duminică, septembrie 24, 2023
AcasăIn zona barfeiPredare de mandat la MApN in prezenta primului ministru Ponta

Predare de mandat la MApN in prezenta primului ministru Ponta

"Vechii soldaţi nu mor"
In prezenta primului ministru al Romaniei, fostul ministru al apararii Gabriel Oprea si actualul ministru Corneliu Dobritoiu au predat/preluat sefia ministerului apararii sustinand declaratii in timpul ceremoniei. Ministrul desemnat al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a declarat că în mandatul său va pune accent pe continuitate în ceea ce priveşte participarea în teatrele de operaţiuni, că doreşte modificarea statutului cadrelor militare şi consideră scutul antirachetă de importanţă strategică.
Corneliu Dobritoiu


„Am avut onoarea să conduc timp de doi ani şi jumătate o instituţie fundamentală a statului român. Cred că este foarte important că în conducerea Ministerului Apărării au fost numai militari. Mă refer şi la cei doi secretari de stat, care sunt generali în rezervă: doar secretarul general este înalt funcţionar public, putea fi militar. De ce spun acest lucru? Spun că militarii gândesc şi cu inima pentru Armata română pentru o instituţie fundamentală a statului român”, a spus Oprea.

„Timp de doi ani şi jumătate împreună cu dumneavoastră, într-o perioadă grea de criză mondială, cu un buget de avarie, am putut să ne proiectăm şi să gestionăm acest buget în aşa fel încât să ne îndeplinim misiunea atât în ţară, dar mai ales în teatrele de operaţii şi să primim, bineînţeles, aprecierile aliaţilor noştrii. Este foarte important că această instituţie fundamentală astăzi se ridică la cea mai înaltă cotă de încredere a românilor. Eu mă bucur că la conducerea ministerului Apărării Naţionale vine tot un om format şi educat de armata română, un militar. Îi doresc succes. Plec din MApN cu conştiinţa faptului că mi-am făcut datoria. Pot să privesc pe oricine în ochi şi plec cu capul sus. Încă odată vreau să vă spun un singur lucru: am onoarea să vă salut”, a încheiat Gabriel Oprea.

Noul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a declarat, la preluarea mandatului, că intenţionează să sporească resursele financiare ale ministerului, atât pentru îndeplinirea misiunilor cât şi pentru reîntregirea pensiilor cadrelor militare. „Vin în faţa dumneavoastră astăzi cu mare responsabilitate şi cu gândul de a îmbunătăţi activitatea Ministerului Apărării Naţionale, pe coordonate financiare mult mai generoase, pe măsura depăşirii fenomenelor de criză”, a spus Dobriţoiu.

Noul ministru a vorbit şi despre reducerea cheltuielilor militare la nivelul întregii Alianţei nord-atlantice. „Trăim un context geo-strategic destul de complicat mascat în special datorită crizei economico-financiare, care a determinat reducerea cheltuielilor de apărare, după cum bine ştiţi, la majoritatea aliaţilor europeni, aceasta generând o problemă zic eu destul de serioasă având în vedere că prin menţinerea cuantumului de cheltuieli, a contribuţiei financiare a Statelor Unite, s-a ajuns la o situaţie destul de grea la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, contribuţiile fiind foarte disparate, SUA contribuind prea mult (în jur de 75%), iar aliaţii europeni 25%. Aceasta va genera probleme foarte serioase legate de credibilitatea strategică a Alianţei Nord-Atlantice”, a explicat Corneliu Dobriţoiu.

Noul ministru a prezentat principalele obiective ale politicii de apărare pe care intenţionează să le atingă în lunile de mandat: îndeplinirea responabilităţilor României în calitate de aliat NATO şi UE, intensificarea dialogului cu comisiile parlamentare precum şi dezvoltarea unui dialog social activ la nivelul Parlamentului pentru a ameliora unele probleme grele cum ar fi readucerea pensiilor diminuate la nivelul din decembrie 2010. De asemenea, Dobriţoiu a declarat că doreşte ca instituţia pe care o conduce să producă resurse extrabugetare.

Întrebat dacă va participa la reuniunile miniştrilor apărării unde fostul ministrul Gabriel Oprea nu mergea, Dobriţoiu a arătat că este o chestiune care este în fişa postului şi vorbeşte curent o limbă străină şi a lucrat într-o capacitate internaţională NATO.

La audierea din comisiile de apărare, Dobriţoiu a mai afirmat că doreşte modificarea statutului cadrelor militare, arătând că unii generali au fost avansaţi în acelaşi an, unii cu 2-3 grade şi că această situaţie este de „neconceput”.

„Este o problemă care mă preocupă, pentru că la nivelul cadrelor miliatre în rezervă s-a creat o stare de nemulţumire generalizată. Sunt oameni care au ieşit în pensie cu un anumit grad şi cadrau la anumite unităţi în funcţie de experienţa lor. Tot acest proces de pregătire a rezervei a fost dat peste cap de avansările cu anumite conotaţii”, a mai spus Dobriţoiu.

El a adăugat că „statutul trebuie să pună în ordine competenţele, experienţa, astfel încât să fie stimulat spiritul de corp”.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular