sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăActualitate militaraOrdonanţa privind capacitatea aeriană a MApN şi avionul pentru demnitari a fost...

Ordonanţa privind capacitatea aeriană a MApN şi avionul pentru demnitari a fost admisă în Comisia de buget-finanţe

Avion multirol F-16
Avion multirol F-16
Senatorii din Comisia pentru buget-finanţe au întocmit, miercuri, un raport de admitere pentru Ordonanţa Guvernului nr. 29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare, care vizează realizarea capacităţii de apărare aeriană prin Ministerul Apărării şi care prevede inclusiv achiziţionarea unui avion destinat transportului demnitarilor.

Astfel, membrii Comisiei au aprobat, cu majoritate de voturi, ca Ministerul Apărării Naţionale să vireze la bugetul de stat suma de 9,4 milioane de euro care se va utiliza exclusiv pentru realizarea Fazei 1 a Etapei de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capacităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Pe de altă parte, articolul 2 al Ordonanţei stipulează faptul că MApN este autorizat să încheie, în anul 2013, un contract de leasing pentru achiziţionarea unei aeronave destinată şi utilizată exclusiv pentru executarea zborurilor speciale.

„Plata sumelor datorate conform contractului de leasing, cheltuielile aferente organizării, pregătirii şi executării zborurilor speciale, precum şi cele aferente activităţilor de întreţinere şi mentenanţă se asigură de la bugetul aprobat de Ministerul Apărării Naţionale”, se arată în textul ordonanţei.

În expunerea de motive, iniţiatorul precizează că, în prezent, zborurile speciale se asigură cu aeronave ale unor instituţii publice sau companii aeriene, „ceea ce presupune costuri ridicate generate de activităţile de întreţinere şi menţinerea în stare de aeronavigabilitate a aeronavelor”.

Potrivit reglementărilor în vigoare, zborurile speciale sunt cele ce se execută cu aeronave care au la bord preşedintele României, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, primul-ministru, prim vice-ministru, miniştri sau pe omologii străini ai acestora aflaţi în vizită în România.

Proiectul de act normativ a primit aviz favorabil şi din partea Comisiei pentru apărare a Senatului.

Raportul întocmit de către senatorii din Comisia pentru buget-finanţe va fi transmis plenului Senatului, care este prima Cameră sesizată în acest caz.

Sursa: Agerpres

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE