat autorităţilor, cerând socoteală pentru faptul că în loc de despăgubiri sau restituire a terenului s-au trezit cu un proiect care se vrea a fi implementat pe terenul lor. „Pentru a pune capăt tensiunilor apărute în comună o să cerem Consiliului Judeţean reanalizarea hotărârii adoptate. În cazul în care CJ nu va revoca această hotărâre vom solicita suspendarea efectelor ei până la soluţionarea cauzei din instanţă şi care face referire la restituirea în natură a terenului către foştii proprietari”, a declarat Panici.
Sursa: infomm.ro